Ovaj sadržaj vam omogućuje Spar
Zaputili smo se prema Trogiru gdje smo s Robertom Predragom Žmirom i Stipom Šušnjarom na trogirskom centralnom pazaru pribavili nešto kvalitetnog mesa, domaćeg kiselog kupusa i, naravno, nezaobilaznog dalmatinskog pršuta i sira. Zašto? Pripremali smo tradicionalni božićni ručak Trogirana koji ne može proći bez sinjskih arambašića s kosanom (nikako mljevenom) svježom svinjetinom, junetinom i slaninom, a koje su dečki pripremili na živoj vatri u kaminu Žmirinih prijatelja, Željke i Mirka u Segetu Gornjem.
Arambaši se tradicionalno pripremaju za posebne prilike, a ako ih čuvate na hladnom mjestu mogu vam potrajati i do tjedan dana. Nikako nemojte zaboraviti kupiti kvalitetno suho meso, a Trogirani uvijek stavljaju kaštradinu, sušeno ovčje meso.
Arambaši se tradicionalno začinjavaju muškatnim oraščićem, klinčićem i cimetom.
Nezaobilazna je i slanina u arambašima od koje valja napraviti pešt koji će punjenje od mesa učiniti još sočnijim. Arambaši se u veliku teću stavljaju u krug, prateći centralnu goveđu kost u sredini. Dečki su se držali tradicije i, ako nas pitate, ispoštovali ju maksimalno!
Iako arambašići izgledom podsjećaju na sarmu, temeljna razlika između sarme i arambašića je ta što je meso za arambašiće kosano, a ne mljeveno te mu se ne dodaje riža.
Momci od kužine su zasukali rukave, naoštrili noževe i odlučili da će ovo biti najbolji Božić dosad kojem neće nedostajati zvukova krčkanja sinjskih smotuljaka, miris kiselog kupusa, dobre hrane i još boljeg društva! A vi pomno pročitajte recept kako vam ništa ne bi promaklo.
Pogledaj božićnu poruku koju ti donosi Spar
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....