ZA POD ZUB

Biskvit kolač s jogurtom i voćem koji uspijeva i totalnim amaterima, a mnogima je zbog jednostavne pripreme i najdraži

Ovo je recept za sve one koji, nakon stotina kušanih slastica, tvrde da je biskvit s jogurtom najbolji kolač

S dolaskom trešanja, prvih bobica, čak i marelica na tržnice, meni se po glavi mota samo jedan kolač. Onaj najjednostavniji, a mnogima upravo zato i najbolji, sočan, slatkasto-kiselkast i tako jednostavan za pripremu. Pogađate, riječ o biskvitu s jogurtom. Obožavam ga, vjerujem kao i mnogi od vas, zato što je za pripremu dovoljna tek jedna zdjela, što znači da neću morati odvojiti više od pet minuta za spremanje kuhinje, ali i zato što se smjesi može dodati najrazličitije sezonsko voće.

image
Lidija Lončarić/

Moj odabir ovaj put bile su trešnje i marelice, prve slatke koje sam na tržnici ovih dana kupila, malo limunova soka, a kada su se ovi mini biskviti ispekli, premazala sam ih ljepljivim umakom od džema od marelice i posipala krupno sjeckanim pistacijama. Lagano, efektno, osvježavajuće, a i dalje slatko i dovoljno zasitno. Biskvit s jogurtom još se jednom pokazao kao više nego dobar odabir.

image
Lidija Lončarić/

P.S. Iako sam ja ovu slasticu radila u mini kalupima, vi smjesu možete napraviti u klasičnom kalupu ili čak kalupu za muffine.

BISKVIT S JOGURTOM I VOĆEM

Trebat će vam:

2 jaja

6 žlica grčkog jogurta

6 žlica ulja

100 g šećera

200 g brašna

2 žličice praška za pecivo

1 žličica vanilija ekstrakta

korica jednog limuna i sok pola limuna

prstohvat soli

maslac za premazivanje kalupa

voće po želji: trešnje, jagode, marelice, nektarine

dodatno: džem od marelice i malo vode ili limunova soka, sjeckane pistacije

Priprema:

U posudi najprije umutite jaja. Dodajte ulje, sol, vaniliju, koricu i sok pola limuna i jogurt pa sve dobro povežite. Dodajte brašno i prašak za pecivo i pomiješajte špatulom. Po posudi za pečenje koju ste prethodno premazali maslacem rasporedite veći dio voća, a ostatak umiješajte u smjesu. Smjesom prelijte voće i pecite na 180 stupnjeva 30-ak minuta ili dok čačkalica ne izađe čista. Kada je kolač gotov, preokrenite ga, premažite džemom koji ste pomiješali s dvije žlice vruće vode ili limunova soka i pospite pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2024 12:01