Anthony Bourdain je nedavno (25.lipnja) navršio 60. godina. Na svoj okrugli rođendan imao je štošta za podijeliti s javnošću, uključujući njegov stav o chefovima koji stare, njegovoj nemogućnosti da složi poštenu rečenicu u ovim godinama (e, to mu ne vjerujemo!) te kako se osjeća kao osoba koja svakodnevno ljudima približava hranu kroz svoja putovanja i TV emisije. Imao je dosta za reći i na temu pisanja o hrani.
Ako ga pohvalite time da je on taj koji se postavio temelje pisanja o hrani nakon što je izdao svoju prvu knjigu ''Kitchen confidentials'', sigurno će vas prekinuti i zanijekati tu činjenicu. Intervjuirao ga je novinar John Birdsall s kojim je razgovarao o tome kako je došao do svog današnjeg statusa.
Mrzi popise
Bourdain je izjavio kako se danas sve vrti oko listinga i popisa. Ljudi ga često pitaju: ''Gdje biste jeli u New Yorku kada biste ga posjetili nakon dugo vremena?'' Kao iz rukava bi izbacio 5 najdražih koji bi se odmah pojavili pod naslovom ''Bourdainovi najbolji njujorški restorani!'' Kao i uvijek, ne smatra se nekim velikim autoritetom.
"Gastro pisci bi se trebali maknuti od svojih laptopa i više izlaziti"
Ako se u neko dogledno vrijeme stvori skupina ''gastro pisaca'' koji užurbano lupaju po svojim laptopima, neće ostati puno onih koji se zaista strastveni kada se radi o hrani. Hrana se mora doživjeti i okusiti, ponekad je potrebno odmaknuti se od stola i iskusiti život i hranu.
"Pisanje o hrani puno više od samo pisanja o hrani..."
Ako pišete o hrani samo opisujući obrok koji ste upravo pojeli, godinu za godinom, to može uništiti gastro ljubitelja u vama. Pisati o samoj hrani možete samo do određene točne, zapravo se radi o svemu ostalom, simbolici hrane, njezinom utjecaju, kulturi ljudi i ljepotama mjesta.
Ima li možda među našim čitateljima potencijalnih gastro pisaca?
Saznajte još 10 stvari koje niste znali o Anthony Bourdainu!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....