Bili smo na farmi prepelica...

Velika Gorica, 210315. Lazina Cicka, OPG Perecinec. Uzgoj prepelica i prepelicjih jaja na imanju OPG Perecinec. Na fotografiji: uzgoj prepelica. Foto: Marko Todorov / CROPIX
 / CROPIX
Bili smo na OPG-u Perečinec u Turopolju gdje uzgajaju prepelice i odlučili od njihovih jaja i mesa napraviti zdrava jela koja možete poslužiti i kad naiđu prijatelji i dragi gosti.

piše i kuha: Mateja Domitrović

snima: Marko Todorov

Na OPG-u Perečinec u Lazini Čičkoj u Turopolju uzgajaju se japanske prepelice. Prvenstveno veno zbog jaja, a nešto manje zbog mesa. Sve je počelo sasvim slučajno prije deset godina kada je Ivica Perečinec upoznao jednog uzgajivača, nabavio 100 jaja iz kojih se izleglo 60 prepelica, što je za početak bio odličan uspjeh jer su ove životinje jako osjetljive.

/ CROPIX
Velika Gorica, 210315. Lazina Cicka, OPG Perecinec. Uzgoj prepelica i prepelicjih jaja na imanju OPG Perecinec. Na fotografiji: prepelica. Foto: Marko Todorov / CROPIX

– Odmah na početku pomazila me sreća i preživjelo ih je četrdesetak. Petog dana nakon što se izlegnu prepelice su puno otpornije i vrlo brzo rastu, što je itekako vidljivo s obzirom na to da su veličine nokta kada se izlegnu – objašnjava Ivica.

Kaže da se nije mislio baviti uzgojem, ljubitelj je životinja, osobito peradi i to je trebao biti samo hobi. No, jaja je bilo sve više pa su ih dijelili znancima i prodavali na placu. I tako su, malo-pomalo, s 35 jaja na dan došli na 1000 jaja. Hobi je prerastao u dodatni posao, a jaja njihovih prepelica danas se mogu nabaviti u nekim trgovačkim lancima te kod njih doma gdje se može kupiti i meso prepelica.

/ CROPIX
Velika Gorica, 210315. Lazina Cicka, OPG Perecinec. Uzgoj prepelica i prepelicjih jaja na imanju OPG Perecinec. Na fotografiji: uzgoj prepelica. Foto: Marko Todorov / CROPIX

– Odrastao sam na selu sa životinjama, a perad sam oduvijek najviše volio. Roditelji su se bavili uzgojem pilića, a ja sam cijelo djetinjstvo i mladost imao svoje Jureke i Katice, patuljaste kokice koje se nisu uzgajale za prodaju ni za hranu. To su bili moji ljubimci – priča Ivica.

Japanska prepelica najrasprostranjenija je vrsta prepelica na svijetu, koja se najviše uzgaja u azijskim zemljama, a od polovice prošlog stoljeća dosta se uzgajaju u Francuskoj, Italiji, Mađarskoj i Španjolskoj.Njihova jaja prava su energetska bomba, a imaju samo 15 kalorija. Doduše, mala su, masa im je između 10 i 14 g pa ipak treba pojesti ili popiti više od jednog. Ako ih pijete, dobro im je, kad ih razmutite, dodati malo meda i narančina soka. Trajnost ovih jaja je 30 dana, no ako ih čuvate u hladnjaku, produljuje se na 60 i više dana, no tada ih je bolje jesti pečena ili kuhana. Sirova se ipak jedu kad su najsvježija.

/ CROPIX
Zagreb, 230315. Jela od prepelice koja je osmislila i skuhala urednica u dobroj hrani Mateja Domitrovic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Zanimljivo je da prepeličje jaje ima drugi najdulji rok trajanja nakon nojeva jajeta koje traje do tri mjeseca. Obitelj Perečinec sama proizvodi hranu za prepelice jer, naglašava Ivica, ako kupite nešto i ako je u toj hrani neki “krivi” sastojak, to će biti pogubno za prepelice.

/ CROPIX
Zagreb, 230315. Jela od prepelice koja je osmislila i skuhala urednica u dobroj hrani Mateja Domitrovic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

Kvaliteta im je važna i zato se ova perad ni sa čim ne tretira. Ivica i njegova obitelj prave i liker od prepeličjih jaja, izrađuju tjesteninu, i to ručno, a u budućnosti je planiraju i prodavati. Njegova supruga Jelica marinira prepeličja jaja u maslinovu ulju, jabučnom octu, paprici, češnjaku, paradajz umaku i začinima. Ova jaja jesu skuplja od kokošjih na koja je većina ljudi navikla, ali prednosti su očite.

/ CROPIX
Velika Gorica, 210315. Lazina Cicka, OPG Perecinec. Uzgoj prepelica i prepelicjih jaja na imanju OPG Perecinec. Na fotografiji: obitelj Perecinec. Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ova mlada, vrijedna obitelj ustrajna je u tome da ima dobar i zdrav domaći proizvod vrhunske kvalitete. Imaju volju i energiju koji su vrlo važni za dugoročni uspjeh te, naravno, ljubav bez koje se, kako kaže Ivica, ništa ne bi moglo raditi.

Prepelice s gljivama u vinu

/ CROPIX
Zagreb, 230315. Jela od prepelice koja je osmislila i skuhala urednica u dobroj hrani Mateja Domitrovic. Foto: Berislava Picek / CROPIX

• 5 prepelica

• 1 luk

• 1 mrkva

• 2 žlice nasjeckanog celera

• 1 korijen peršina

• 3 češnja češnjaka

• 500 g šampinjona

• pola šalice sušenih crnih truba

• pola šalice sušenih vrganja

• peršinov list

• lovorov list

• timijan

• malo bosiljka

Za marinadu:

• 0,5 l crnog vina

• 1,5 dl vinskog octa

• 1 dl ulja

• 2 manja narezana luka

• pola korijena peršina, narezanog na kolutove

• 3-4 manje mrkve, 2 narežite na kolutove

• 2 češnja češnjaka

Prepelice stavite u posudu i prelijte svim sastojcima za marinadu. Moraju biti prekrivene marinadom, odnosno plivati u njoj. Neka stoje u marinadi barem dan, dva. Meso prepelica je prilično suho pa je stoga mariniranje poželjno. Na masnoći dinstajte nasjeckani luk pa mu kada postane staklast dodajte na sitno nasjeckanu mrkvu, celer i peršin. Dinstajte uz podlijevanje pilećim temeljcem ili vodom pa ubacite narezane šampinjone. Dodajte i nasjeckani češnjak, lovorov list, timijan. Trubice i vrganje namočite u zdjelici u mlakoj vodi pa ih nakon desetak minuta ocijeđene dodajte u lonac.

Prepelice izvadite iz marinade pa ih nježno položite u lonac, dodajte još malo temeljca ili vode i ostavite da se krčka na laganoj vatri oko pola sata. Posolite i popaprite. Podlijevajte marinadom (pazite na količinu da ne bude previše kiselo zbog octa) ili čistim crnim vinom. Na kraju dodajte peršinov list i bosiljak. Kada su prepelice kuhane, kuhačom izvadite dio umaka pa ga izradite štapnim mikserom i vratite nazad u posudu. Poslužite s palentom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 00:20