KUHINJSKI LABOS

BOLJA TJESTENINA I UMACI: Pročitajte zašto ćete od sad na dalje pripremati žumanjke samo na ovaj način!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Sposobnost transformacije jednostavnih, jeftinih i lako dostupnih namirnica u nešto posebno je ključ stvaranja nezaboravnih jela. Jedan od najboljih primjera su upravo usoljeni žumanjci.

Bilo da jaja za doručak poširate, kuhate ili pečete na oko, jedno je sigurno, ostavljate žumanjak još tekućim da, kad ga nožem probodete, napravi mali narančasti bazen oko bjelanjka. Zera soli i vruć kruh tad postaju vaši najbolji prijatelji. Dok ne pročitate recept u nastavku. Tada se prvo pitate gdje je bio cijeli vaš život, a zatim ga pripremite pa shvatite da tisuću godina star trik usoljavanja rezultira ukusnom narančastom lopticom teksture nalik parmezanu s koncentriranim okusom, što u slučaju žumanjka može biti samo dobra stvar.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Sam proces usoljavanja traje nekoliko minuta, ali idealno bi bilo žumanjke, hermetički zatvorene, u hladnjaku ostaviti dva tjedna, a minimalno 48 sati. Trebat će vam samo dva sastojka, žumanjci i sol, iako možete koristiti i šećer (u jednakom omjeru kao i sol) ako želite. Žumanjci nakon ''spavanja'' u hladnjaku odlaze na sušenje u pećnicu (90 minuta), kako bi njihova tekstura nalik gumenom bombonu, postala više nalik onoj parmezana.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Ovako pripremljene žumanjke možete ribati na tjesteninu, dodavati u umake s jajima, ali je njihova primjena zapravo ograničena samo ljudskom maštom. Okusom su dovoljno suptilna da se mogu ubaciti u bilo koje jelo koje zahtjeva mastan i kremasti poticaj, bez obzira na vrstu kuhinje i kulturu.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Sposobnost transformacije jednostavnih, jeftinih i lako dostupnih namirnica u nešto posebno je ključ stvaranja nezaboravnih jela. Jedan od najboljih primjera su upravo usoljeni žumanjci.

KORAK 1.

Protvan ili posudu s poklopcem do pola napunite sa soli. Ako koristite i šećer, pomiješajte ga sa soli u jednakom omjeru.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 2.

U soli, s malom čašicom ili žlicom, označite udubljenja u koja ćete staviti žumanjke.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 3.

Žumanjke odvojite od bjelanjaka i stavite ih u sol.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 4.

Pažljivo žumanjke pospite s još sol imajući na umu da moraju biti u potpunosti prekriveni. Posudu zatvorite (protvan prekrijte prozirnom folijom) i ostavite žumanjke u hladnjaku dva tjedna, a minimalno 48 sati.

SAVJET: Kako biste ih lakše ''iskopali'', žlicom u soli lagano označite mjesta gdje se nalaze žumanjci.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

KORAK 5.

Žumanjke pažljivo izvadite iz soli, očetkajte višak i stavite ih na rešetku u pećnicu na 100 stupnjeva 90 minuta da se dodatno posuše.

Zagreb, 210319.
Usoljena jaja.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. prosinac 2024 07:37