UKUSNO I BEZ GLUTENA!

BUHTLE BEZ GLUTENA: Ova priča razbija mit kako je bezglutenska prehrana bez duše, okusa i ideja!

 Marko Miščević
Adrijana Bručić, autorica uspješnog bloga Bezglutenska radost podijelila je s nama recepte za dizana tijesta i otkrila nam da osobe s intolerancijom na gluten zapravo sjajno jedu

Trudimo se biti u toku kada je riječ o kreativnim i talentiranim pojedincima koji vode svoje gastro blogove poput pravog biznisa, pratiti ih kako rastu i razvijaju se, surađivati i razgovarati s njima o situaciji u našem sektoru i trudu koji ulažu u sebe i svoje blogove. S obzirom na to da broj aktivnih gastro blogera neprestano raste, postaje sve teže privući pozornost javnosti i zainteresirati ljude za svoju priču. U posljednjih nekoliko godina kao najbolji način kako to učiniti pokazao se odabir uskog područja interesa i stvaranje sadržaja koji rješava specifične probleme čitatelja i vjernih pratitelja. Jedan takav blog je Bezglutenska radost Adrijane Bručić koji nas je zainteresirao sasvim neočekivano, ali svakako opravdano.

Marko Miščević

Umjesto da na njega nabasamo na mreži, kako se to najčešće događa, Adrijana nas je prvo osvojila offline. Kad smo nedavno bili u potrazi za zanimljivim alternativnim brašnima, sasvim slučajno smo ušli u dućan GlutenBio u ulici Crvenog križa 33, vlasnice Kristine Brdar. Tamo nas je dočekala upravo nasmijana Adrijana koja, osim što radi u dućanu, u njegovim prostorijama održava popularne radionice kuhanja bez glutena i brojna savjetovanja. Osim na blogu Bezglutenska Radost, Adrijanin rad možete pratiti i na Instagramu te na njezinoj Facebook stranici koja danas broji više od 13 i pol tisuća pratitelja. Odabir osnovne teme koja se proteže kroz sav njezin rad nije bio slučajan. Na istraživanje prehrane bez glutena i kuhanje u skladu s tim načelom Adrijanu je natjeralo narušeno zdravlje jer se prije nešto više od četiri godine, koliko uostalom njezin blog i postoji, suočila s neobjašnjivim bolovima, mučninama i brojnim tegobama.

Marko Miščević

- Kad sam se razboljela, liječnici dugo nisu mogli otkriti što mi se zbiva. Nitko od specijalista isprva nije mogao shvatiti zašto imam pojedine tegobe. Nakon neuspješnih pretraga dobila sam naputak liječnika da krenem na bezglutensku dijetu koja bi mi mogla pomoći. Odmah sam počela s novim načinom prehrane, iako sam zapravo trebala obaviti pretrage. Vrlo je važno naglasiti da nikad ne treba kretati samoinicijativno na bezglutensku dijetu, jer rezultati mogu biti lažno negativni - započela je svoju priču Adrijana.

- Celijakija je bolest tisuću lica i može se očitovati na različite načine i s različitim simptomima, stoga prvo treba napraviti kompletnu dijagnostičku obradu i potvrditi ili isključiti celijakiju.

Marko Miščević

Prije i za vrijeme dijagnostike potrebno je jesti hranu s glutenom i onda tek vaditi krv i napraviti biopsiju sluznice tankog crijeva. Bezglutenska dijeta pomogla mi je da se osjećam bolje, ali tek kad sam došla u kontakt s udrugom CeliVita

- Život s celijakijom odradila sam prave pretrage koje su pokazale intoleranciju na gluten. Na naše dobronamjerno pitanje što misli o uvriježenom stavu većine da je hrana bez glutena običan trend Adrijana je samo odmahnula rukom:

Edukacija je ključ. Slobodno možete reći da je hrana bez glutena sada trend, no nama celijakičarima to zapravo pomaže jer se zbog toga na tržištu javlja sve više proizvoda bez glutena i imamo sve veći izbor.

Ljubav prema hrani bila je jača od prvotnog očajavanja zbog nove dijete, a strpljivost i ustrajnost su joj se višestruko isplatile jer ne samo da Adrijana sada ima iza sebe Bezglutensku radost, blog prepun recepata za jela za koje nikada ne biste rekli da mogu biti bez glutena, nego i preko četrdeset odrađenih gastro radionica na tu specifičnu temu.

Marko Miščević

- Ništa nisam znala kuhati kad sam se razboljela, a još sam morala prijeći na novu prehranu. Uz svekra sam polako naučila kuhati jer upravo prehrana može mnogo toga popraviti. Svi radimo puno, no bilo bi sjajno da barem jednom tjednom pojedete nešto na žlicu. U svakom slučaju ljudi bi trebali više kuhati za sebe jer nam mnogo problema zapravo stvara industrijski pripremljena hrana.

Ja si isto doma znam napraviti hamburger! Ispečem svoje pecivo i pripremim ukusno meso, normalno jedem voće i povrće, ali pazim s namirnicama jer svaki industrijski proizvod može sadržavati gluten - objasnila nam je.

Marko Miščević

Nakon brojnih neuspjelih pokušaja koji su znali završiti u suzama i bacanjem njezinih prvih bezglutenskih eksperimenata u smeće, Adrijana je polako postajala sve zadovoljnija rezultatima pa je u jednom trenutku odlučila podijeliti svoja saznanja s drugima. Isprva sam objavljivala svoje recepte po grupama za oboljele, a potom sam odlučila objediniti ih na jednome mjestu. Htjela sam time pomoć svima kojima to treba jer se jako dobro sjećam kako je meni bilo teško kada sam tek počela s ovom prehranom. Sjećam se prvih kukuruznih kruščića koje sam pripremila.

Marko Miščević

Bili su tako tvrdi da mi je pukao zub! Došle su mi mama i sestra na kušanje i svi su me pokušali uvjeriti da su fini, a nisu bili, bili su užasni! Jako sam zahvalna na podršci cijele moje obitelji, svi se trude pomoći mi, paze na mene i uvijek se potrude da na obiteljskim okupljanjima ima hrane koju i ja smijem jesti. Suprug Vjeran podržava me u svemu, a posebno voli moj kruh s bučinim sjemenkama - istaknula je ponosno. S prelaskom na bezglutensku prehranu bilo je potrebno uvesti brojne promjene u kuhinji.

- Prvo sam se riješila već korištenog plastičnog i drvenog posuđa jer sam se bojala kontaminacije glutenom. Odvojila sam zone u kuhinji jer mi suprug smije jesti gluten pa koristimo različite daske i noževe za rezanje. Pročistila sam smočnicu i hladnjak i očistila sve površine. Danas se u mojoj kuhinji većinom nalaze provjereni proizvodi bez glutena. Naime, ako me nešto zanima, pitam proizvođače imaju li njihove namirnice gluten te postoji li mogućnost da dođe do kontaminacije tijekom proizvodnje. Najčešće mi uredno odgovore i članovi naše zajednice vode se tim odgovorima.

Marko Miščević

Nažalost, pojedini proizvođači ne pridržavaju se postojeće zakonske regulative kada je u pitanju označavanje proizvoda bez glutena, što nam dodatno otežava kupnju namirnica. Zlatno pravilo oboljelih od celijakije glasi: Ako sumnjaš, izostavi! Na grupama podrške koje imamo na društvenim mrežama zato dijelimo informacije o proizvodima, a kad se više ljudi požali na isti proizvod, to nam ipak nešto govori… Tako si međusobno pomažemo izbjeći konzumaciju hrane koja nam škodi - objasnila je naša sugovornica. Njezina stručnost od velikog je značaja i u dućanu GlutenBio gdje pomaže i educira svakog kupca koji uđe u potrazi za spasom u hrani.

- Kada nam u trgovinu dođu osobe koje su tek dobile dijagnozu kako bi kupile brojne nove namirnice, mi ih zaustavimo jer nam nije važno samo da prodamo. Kada se nađete u situaciji da morate iz temelja mijenjati prehranu, potrebno je isprva kupiti samo osnovno, a kupcima zatim predložimo gdje mogu pronaći provjerene informacije te ako žele stručnu pomoć, usmjeravamo ih u udrugu CeliVita, za koju volontiram - rekla nam je Adrijana.

Marko Miščević

U suradnji sa svojom šeficom Kristinom iz dućana GlutenBio Adrijana održava mjesečno nekoliko radionica kuhanja bez glutena, a posebno su tražene one koje se bave dizanim tijestom jer se oboljelima često čini da se s promjenom prehrane moraju odreći hrane kao što je kruh, tjestenina, razna peciva ili pak kolači, što nije točno. Upravo zato je Adrijana za nas pripremila jela od dizanog tijesta i iznenadila nas njihovom podatnom teksturom i odličnim okusom. Dok je mijesila tijesto savjete je bacala kao iz rukava. - Dobro je miješati brašna pa kombinirajte rižino, bučino brašno, teff, tapioku…

Marko Miščević

Tapioka daje elastičnost tijestu i jako voli mliječne proizvode pa se često koristi u kombinaciji sa sirom, vrhnjem i slično, a mogu se koristiti i proizvodi bez laktoze. Tapioka daje kruhu dulje svježinu jer se naš kruh inače jako brzo isušuje. Kad je riječ o dizanim tijestima, ljudi se, primjerice, često prestraše da neće moći tanko razvaljati koru za savijaču ili štrukle. Bezglutensko tijesto više nikada nećete moći razvlačiti kao klasično tijesto, ali zato se ono podijeli na manje kuglice i može ga se dobro razvaljati. Jako je bitno da se dizano tijesto ne tretira previše. Ono mora biti sasvim mekano da bi kasnije bilo izdašno - otkrila nam je Adrijana.

Marko Miščević

U pauzama od razgovora pripremila nam je meke pahuljice s maslinama, mirisne buhtle punjene pekmezom ili čokoladom, kukuruznu pogaču i nevjerojatne štrukle za koje nikada ne biste pogodili da u sebi ne sadrže gluten. Puna nade da će naša priča pomoći razbiti mit da je bezglutenska prehrana bez duše, okusa i ideja, Adrijana nam je ustupila svoje recepte i postavila nam novi izazov na koji planiramo odgovoriti pripremom svojih prvih bezglutenskih peciva i štrukli!

SAVJETI ZA IZRADU BEZGLUTENSKOG DIZANOG TIJESTA:

  • Koristite kombinaciju različitih vrsta bezglutenskog brašna.
  • Pratite gramažu sastojaka kod pripreme jela jer znatno utječe na uspješnost recepta.
  • U smjesu ubacite tapioku jer će ona dati elastičnost tijestu, a možete je kombinirati s mliječnim proizvodima.
  • Bezglutensko tijesto se brzo isušuje pa ga držite pokrivenog krpom.
  • Tijesto ne treba previše mijesiti jer će izgubiti podatnost.
  • Bezglutensko tijesto se ne razvlači lako pa ga je najbolje razdvojiti na manje komade i postupno valjati na dobro pobrašnjenoj podlozi.

Pogača s kukuruznim brašnom i jogurtom

Marko Miščević

Pahuljice

Marko Miščević

Buhtle s marmeladom

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 22:20