U pandemijsko je vrijeme zagrebački ugostitelj Borna Janeš izjavio kako vjeruje da su, uz prilagodbu novim uvjetima, mogući ne samo opstanak nego i razvoj. Novosti koje ima potvrdile su da je bio u pravu i da je posljednjih godina predano radio na svojoj velikoj želji. Naime, ovaj diplomirani ekonomist, kojeg je oduvijek privlačila gastronomija, preuzima dva nova lokala - restoran Kerempuh na zagrebačkoj tržnici Dolac te restoran Katedralis na uglu Bakačeve ulice u Zagrebu.
Kako nam je rekao, Borna Janeš će Ficlek preseliti sa sadašnje adrese u prostor Kerempuha, dok će u prostoru Ficleka otvoriti Pod zidom bar "u kojemu će naglasak biti na koktelima i vinu". Usprkos tome, i u Pod zidom baru služit će se hrana, ali će prava agramerska kuhinja na kakvu smo navikli u Ficleku i dalje biti okosnica restorana koji seli na Dolac. Dobar je to plan jer će Ficlek sada imati više mjesta i prekrasnu terasu s pogledom na živopisni zagrebački plac te je za očekivati kako će biti novo-staro omiljeno mjesto kako brojnih Zagrepčana, tako i njihovih gostiju, koji uglavnom i gravitiraju centru grada.
Kad govorimo o konceptu Katedralisa, za koji u ovom trenutku još ne zna kada će ga otvoriti, tada valja napomenuti kako će se u njemu posvetiti drugom smjeru u gastronomiji - konkretnim komadima ribe i mesa te klasicima. I ime će mu promijeniti, pa će se jednom kad bude otvoren zvati Bakač po kardinalu Tomi Bakaču (1435. - 1521.), državnom kancelaru i upravitelju Zagrebačke i Senjske biskupije po kojemu ime nosi i ulica u kojoj se nalazi restoran.
Podsjetimo, Janeš je prije osam godina u centru grada najprije otvorio wine bar Pod zidom, koji je poslije prerastao u bistro, a 2020. i svoj drugi ugostiteljski objekt, koji je po otvorenju radio samo desetak dana do proglašenja pandemije. No, te ga nesretne okolnosti nisu zaustavile. S popuštanjem epidemioloških mjera i ponovnim otvaranjem restorana i kafića zaživio je i koncept njegove gostionice Ficlek, koji je vrlo jednostavan i zagrebački autentičan pa gostima nudi jela iz tradicionalne agramerske kuhinje koje pripravlja prema receptima njegove bake. Na ovom su se mjestu od prvog dana mogli pojesti jako dobri štrukli, faširanci ili zagrebački odrezak, a vijest o preseljenju u veći prostor samo govori kako je interesa za ovakvu, domaću kuhinju ne nedostaje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....