Nedavno su svoja vrata otvorili i nadomak glavnog gradskog trga, u Vlaškoj ulici. Nažalost, prebrzo ih je dočekala nezavidna situacija, uostalom, kao i većinu nas. Osim pandemija koja hara, Zagreb je nedavno pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina, a Bread Club je odlučio učiniti plemenitu gestu te su ispred svoje poslovnice na Trešnjevci postavili kolica kako bi se građani mogli poslužiti besplatnim kruhom.
Ako vam nedostaje njihov kruh i ne možete do njega, na svom Instagram profilu su podijelili recept za Babin kruh koji možete pripremiti u vlastitoj radinosti. Pripremite posude, brašno i kvasac te se bacite na miješenje!
BABIN KRUH
500 g glatkog brašna T 550
325 g vode
10 g svježeg kvasca ili 3 g suhog kvasca
10 g soli
*100g bijelog brašna možete zamijeniti s integralnim pšeničnim brašnom
MIX
U posudi spojite sve gore navedene sastojke i krenite mijesiti na radnoj površni oko 10 minuta dok se tijesto ne formira u glatku kuglu. Ukoliko imate mikser, kukom za tijesto mijesite također 10-ak minuta na srednjoj brzini.
PRVO DIZANJE
Lagano nauljite tijesto i zdjelu u kojoj će se dizati te prekrijte zdjelu (tanjurom ili vlažnom krpom) kako tijesto ne bi uhvatilo koru. S ovom količinom kvasca prvo (bulk) dizanje trajat će 1-1.5 h nakon čega tijesto opet istresemo na radnu površinu te ga oblikujemo i zatežemo kako bi dobilo i zadržalo konačni oblik. Kruh nakon oblikovanja možete stavit u kalup da se diže ili na pleh s papirom na pečenje ako želite slobodnu formu.
DRUGO DIZANJE
Nakon što ste oblikovali kruh te ga postavili u vama željenu formu potrebno ga je ostaviti još 45 min - 1 h u ponovnom dizanju. Za to vrijeme upalite pećnicu te ju zagrijte na 250 stupnjeva. Kruh se mora peći u vreloj pećnici kako bi se pravilno razvio.
PEČENJE
Kada pećnica dostigne temperaturu, svoj kruh u kalupu/na plehu zarežite (ravna crta, križ, kvadrat) žiletom ili što oštrijim nožem te ga stavite na najnižu poziciju u pećnici. Spustite temperaturu na 240 i pecite dok kruh ne poprimi crvenkasto-smeđu nijansu, cca 40 - 45 minuta. Jedna metoda provjere je li kruh dovoljno pečen jest da ga kucnete po dnu - trebao bi odzvanjati kao da je šupalj.
Izvadite kruh iz pećnice (i kalupa) te ga postavite na rešetku s cirkulacijom zraka.
SAVJETI:
Ako vam je korica matirana i suha, možete ga lagano premazati uljem neposredno nakon izlaska iz pećnice.
Možete prepoloviti količinu kvasca što će otprilike poduplati vremena prvog i drugog dizanja, ali će vam dati nešto aromatičniji kruh...i uštedjet ćete na kvascu!
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....