NOVO MJESTO

Burek, zlevka i kremšnite bez glutena samo su dio ponude sjajnog novog zagrebačkog brunch bara

 Berislava Picek/Cropix
U Petrinjskoj ulici otvoren je hibrid dućana i bistroa u kojem možete pronaći slastice, salate, sendviče i kruhove bez traga glutena

Na kućnom broju 29 u Petrinjskoj ulici u centru Zagreba, nedaleko od križanja s Đorđićevom, pomalo skriven, ali baš na pravom mjestu za sve koji ujutro užurbano traže nešto za jelo, smjestio se Kata Brunch Bar. Novi projekt Ive Zovko, vlasnice poznatog brenda Katin kruh bez glutena, prirodna je nadogradnja postojeće proizvodnje bezglutenske hrane, koja je do sada bila većinom orijentirana na veleprodaju.

image
Iva Zovko, vlasnica brenda Katin kruh bez glutena i novootvorenog dućana Kata Brunch Bar

Sam brend bezglutenskih kruhova, peciva i slastica ne treba posebno predstavljati jer su se mogli kupiti u Sparu, Plodinama i Gardenu, kao i u Mrkvici, Grgi Čvarku i sličnim manjim dućanima s domaćom hranom. Ako ste ljubitelj njihovih peciva, volite se počastiti i sočnim kolačem ili sirovim slatkim kuglicama, sada ih možete pronaći i u Petrinjskoj, a pritom u Kata Brunch Baru možete svakodnevno isprobati i nešto svježe, zdravo i sigurno od kontaminacije glutenom, što je za pojedince od životne važnosti. Plan za otvaranje svojevrsnog bistroa postojao je od samog početka nove faze brenda, obilježene Ivinim preuzimanjem tvrtke 2018. godine, a sve u želji da ponovno uspostavi bliski kontakt s kupcima te počne kreativno djelovati.

image
Berislava Picek/Cropix


Bezglutenski dućan čuda

"Sve se vrlo organski razvija, prvi put u životu idemo polako. Kreiramo recepture, radimo domaće umake, slažemo salate i sendviče, pripremamo sirove torte svaki dan. Još se uhodavamo", objasnila nam je Iva Zovko dok nam je pokazivala krcate police. U malom prostoru koji se može opisati kao bezglutenski dućan čuda možete pronaći sve od doručka do večere, bilo da se odlučite za neke od zasitnih kruhova sa sjemenkama i omiljeni namaz njihovih partnera, kao što su, primjerice, humus od Sane ili Nutmaz namaz od lješnjaka, ili kupite nešto što se može pojesti s nogu.

image
Berislava Picek/Cropix

Tako možete birati između domaće zlevke s blitvom, porilukom, bundevom ili tikvicama, a za doručak u pokretu zamislili su brze zalogaje poput tapioka kuglica s maslinama i bez njih, kao i sitne slastice poput raznih keksa ili sirovih kuglica od datulja i orašastih plodova koje prodaju na komad. Pritom odmah možete uzeti i jednu od spremnih salata, zgrabiti svježi sok Juice Boxa, Kapronce ili Guuca ili pak bezglutensko pivo Gardia te se opskrbiti i za ručak. Uz iznimku makedonskog ajvara i stranih biljnih mlijeka, na policama se nalaze gotovo isključivo proizvodi brojnih malih hrvatskih proizvođača koje vrijedi isprobati.

image
Berislava Picek/Cropix


Nemojte zaboraviti uzeti krišku jedne od njihovih sirovih torti koje rade isti dan, poput njihove poznate torte od avokada, limete i indijskih oraščića, sirovog tiramisua ili torte od sira sa sezonskim voćem. I bez brige, jedna će kriška biti dovoljna s obzirom na to da ih rade od zasitnih namirnica koje će vam zadovoljiti želju za slatkim i dodatno vas napuniti a da vam u želucu ne ostave težinu.

"Stvarno su dobre reakcije kupaca, već nam se ljudi i vraćaju iako smo otvoreni manje od mjesec dana", ponosno ističe Iva Zovko.

"Sirove torte su nam najpopularnije, ljudi ih baš vole, a tu su i keksići kojima se posebno razvesele djeca. Od slanih jela, favoriti su i dalje zlevke i tapioka kuglice. Nemamo velike količine jer želimo da se stalno radi svježe. Svaki dan se igramo i ovdje možemo biti kreativni", dodaje.

image
Berislava Picek/Cropix

Burek za celijakičare

Klasičare će razveseliti čupavci i kremšnite, a vlasnica Iva Zovko objašnjava nam da je posebno oduševljenje među svima koji su osjetljivi na gluten izazvao burek, koji valjaju svaki dan. S obzirom na specifičnost bezglutenskog tijesta koje nema elastičnost na koju smo navikli kada je riječ o klasičnim pekarskim proizvodima, u proizvodnji i dalje sve rade sami jer rijetko koji stroj može savladati njihovu pripremu, što znači da se, unatoč povećanju proizvodnje, zapravo očuvao ljudski pristup.

"Takvo smo tržište da stalno moramo opravdavati cijene, ali sve nam je certificirano, u startu su nam namirnice skuplje i sam rad puno vrijedi jer se kod nas u proizvodnji sve ručno priprema. Svaki kruh i kolač se ručno mijesi, priprema, oblikuje i reže. Isto vrijedi i za burek, koji nikada teksturom neće biti kao onaj klasični s glutenom u tijestu, ali je svejedno ukusan i ljude usrećuje", kaže.

image
Berislava Picek/Cropix

Imate li malo vremena pričekati, pripremit će vam salatu ili pak bogati sendvič na licu mjesta, a u njima možete uživati na samo nekoliko minuta udaljenom Zrinjevcu ili za malim šankom odmah uz ulaz u dopadljivi dućan. Plan im je s vremenom dodati još koji visoki stol i stolice da se što više ljudi može zaustaviti i kod njih provesti svoju pauzu za ručak. Budući da je sve više građana Zagreba svoju prehranu prilagodilo specifičnim zdravstvenim potrebama, u Kata Brunch Baru odlučili su ponuditi za svakoga ponešto, pa tako možete naručiti keto sendvič, vegetarijansku opciju ili pak sendvič s tunom.

"Misao vodilja i prioritet i dalje nam je hrana bez glutena, ali zapravo želimo ponuditi zdravu hranu za razne vrste prehrane, od keto, vegetarijanske, veganske pa do one bez laktoze. Stvarno želimo da bude opcija za svakoga, od jednostavnih i jeftinijih jela poput zlevke i tapioka pa do skupljih poput salata s lososom i inćunima", ističe Iva Zovko.

image
Berislava Picek/Cropix


Uskoro se planiraju proširiti i na novu lokaciju u centru grada, ali za sada ih možete posjetiti radnim danom od 7.30 do 19 sati, a subotom su otvoreni od 8 do 14 sati. Nedjeljom ne rade pa se u subotnjoj šetnji gradom pobrinite za svoje fine zalogaje. Nećete požaliti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 16:09