Prošlog vikenda uputili smo se iz Zagreba u Gornji Poloj, na prvi, a rasprodani Super Steak festival braće Maturanec, poznatijih kao M Brothers. Radilo se o događanju posvećenom različitim rezovima mesa njihovih Black Angus goveda, koje uzgajaju na livadama oko obiteljske farme na Kordunu. Pritom braća Nikola i Hrvoje Maturanec doista imaju što za pokazati kada je o mesu riječ. Štoviše, prošle godine su na World Steak Challenge 2023 održanom u Amsterdamu osvojili broncu u kategoriji ribeye steakova, što je samo dodatna potvrda tome koliko puno truda ulažu u uzgoj goveda i kvalitetu svojih proizvoda.
Tko je ikad išao do farme i klaonice poduzetne braće dobro zna da je put do njih, pogotovo iz smjera Zagreba, doista slikovit. Nakon sat i pol vožnje, što autocestom (tražite izlaz Karlovac/Duga resa), što vijugavom cestom koja vodi kroz manja mjesta sve do Gornjeg Poloja, pred nama se ukazao veliki bijeli pogon farme na kojoj stoji crtež muflonskih rogova, što je prepoznatljiv logo njihova brenda.
Pomalo zbunjeni činjenicom da se oko samog pogona ništa ne zbiva, nastavili smo dalje, prateći kroz prašinu dva automobila ispred nas, nadajući se da imaju isto odredište. Ako se odlučite pridružiti nekom od narednih izdanja festivala, neka vas makadam na koji ćete prijeći ne zbuni, zadnji komad puta malo će vas prodrmati, taman da vam proradi apetit.
U hladu lovačke kuće obitelji Maturanec dočekalo nas je već veselo društvo obitelji s djecom, prijatelja i poznanika organizatora, kućica za pripremu i posluživanje burgera, kutak u kojem se točilo pivo pivovare Medvedgrad, kao i tri roštilja na kojima je Hrvoje Maturanec s pomagačima paralelno pekao meso za burgere, povrće i ozbiljne komade mesa.
Svako toliko Maturanec bi otvorio poklopac roštilja s mesom, pustio bijeli dim van, uzeo kakav tomahawk ili portersteak i pažljivo u njega zapiknuo termometar za meso, kako bi provjerio njegovu internu temperaturu. Dok je vrtio meso za burgere i slagao po njima sir, svako malo bi se do njega došetao neki znatiželjnik s tanjurom u ruci, tek toliko da provjeri kada će steakovi biti spremni.
"Evo, porterhouse steakovi su unutra, treba im još 4-5 minuta", odvratio bi Hrvoje Maturanec s osmijehom i nastavio s poslom. A kada bi primijetili da je steakove s roštilja prebacio na veliku dasku i krenuo rezati, ubrzo bi svi željni novog komada mesa pristojno stali u liniju s tanjurima i strpljivo čekali da dođe njihov red da ih napune. Bez nervoze i stresa, okruženi zelenilom i smijehom, svi bi dobili svoju porciju. Pa smo tako i mi. Svaki komad steaka koji smo tog dana probali bio je sočan, savršeno pečen i u ustima se topio poput maslaca.
Iako ga nazivaju festivalom, ovo je ustvari bilo druženje baš po mjeri čovjeka. Posjetitelji su se izmjenjivali za dugim stolovima, djeca su bezbrižno trčkarala naokolo, a svako malo bi netko novi bez ustručavanja raširio dekicu i legao malo na travu kako bi se dodatno opustio nakon ukusne hrane.
Ovo je prvi takav event za braću Maturanec, koji su prošle godine na istoj lokaciji održali događanje za čak 250 ljudi i na kojem su se bavili burgerima, no sada su u fokus odlučili staviti baš steakove, o čemu nam je više ispričao Hrvoje Maturanec dok je nadgledao kako napreduje nova tura na roštilju: "Odlučili smo se za manji broj ljudi ovaj put i to do stotinu i za sad su reakcije odlične, većina ljudi ovdje zna što nudimo i poznaje meso. Pripremili smo skoro 100 kg steaka te oko 200 burgera i stotinjak kobasica radi djece i svih koji požele i to probati. Kod steakova smo išli samo na one najduže odležane, koji su bili na suhom zrenju od 70 do 90 dana. Išli smo na ribeye, club steak, porterhouse, tomahawk i t-bone. Sve je odležano i sve s kosti pečemo".
Budući da se prvi event pokazao kao uspješan, drugi slijedi 11. svibnja i ulaznice, kako nam pojašnjava, već nestaju. No, možda se do ljetne pauze, kad je jednostavno prevruće, svima koji ne uspiju nabaviti karte ipak posreći: "Još uvijek gledamo hoćemo li uspjeti dodati još neki datum u šestom mjesecu. Ako ulovimo još jedan vikend, bit će to prva nedjelja u šestom. Nismo izvorno planirali ni 11. svibnja, ali se prvi termin tako brzo rasprodao da smo ga odlučili dodati. Svi koji su danas ovdje su naši kupci. Uvijek dan-dva prije objave na mrežama javimo pretplatnicima na naš newsletter da se mogu kupiti karte na webshopu. Tako kod kupovine mesa event mogu vidjeti i oni koji nisu na newsletteru", objasnio je.
Inače meso M Brothersa možete kupiti isključivo preko njihovog webshopa, bilo da je riječ o pojedinačnom steaku ili obiteljskom pakiranju s nekoliko kilograma različitih proizvoda:
"Prebacili smo se skoro potpuno na maloprodaju koja nam neprestano raste, a veleprodaju radimo sve manje i manje. Nikad nismo htjeli imati fizičku lokaciju, niti ići u druge mesnice jer nikad ne znaš, tada nemamo kontrolu nad time što dođe do kupca. Ovako znamo da meso kupcu dolazi direktno od nas", odlučno objašnjava Maturanec i dodaje da se ne planiraju širiti: "Broj goveda nećemo vjerojatno dizati nikada, ovo nam je super broj s kojim možemo raditi s relativno malim brojem ljudi. Sad nas je desetak u timu čime pokrivamo i farmu i klaonicu, preradu i evente poput ovog kojih je sve više", zadovoljan je dok vadi nove komade steaka, stavlja ih na rešetku i pozdravlja nove pridošlice. Ima i više nego dovoljno mesa za sve.
Želite li među prvima znati kakve novosti M Brothersi spremaju, pretplatite se na njihov newsletter, a same ulaznice kupuju se preko njihovog webshopa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....