ČOKOLADA, ČOKOLADA I JOŠ ČOKOLADE

APSOLUTNO SAVRŠEN ČOKOLADNI MOUSSE: Kao iz francuskih kuharica!

 Getty Images/iStockphoto
Javite nam svoje dojmove!

Patricia Wells je slavna američka autorica kuharica koja je u Francuskoj provela gotovo 40 godina. Poznata je po svojoj opsesiji receptima, a među njima se pronašao i recept za čokoladni saten, kako ga ona naziva, ekvivalent čokoladnog moussea, ali još bolji. Ono što je zanimljivo jest to da se prilično namučila s njegovom izradom, više puta ga je pokušavala raditi i odustajala. Nju je ovaj desert oduševio, vi ga također isprobajte i javite nam sviđa li vam se više od klasičnog čokoladnog moussea!

Trebat će vam:

300 g tamne čokolade sa 70% kakaa
pola čajne žličice soli
1 čajna žličica ekstrakta vanilije
500 ml slatkog vrhnja
3 bjelanjka
120 g šećera u prahu

Chocolate Mousse Dessert
Getty Images/iStockphoto

Priprema:

Čokoladu raskomadajte u posudu te joj dodajte sol i ekstrakt vanilije. U lončiću zagrijte slatko vrhnje na laganoj vatri. Pustite da lagano proključa te ga maknite s vatre i njime prelijte čokoladu, sol i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte lopaticom za kolače dok ne dobijete savršeno glatku smjesu. Ostavite da se ohladi. U posebnoj posudi miksajte bjelanjke oko 1 i pol minutu dok ne postanu savršeno čvrsti. Nastavite miksati dodajući jednu po jednu žlicu šećera dok ne ubacite cijeli šećer. Miksajte još 2 minute. Smjesa mora biti prozračna, sjajna i čvrsta, nalik smjesi za meringu. Dodajte jednu četvrtinu bjelanjaka u ohlađenu čokoladu i umiješajte ih lagano. Tako dodajite jednu po jednu četvrtinu dok ne potrošite sve bjelanjke. Ključno je da bjelanjke lagano umiješate u čokoladu kako ne biste izgubili zrak koji ste teškom mukom stvarali. Smjesu zatim žlicom stavite u kalupiće za mousse. Stavite ih u hladnjak na najmanje 6 sati. I gotovi ste!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:54