OVO JE HIT

Bourdainov sendvič jedan je od najslasnijih i najsočnijih, evo kako ga napraviti i gdje ga isprobati u Zagrebu

Anthony Bourdain ovaj je sendvič nazvao slasnim čudovištem i nije bio daleko od istine

Iako su prošle godine otkad je Anthony Bourdain, nažalost prerano preminuli slavni gastro putopisac, spomenuo ovaj sendvič, a zatim recept i zapisao u svojoj kuharici "Appetites", u pitanju je, čini se, klasik koji se ne zaboravlja lako pa je tako posljednjih mjeseci kombinacija mortadele i mozzarelle u mekom pecivu ponovno postala veliki hit. Na društvenim mrežama često nailazimo na video recepte s uputama za pripremu ovog, zapravo, prilično jednostavnog sendviča, a odnedavno se može isprobati i na jednoj adresi u Zagrebu.

Ono što se danas naziva Bourdainovim sendvičem zapravo je sendvič koji je sam Bourdain prvi put probao u Sao Paolu, u Baru do Mane. U svojoj ga je knjizi opisao kao slasno čudovište, a uživanje u ovom sendviču prozvao svojevrsnim obredom koji u Sao Paolu prolaze znatiželjni gosti gurmani i dobrim spojem Brazila i Italije.

"Ovo sigurno nemaju u Italiji. Ali možda bi trebali imati", zaključio je Bourdain i zapisao recept.

image
Focus Features/everett/profimedia/

Sam recept jako je jednostavan i sve što trebate je poštena količina kvalitetne, tanko rezane mortadele, dvije kriške kruha (najbolje sourdough), majoneza, senf, Provolone ili neki drugi, lako topivi sir te sol i papar po želji.

Sendvič se radi tako da se na dobro zagrijanoj tavi najprije zapeku hrpice mortadele i to tako da iznutra ostanu sočne, a izvana poprime lijepu zapečenu koricu. Dok su još tople, po njima se posipa sir i pušta se da se otopi, a dok se to događa, na drugoj tavi ili rešetci potrebno je tostirati kruh, premazati ga majonezom i senfom, a zatim dodati mortadellu sa sirom. Po želji, sendvič se može dodatno začiniti soli i paprom, a Bourdain u svojoj knjizi savjetuje i da se posluži uz hladno pivo.

Inače, ovo je samo jedan od recepata za sendvič u knjizi "Appetites", koju toplo preporučujemo ako ste ljubitelj slasnih jela, povremeno se volite počastiti i izbjegavate brojanje kalorija.

Gdje kupiti dobru mortadelu i Provolone sir?

Po talijanske delicije kao što su mortadela i Provolone uvijek možete svratiti u neku od specijaliziranih trgovina, kao što su Salumeria Mangia, Delicatesse O La La i Gastronomica, a često ih uhvatiti možete i na tematskim tjednima u poznatim supermarketima.

U slučaju da vam se ovaj sendvič baš i ne radi kod kuće ili ste na recept naletjeli dok sjedite u tramvaju i mortadela i tava su daleko od vas, dobra je vijest da se upravo takav sendvič može pojesti u novootvorenom Bold. Burgeru, na adresi Ilica 65/1, odmah do Regular.Bara. Kako smo pisali nedavno, osim slasnih smash burgera, ovdje nude i slavni sendvič, a na tu je ideju došao jedan od osnivača Bold.Burgera, Ivan Zidar.

image
Tomislav Kristo /Cropix

U nedavnom razgovoru, Zidar nam je ispričao kako je sendviče nalik ovom jeo još prije 30-ak godina.

"To je zapravo nešto što su kuharice radile na Muzilu, kada sam služio vojni rok 1996. godine. Između mortadele se stavlja mozzarella, sve skupa se zapeče na roštilju, umak je, naravno, majoneza, a tu su i kiseli krastavci", rekao nam je.

Cijena sendviča s mortadelom u Bold.Burgeru je 7,60 eura, a više informacija možete pronaći ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2024 20:14