Inspirativna priča

Brat i sestra iz Slavonije u ranim dvadesetima pokrenuli biznis uzgoja i prerade lješnjaka i super im ide

Anita i Ante Habada na 10 hektara zemlje uzgajaju rimske i istraske lješnjake koje kasnije prerađuju u razne slastice

Kreće sezona lješnjaka, pa ovih dana pune ruke posla imaju i Anita i Ante Habada, brat i sestra koji su u ranim dvadesetima u malenom mjestu u blizini Đakova pokrenuli biznis uzgoja i prerade ovog ukusnog orašastog ploda. Zadnjih desetak dana uglavnom provode u svojem 10 hektara velikom nasadu jer je u tijeku berba lješnjaka koje će kasnije tostirati i obložiti karamelom ili crnom čokoladom, a u ponudi također imaju i usoljene i klasične tostirane lješnjake, te prhke kekse.

U razgovoru s 26-godišnjom Antonijom doznali smo da je njezina obitelj prve lješnjake zasadila 2015. godine, a danas imaju oko pet i pol tisuća sadnica koje bi im ove godine trebale donijeti oko deset tona lješnjaka. S prvim berbama krenuli su prije pet godina, no tada su samo prodavali jezgru neprerađenog ploda.

"Uzgajamo dvije sorte, rimski i istarski lješnjak, a kada su krenule prve berbe brat i ja smo odlučili da ćemo se početi ozbiljnije baviti ovim poslom. Tada sam bila brucošica na ekonomiji u Osijeku, a Ante je još kao klinac pokazivao zanimanje za poljoprivredu i puno je vremena provodio pomažući djedu na zemlji i nekako smo odlučili zajedno krenuti u to jer se naši roditelji bave potpuno drugačijim poslovima", govori Anita i dodaje da su vrlo brzo shvatili da im prodaja neprerađenog lješnjaka neće biti dovoljna za opstanak na tržištu.

image
Privatna arhiva, Ante Habada

"Na ovom području se uzgaja jako puno lješnjaka i postali smo svjesni da ćemo se tako mladi teško izboriti na tržištu, pa smo počeli izdvajati od svojih plaća i prije dvije i pol godine smo kupili prvi stroj za izradu karamel i tostiranog lješnjaka", prisjeća se Anita i dodaje kako su s vremenom počeli širiti asortiman proizvoda.

Uz klasične tostirane i karamel lješnjake, počeli su proizvoditi i slani lješnjak, a ove godine izbacili su na tržište i tostirani lješnjak s čokoladom. Ideja za kekse dogodila se, govori Antonija, spontano: "Kod procesa čišćenja lješnjaka uvijek ostane nešto loma, a kako sam i to željela iskoristiti odlučili smo raditi kekse koji će biti bogati tostiranim lomljenim lješnjakom. Sama sam osmislila recept i vjerujem da se ljudima sviđa jer je među najprodavanijim proizvodima", smije se Anita.

Prije mjesec dana kupili su i stroj za izradu namaza, pa uskoro kreću raditi paste od lješnjaka, a Anita je početkom godine odradila prekvalifikaciju za slastičara i u skorijoj budućnosti ima u planu krenuti s izradom pralina s lješnjacima. Također, osim prodaje i prerade lješnjaka, Habade i za druge uzgojivače nude usluge sušenja, kalibriranja, krckanja te skladištenja lješnjaka jer su od EU fondova uspjeli dobiti novac kako bi uredili i modernizirali svoj proizvodni pogon i skladišni prostor.

image
Privatna arhiva, Ante Habada

Inače, svoje proizvode od lješnjaka prodaju na malo, a za sada se mogu pronaći u trgovinama s OPG proizvodima diljem Dalmacije. "Odlazimo i na sajmove, a i ljudi iz okolice kupuju kod nas. Odnedavno imamo i web shop, a ljudi nam se često javljaju i putem Instagrama i ostalih društvenih mreža, pa smo cijeli prošlogodišnji urod uspjeli prodati. Zadovoljni smo kako se stvari kreću, a ove sezone imamo u planu sadnju lješnjaka na još jednom hektaru zemlje", kaže za kraj Anita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2024 20:32