Ovogodišnja, 8. po redu dodjela nagrada The Best Chef Awards, koja se održava u Dubaiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu manifestacije koja je počela u ponedjeljak, 4. studenog, a zavšena je noćas (po našem vremenu) svečanom ceremonijom dodjela nagrada i proglašenja najboljim chefovima na svijetu - donosi lijepe vijesti za susjednu nam Sloveniju u koju rado volimo otići baš po porciju gastronomskog iskustva.
U društvu poznatih chefova, naime, našla se (ponovno) Ana Roš i to u zaista laskavoj kategoriji, onoj koju baš nitko na svijetu ne bi odbio!
"#THEBEST Voted by Professionals" ili u prijevodu #THEBEST po glasovima profesionalaca, stoji kratko uz službenu objavu na stranicama The Best Chef Awards-a. Velika je to čast i priznanje za slovensku cheficu, koje je nedavno ušla u novi projekt - restoran Jaz by Ana Roš koji je otvorila u Ljubljani. Premda je još 2017. proglašena najboljim ženskim chefom na svijetu, muški su je kolege, ne bez fige u džepu, još i prije pripustili u svoj klub, pa će joj ovo priznanje, uvjereni smo, još jednom potvrditi da radi sjajan posao (ako se uopće ikad time zamarala).
Veliku priču Dobre hrane o Ani Roš, jedinoj nositeljici tri Michelinove zvjezdice u regiji, čitajte ovdje.
No, nisu samo Slovenci ti koji se imaju čime pohvaliti. Kad je Hrvatska u pitanju, nagrade odlaze na dvije adrese i to na more. Jedna ide na krajnji jug - Mariju Curiću, chefu restorana 360 Dubrovnik, a druga sjevernije, na Kvarner - chefu Deniju Srdoču ispred restorana Nebo. Oni su zaslužili oznaku Excellent i jedan nož, koji nose chefovi s najmanje 20 posto maksimalnih bodova. Bolji od njih, oni s oznakom World Class i dva noža, osvojili su najmanje 40 posto od maksimalnog broja bodova, dok najbolje ocijenjeni chefovi nose oznaku The Best i tri noža.
Inače, najboljim na svijetu po izboru The Best Chef Awards 2024 proglašen je Rasmus Munk (Alchemist, Kopenhagen), iza njega je Albert Adria (Enigma, Barcelona), dok je treći najbolji od 100 na svijetu Eric Vildgaard (Jordnaer, Gentofte).
U kategoriji (R)evolution nagradu je također odnio Albert Adria (Enigma, Barcelona), u kategoriji Dining Experience nagrada je otišla u ruke Vaughanu Mabeeu (Amisfiled, Queenstown), nagrada za najbolje slastice ide Renéu Franku (Coda, Berlin), nagrada Science uručena je Ángelu Leónu (Aponiente, Cadiz), ona za kreativnost Pacu Mendezu (Come, Barcelona), a nagrada FoodArt dodjeljuje se Julienu Royeru (Odette, Singapur). U kategoriji New Entry nagradu je osvojila Mei Kogo (Sushi Meino, Tokyo), u kategoriji Terroir Jaime Rodríguez Camacho (Celele, Colombia), a nagradu u kategoriji nove generacije Michele Lazzarini (Contrada Briccon). Nagradu Origins & Future dijele Three by Eva i Orfali Bros, oboje iz Dubajia, dok je najboljim chefom tog grada proglašen Himanshu Sani iz Tresind Studija.
Za kraj recimo i kako se ovaj izbor razlikuje od, primjerice, World’s 50 Best Restaurants, jer se nagrada dodjeljuje chefovima, a ne restoranima, a svake godine izbor predstavlja sto novih imena, nakon čega chefovi biraju svojih deset favorita. Zbog toga je ovaj izbor itekako omiljen među chefovima.
Više o novostima ovogodišnjeg izbora, možete čitati i ovdje, a sve dobitnike možete pronaći na službenim stranicama.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....