Kreće sezona lješnjaka, pa ovih dana pune ruke posla imaju i Anita i Ante Habada, brat i sestra koji su u ranim dvadesetima u malenom mjestu u blizini Đakova pokrenuli biznis uzgoja i prerade ovog ukusnog orašastog ploda. Zadnjih desetak dana uglavnom provode u svojem 10 hektara velikom nasadu jer je u tijeku berba lješnjaka koje će kasnije tostirati i obložiti karamelom ili crnom čokoladom, a u ponudi također imaju i usoljene i klasične tostirane lješnjake, te prhke kekse.
U razgovoru s 26-godišnjom Antonijom doznali smo da je njezina obitelj prve lješnjake zasadila 2015. godine, a danas imaju oko pet i pol tisuća sadnica koje bi im ove godine trebale donijeti oko deset tona lješnjaka. S prvim berbama krenuli su prije pet godina, no tada su samo prodavali jezgru neprerađenog ploda.
"Uzgajamo dvije sorte, rimski i istarski lješnjak, a kada su krenule prve berbe brat i ja smo odlučili da ćemo se početi ozbiljnije baviti ovim poslom. Tada sam bila brucošica na ekonomiji u Osijeku, a Ante je još kao klinac pokazivao zanimanje za poljoprivredu i puno je vremena provodio pomažući djedu na zemlji i nekako smo odlučili zajedno krenuti u to jer se naši roditelji bave potpuno drugačijim poslovima", govori Anita i dodaje da su vrlo brzo shvatili da im prodaja neprerađenog lješnjaka neće biti dovoljna za opstanak na tržištu.
"Na ovom području se uzgaja jako puno lješnjaka i postali smo svjesni da ćemo se tako mladi teško izboriti na tržištu, pa smo počeli izdvajati od svojih plaća i prije dvije i pol godine smo kupili prvi stroj za izradu karamel i tostiranog lješnjaka", prisjeća se Anita i dodaje kako su s vremenom počeli širiti asortiman proizvoda.
Uz klasične tostirane i karamel lješnjake, počeli su proizvoditi i slani lješnjak, a ove godine izbacili su na tržište i tostirani lješnjak s čokoladom. Ideja za kekse dogodila se, govori Antonija, spontano: "Kod procesa čišćenja lješnjaka uvijek ostane nešto loma, a kako sam i to željela iskoristiti odlučili smo raditi kekse koji će biti bogati tostiranim lomljenim lješnjakom. Sama sam osmislila recept i vjerujem da se ljudima sviđa jer je među najprodavanijim proizvodima", smije se Anita.
Prije mjesec dana kupili su i stroj za izradu namaza, pa uskoro kreću raditi paste od lješnjaka, a Anita je početkom godine odradila prekvalifikaciju za slastičara i u skorijoj budućnosti ima u planu krenuti s izradom pralina s lješnjacima. Također, osim prodaje i prerade lješnjaka, Habade i za druge uzgojivače nude usluge sušenja, kalibriranja, krckanja te skladištenja lješnjaka jer su od EU fondova uspjeli dobiti novac kako bi uredili i modernizirali svoj proizvodni pogon i skladišni prostor.
Inače, svoje proizvode od lješnjaka prodaju na malo, a za sada se mogu pronaći u trgovinama s OPG proizvodima diljem Dalmacije. "Odlazimo i na sajmove, a i ljudi iz okolice kupuju kod nas. Odnedavno imamo i web shop, a ljudi nam se često javljaju i putem Instagrama i ostalih društvenih mreža, pa smo cijeli prošlogodišnji urod uspjeli prodati. Zadovoljni smo kako se stvari kreću, a ove sezone imamo u planu sadnju lješnjaka na još jednom hektaru zemlje", kaže za kraj Anita.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....