Reportaža s polja

Bili smo u berbi nove europske riže - Venere! Prvi je to certificirani hibrid talijansko-azijske riže

Riječ je o bezglutenskoj žitarici bogatoj selenom, cinkom, kalcijem, magnezijem i željezom te antocijaninima, za čiji je nastanak zaslužan talijanski Institut SA.PI.SE. u Vercelli, a ekskulzivna prava na nju ima Riso Scotti

Kada se nedavno na policama trgovina pojavila crna riža Venere brenda Riso Scotti, mnogi su se zapitali o kakvoj je riži riječ ili, pak, naprečac zaključili da se vjerojatno radi o kineskoj sorti pakiranoj u poznatoj talijanskoj tvornici, koju već desetljećima percipiramo kao sinonim za dobar odabir riže. No, priča o crnoj riži Venere puno je zanimljivija - gospodarski gledano izazovna, a sa znanstvenog stajališta intrigantna.

Riječ je, naime, o prvom certificiranom hibridu talijanske bijele i azijske crne riže uzgojene u Italiji, na kojem se radilo punih deset godina. Venere je zaživjela 1997., a odnedavno ju možemo kupiti isključivo pod brendom Riso Scotti. Da bi nastala Venere, bilo je potrebno vrijeme da se kultivira i postave nasadi, pa je tako danas u cijeloj Italiji samo 15 farmera koji uzgajaju ovu sortu riže (u počecima su je uzgajala tek dva). Njihov proizvod potom podliježe strogim uvjetima proizvodnje te je, možemo reći, strogo kontroliran sve od usjeva pa do stola.

image

Polja riže na području Vercelli, nedaleko Instituta Sa.Pi.Se.

Maja Šokčević Lovrić
image

Riža se bere kombajnima, onaj kojim smo se mi vozili macan je koji košta 600 tisuća eura

Maja Šokčević Lovrić

Kako mnogi među nama u trgovinama kupuju rižu a da uglavnom ne znaju odakle dolazi, glavni distributer brenda Riso Scotti u Hrvatskoj, Nikas, omogućio nam je da sa Stivenom Vunićem, chefom konobe Zijavica u Mošćeničkoj Dragi, posjetimo Institut SA.PI.SE. Coop. Agricola u Vercelli, njihova polja riže, a potom i poznatu tvornicu Riso Scotti u Paviji, koja ima ekskluzivna prava iduća dva desetljeća distribuirati Venere u svijetu. Bila je ovo prilika i da na licu mjesta doznamo kako je nastala Venere, vidimo gdje raste i kako se bere, ali u zadnji čas, jer rižina polja već su isušena, a berba riže u punom je jeku.

image

Naša novinarka i urednica Maja Šokčević Lovrić, chef konobe Zijavica Stiven Vunić i Andrea Perišić iz tvrtke Nikasa

Privatni album
image

Novi proizvodi iz talijanske tvornice Scotti izrađeni od crne talijanske riže Venere

Maja Šokčević Lovrić

IZNIMNE NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

U Institutu u Vercelli, gdje je stvorena Venere, dočekao nas je generalni direktor Carlo Minoia i prezentirao nam priču iza nove riže privlačnog izgleda i zanimljivog okusa, koja će, ako je suditi po prvim reakcijama svih onih koji su je probali, biti ozbiljan konkurent sličnim sortama koje nam dolaze s istoka. Venere, sto posto talijanska aromatična crna riža, jedna je od onih sorti za koje SA.PI.SE., uz certificirano sjeme, posjeduje FSA certifikat (Farm Sustainability Assessment), koji jamči podrijetlo, sljedivost i maksimalnu kvalitetu. Prve analize govore i da je riječ o riži iznimnih nutritivnih vrijednosti. Kako nam je poznato, dobrobit riže dolazi od njezinih lako probavljivih ugljikohidrata i proteina te odsutnosti alergena koji mogu uzrokovati neugodne nuspojave. No, kod Venere se ističe još jedna prednost, a to je visoka razina antioksidansa, koja je, rekla nam je poslije i Marcella Cattaneo, R&D menadžerica u kompaniji Riso Scotti, usporediva s vrijednostima koje ima borovnica.

- Antocijanini, tamnoplavi flavonoidi, koje pronalazimo i u voću poput grožđa, borovnica, bobica acai ili murve, koriste se desetljećima u prirodnim lijekovima, pa je Venere svakako dobar izbor za sve one koji se žele hraniti zdravije i osjećati mlađe - rekla je Cattaneo i dodala da se Venere, zapravo, smatra dragocjenom hranom, ne samo zbog elegantne prezentacije i ekskluzivnosti svoje boje nego prije svega zbog nutritivnog bogatstva proteinima i mineralnim solima (željezo, mangan, selen, cink, kalcij i magnezij) i spomenutim antioksidansima. Stoga su u tijeku i opsežnija klinička ispitivanja koja će pokazati koje sve benefite ima riža Venere u odnosu na ostale.

image

Andrea Perišić, Maja Šokčević Lovrić, Claudio Bellani, Laura Casella, Marko Radeljak, Stiven Vunić, Carlo Minoia

Maja Šokčević Lovrić

Okusom je ova riža vrlo bogata, orašasta, podsjeća i na svježe pečen kruh i nije nimalo pusta kakvi su njezini kineski rođaci, stoga ju je, predložio je i chef Stiven Vunić, inače ovogodišnji dobitnik nagrade Dobri restorani za Najbolji restoran kreativne-urbane kuhinje u Hrvatskoj, dobro kombinirati s blagim namirnicama kao što su grašak, brokula, piletina ili, primjerice, škamp.

- Pokazalo se da je odlična i za poke, ali i da se dobro uklapa u nama dobro poznatu i zaštićenu mediteransku prehranu, složila se s našim chefom i menadžerica Odjela istraživanja i razvoja Riso Scottija.

image

Chef Zijavice Stiven Vunić priprema jelo sa Scotti rižom Venero

Nikas/

NIJE SAMO ZA SALATE

Prezentacija koju su nam u SA.PI.SE.-u održali direktor Minoia i asistentica razvoja proizvoda Marianna Celsi ukazala je na još neke zanimljive podatke o riži koja se uzgaja na Sardiniji i u Pijemontu. Za razliku od kineske, koja ima dugo i tvrđe zrno, crna riža Venere oblija je i mekša te nije isključivo namijenjena pripremi salate. Možemo je poslužiti kao predjelo, prilog mesnom ili ribljem jelu, a s njom kombinirati i voće ili napraviti cjeloviti obrok.

Venere je, reći će vam u Italiji, u vrlo kratko vrijeme koliko je na tržištu, već postala brend. Cjelokupne količine ubrane riže odlaze u silose tvornice smještene u Paviji, gdje se potom čisti od vanjske opne i pakira ili obrađuje pa pakira, jer od Venere već sad imaju u paleti više proizvoda, koji su postali sastavna namirnica kuhinja nekih od poznatih restorana u svijetu.

Klasifikacija "Made in Italy", kakvu smo nekad poznavali, u svijetu gastronomije još je itekako važna, rekao nam je u obilasku tvornice Riso Scotti i direktor izvoza Claudio Bellani.

image

Riža se bere u listopadu, pa su rižina polja sada isušena, a berba je u punom jeku

Maja Šokčević Lovrić
image

Između poslovne zgrade i proizvodnog pogona je velika livada na kojoj je impozantna statua Leonarda da Vinicija i vodena mlinica. Hommage je to njegovu liku i djelu, jer je brojnim izumima pridonio kvalitetnijem gospodarenju vodama

Maja Šokčević Lovrić

- Venere smo prvo počeli distribuirati u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, no brzo je postala tražena u SAD-u, Kanadi, Poljskoj... pa je sad izvozimo u 85 zemalja svijeta - kaže Bellani, naglašavajući da je prva talijanska aromatična crna riža, zahvaljujući kvalitetama i široj primjenjivosti, cijenjena i od stručnjaka, posebno u Ho.Re.Ca. sektoru (hoteli, restorani i kafići).

Na ulazu u tvornicu svaka pošiljka riže prolazi kontrolu kvalitete zrna i bitno je naglasiti da se ništa ne baca. Najkvalitetnija zrna idu u daljnju obradu, lomljena se koriste za proizvode od riže kao što su krekeri i napitci, a otpad od čišćenja riže koristi se za proizvodnju bioplina. Stoga je Riso Scotti, osim što je od svojih početaka obiteljska kompanija, gotovo u potpunosti i samoodrživa tvornica.

image

Dnevno iz tvornice Scotti izađe gotovo 600 tona riže

Maja Šokčević Lovrić

Kad smo kročili u veliko postrojenje, vidjeli smo da paze na svaki detalj. Naime, baš kao što se na poljima inzistira na tome da se Venere sadi uvijek na istom komadu zemlje i na istoj plantaži, tako se i u tvornici vodi briga o tome da se rižu Venere drži uvijek u istom silosu, čisti u istim strojevima i pakira na istoj traci.

U ITALIJI UZGAJU VIŠE OD 180 SORTI

U pogonu su tri stroja koja mogu obraditi sve riže na svijetu, pa tako imaju zasebni stroj za europske, zasebni za talijanske i zasebni za azijske sorte. Inače, u Italiji se trenutno uzgaja više od 180 sorti, a ova je zemlja, možda niste znali, i prva u Europi kad je riječ o površinama na kojima se riža uzgaja (oko 50 posto europskog uzgoja) i proizvodi (otprilike polovica ukupne europske proizvodnje).

image

Pogon tvornice Scotti u Paviji

Maja Šokčević Lovrić

Lucrezia Scotti, najmlađa od tri kćeri vlasnika kompanije dr. Daria Scottija, nedavno se priključila ocu i sestrama u obiteljskom poslu. Ispričala nam je kako je raditi u obiteljskoj kompaniji i gdje je vidi za deset godina.

- To je svakako prednost tvrtke Riso Scotti! Naš zajednički cilj je štititi i raditi na tome da nam je jedini cilj dobrobit tvrtke. Rad s mojim ocem predstavlja za mene veliku priliku, jer on je za mene "zdenac znanja". Svakodnevno me uči odlučnosti, ustrajnosti, upornosti i fleksibilnosti u radu kako bih se suočila s izazovima sustava i tržišta koje je iz dana u dan sve brže i dinamičnije, govori nam voditeljica projekta za razvoj Venere riže u svijetu, koja je veliko iskustvo stekla u kompaniji Nestlé. S obzirom na to da je njezina službena funkcija Direktorica međunarodnog trgovinskog marketinga, kaže nam kako 2033. Riso Scotti zamišlja kao sveprisutnu tvrtku koju karakteriziraju strast i upornost na diamičnom svjetskom tržištu.

image

Branje Venere na polju jednog od samo 15 farmera u cijeloj Italiji koji mogu saditi ovu vrstu riže

Maja Šokčević Lovrić

Nova riža, pred kojom je svijetla budućnost, velik je iskorak. Trenutno, linija Riso Scotti Venere, koja je dostupna i u Hrvatskoj, sastoji se od pakiranja tradicionalne suhe riže Venere, vrećice za dvominutnu pripremu riže Venere i pakiranja za dvominutnu pripremu riže Venere namijenjenu za poke i ready to eat jela, a stigao nam je i novitet - prva crna tjestenina napravljena od brašna riže Venere i probrane talijanske pšenice, i to u četiri oblika - kao rigatoni, fusilli, penne i spaghetti.

Venere tacos s ribom po receptu chefa Stivena Vunića

Za coleslaw salatu:

paprika
poriluk
crème fraîche
soja umak
đumbir
limun, korica
sok limete

Za confit:
riba (ugor, morski pas, tuna)
biljno ulje
timijan
ružmarin
verbena
papar, sjemenke
korijander, sjemenke
luk
češnjak

Za majonezu s vlascem:
žumanjak
ulje od confita
vlasac
sol
soja umak
tabasco
sok limuna

Za rižu:
Riso Scotti Venere
sol
maslinovo ulje

Dodatno:

salata, endivija

Priprema:

Tacos ispecite na tavi da dobije zlatnu boju. Za Coleslaw salatu u pećnici ili na žaru ispecite papriku i poriluk. Kad su pečeni, ogulite im vanjsku opnu pa ih izrežite na tanke trakice (u Julienne stilu). U posudu dodajte na trakice narezano povrće i crème fraîche pa začinite soja sosom, đumbirom, limunovom koricom i sokom limete. Probajte prije posluživanja. Za confit prvo na tavi tostirajte sjemenke korijandera i papra. Potom u ulje stavite sve sastojke i kuhajte na temperaturi do 75 Celzijevih stupnjeva između 4 i 5 sati. Nakon toga ribu izvadite iz ulja, očistite od kosti i dobro ocijedite, a prije posluživanja dobro je zapecite na roštilju dok ne dobije zlatnu boju. Majonezu napravite standardnom metodom, ali s uljem od confita pa joj na kraju dodajte sitno nasjeckani vlasac. Po potrebi još začinite. Salatu narežite na trakice. Rižu kuhajte u slanoj vodi oko 25 minuta, procijedite i začinite maslinovim uljem. Tople tacose napunite salatom, ribom, rižom, majonezom i salatom ili po vlastitom redoslijedu.

image

Stanovnici regije Vercelli imaju privilegiju kupovati u tvorničkoj trgovini po povoljnijoj cijeni

Maja Šokčević Lovrić
image
Maja Šokčević Lovrić
image

Riža se bere u listopadu, pa su rižina polja sada isušena, a berba je u punom jeku

Maja Šokčević Lovrić
image

U Italiji se prema posljednjim podacima uzgaja više od 180 vrsta riže

Maja Šokčević Lovrić
image

Zamjenica glavnog urednika Dobre hrane u posjetu tvornici Scotti

Privatni album
image

Carlo Minoia, direktor SA.PI.SE. Sardo Piemontese Sementi pokazao nam je glavne karakteristike riže Venere

Maja Šokčević Lovrić
image

Branje Venere na polju jednog od samo 15 farmera u cijeloj Italiji koji mogu saditi ovu vrstu riže

Maja Šokčević Lovrić
image

Područje Vercelli jedno je od brojnih u Italiji na kojemu su zasađena nepregledna polja riže

Maja Šokčević Lovrić
image

Jelo sa Scotti rižom Venero koje je pripremio chef Zijavice Stiven Vunić

Nikas/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 09:02