Iako nam je bogata francuska kuhinja prva asocijacija na tu zemlju, rezultati jednog istraživanja su nas (malo je reći) iznenadili. Naime, čak jedna od pet mladih osoba ne zna razlikovati određene vrste voća i povrća. Ova saznanja rezultat su provedene ankete u veljači ove godine nad čak 1058 mladih ljudi u dobi od 15 do 24 godine, stoji u objavi istraživanja.
Misleći da je svježi krastavac ili patlidžan, čak 20 posto mladih pogrešno je odgovorilo na pitanje da prepoznaju tikvicu na fotografiji. Brojke ne idu u prilog ni starijima, koji također nisu znali razlikovati tikvicu od krastavca ili patlidžana.
Rezultati istraživanje zabrinuli su i sami državni vrh. Kako je navela Olivia Grégoire, izaslanica ministarstva malih i srednjih poslova, vlada ima želju promicati edukaciju o hrani, navodeći kako je to i veliko pitanje javnog zdravlja, prenosi euronews.com. Svjesnost mladih o lošim prehrambenim navikama potvrđuje i podatak da se više od 80 posto njih složilo da bi ih u školama trebalo bolje informirati i obrazovati o prehrambenim proizvodima.
Znaju li barem razlikovati voće?
Trend neprepoznavanja namirnica nastavlja se i kad govorimo voću, ali u malo blažoj verziji. Naime, 12 posto mladih grejp je zamijenilo za crvenu naranču. Stariji su po ovom pitanju još gori, odnosno 16 posto njih radi istu grešku.
Što zapravo mladi jedu?
Mladi sve manje jedu voće i povrće zato što više posežu za prerađenim i (polu)gotovim jelima. Također, mladi vole jela bogata škrobom što je pokazala brojka od visokih 89 posto. Odmah iza toga zabrinjava podatak da njih 40 posto jedu hranu iz konzervi i staklenki. Među mladima je popularna i brza hrana koju više od polovine ispitanih jede barem jednom mjesečno. Ipak ima i onih koji gotovo svaki dan kuhaju svježe proizvode, no i dalje ih je manje od polovine.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....