Jedna od želja na nedavnom putovanju u London bila nam je posjetiti slastičarnicu Cedrica Groleta, internet senzacije i, slobodno možemo reći, najpopularnijeg slastičara na svijetu. Nismo to poželjeli zato što smo veliki fanovi njegovog lika i djela, već zato što smo konačno htjeli otkriti jesu li njegove slastice zbilja toliko dobre kao što izgledaju u videima koje izbacuje na društvenim mrežama ili je u pitanju samo dobar marketing.
ČAK I PAKIRANJE IZGLEDA LUKSUZNO
Njegova londonska slastičarnica nalazi se u sklopu luksuznog The Berkeley hotela i odmah po ulasku, jasno je da ćete, ako se nađete ovdje, na kavu i kolač potrošiti veću svotu novaca nego bilo gdje drugdje.
U slastičarnicu smo svratili oko 11 sati ujutro, a radi od 8, pa smo, nažalost, ostali bez kroasana i peciva koje smo htjeli isprobati. Sve je, pogađate, već bilo rasprodano. Ipak, odlučili smo se počastiti jednom slasticom koja nam je izgledala najprimamljivije - tartom od vanilije i malina. Slasticu smo platili 20 funti i na licu mjesta se dogovorili da ćemo u njoj uživati u Hyde parku, koji se nalazi preko puta slastičarnice, pa nam je ljubazno osoblje tart upakiralo u markiranu bijelu kartonsku kutiju i vrećicu, ubacili su i dva drvena pribora za jelo te salvete.
KAKVE SU UOPĆE CIJENE?
Dok smo čekali da nam kolač zapakiraju, proučavali smo druge slastice izložene na velikom, prostranom pultu i sve su izgledale baš kao na objavama koje slavni slastičar dijeli na svojim društvenim mrežama. Svaki detalj bio je na svom mjestu i svaka od slastica izgledala je prilično dobro.
Bacili smo zatim pogled na cjenik i vidjeli da se cijene peciva poput kroasana i pain au chocolat kreću od 7 do 12 funti, sezonskih slastica od 12 do 45 funti, slastice u obliku voća po kojima je Grolet i postao poznat su 17 funti, a keksi 10 i 25 funti. Našem novčaniku u ovom trenutku bilo je posebno drago što smo se odlučili kušati samo jednu slasticu.
A KAKVI SU DOJMOVI?
Nakon što smo otvorili kutiju i raspakirali pribor za jelo, koji je zbilja kvalitetan i može se koristiti ponovno, "navalili" smo na svoj tart od malina. Napravljen je od prhkog tijesta koje se topi u ustima, na to dolazi krema, koja je prepuna crnih točkica od vanilije (ako ste pogledali neki od Cedricovih videa, bit će vam jasno da čovjek nimalo ne štedi na vaniliji), a zatim i umak od malina te svježe maline koje su dodatno punjene umakom (ili džemom, nismo sigurni) od malina, što nam se posebno svidjelo.
Desert je bio ukusan, sočan, punog i bogatog okusa. Zapravo, bio je odličan, ali moramo priznati, ne i najbolji koji smo u životu isprobali. Primjerice, za taj novac uvijek bismo radije kupili četiri kriške mak torte Petre Jelenić, koja je uvijek senzacionalna.
Je li ovo iskustvo vrijedilo 20 funti? Nismo sigurni da bismo se u njegovu slastičarnicu ponovno ciljano zaputili, idući puta vjerojatno bismo radije posjetili neke manje razvikane, a kvalitetne slastičarnice, ali svakako nam je drago što smo imali prilike isprobati jednu od slastica Cedrica Groleta i ne žalimo ni za čime. Ako ništa drugo, sada kada možemo zamisliti okus, primjerice, kreme od vanilije ili prhkog tijesta kakve rade Grolet i njegovi zaposlenici, puno nam je lakše gledati njegove video uratke na društvenim mrežama bez da iz kuteva usana neprestano moramo brisati sline.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....