RECEPT DANA

Brzinski punjeni patlidžani Maje Božičanin, organizatorice bajkovitih slavonskih večera

Punjeni patlidžani
blog Maxyma - Božičanin
 Tomislav Silovinac
Maja Božičanin, autorica bloga Maxyma ovom prilikom nam je ustupila recept za punjene patlidžane koji ćete vrlo jednostavno napraviti

Maja Božičanin, autorica je bloga Maxyma, kojoj je kuhanje velika ljubav i ispušni ventil od poslovnog svijeta. Osim vođenja bloga, Maja se posvetila organizaciji tajnih večera obično na fotogeničnim lokacijama u Slavoniji.

"Stol u šumi je zamišljen kao kuhanje na vatri 5 slijedova (osim deserta) na skrivenoj lokaciji obiteljskog imanja usred ničega. Postavila sam 4 stola, 4 godišnja doba i 4 sezonska menija. Vjerojatno je najveća ludost onaj zimski na -10°C usred snijega i stola prepunog kristala. Kuham u šumi u vrlo robinzonskim uvijetima i od opreme imam lopatu, metar-dva drva, lonce za vatru i žicu za roštilj, a vodu koristim iz potoka." svojevremeno nam je otkrila Maja opisujući dio organizacije tajnih večera.

image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Maja Božičanin
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac
image
Tajna večera Maje Božičanin, autorica bloga Maxyma
Tomislav Silovinac

Želja joj je bila pokazati zaljubljenicima u dobru hranu da Slavonci mogu i znaju više od čobavnca, fiša i kulena. Suprostaviti se onima koji s podsmjehom gledaju na pripremu šarana, kuhanje na masti i sličnog. Maja Božičanin nam je ustupila recept za punjene patlidžane, ali u jednoj svježijoj verziji.

image
Punjeni patlidžani
blog Maxyma - Božičanin
Tomislav Silovinac

Sastojci:

2 do 3 patlidžana
300 grama mljevenog pilećeg filea
maslinovo ulja
100 g dimljene slanine
2 do 3 rajčice
1 manji luk
2 do 3 česna češnjaka
peršin list
sol, mljeveni papar
ribani topljeni sir (mozzarela i sl.)

Za posluživanje:

kiselo vrhnje ili mileram
listići svježeg bosiljka

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Oprane patlidžane operite, prepolovite pa izdubite pažljivo nožem pazeći da ne probijete vanjsku kožu. Složite "lađice" patlidžana u tepsiju obloženu papirom za pečenje i malo ih poškropite maslinovim uljem. Stavite na 10-15 minuta u zagrijanu pećnicu.

Za to vrijeme, popržite nasjeckanu slaninu na laganoj vatri i suhoj tavi. Nakon što karamelizira, izvadite je na stranu, a na toj masnoći popržite nasjeckani luk. "meso" patlidžana nasjeckajte na manje komade, kao i rajčicu.

Kada luk poprimi zlatno žutu boju dodajte mljevenu piletinu, promiješajte, neka se meso poprži s lukom. Dodajte patlidžane i sjeckani češnjak, a kad češnjak zamiriši, dodajte i sjeckanu rajčicu. Promiješajte i prodinsatajte, ali ne previše, neka povrće zadrži svoju boju i oblik. Dodajte prženu slaninu s početka priče, začinite i promiješajte. Isključite i dodajte šaku sjeckanog peršin lista. Promiješajte i ostavite neka se malo ohladi.

Izvadite kratko pečene patlidžane iz pećnice pa ih punite pripremljenim pilećim punjenjem. Posipajte ribanim topljenim sirom ili ostavite pola varijante kao ja, za one koji žele laganiji obrok. Zapecite u pećnici cca 20 minuta i poslužite uz vrhnje i svježi bosiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2024 08:00