IZ SVIJETA VINA

CAROLINE GILBY: Vinska novinarka i jedna od predsjednica sudačke komisije na Decanteru o našoj vinskoj sceni i situaciji koju proživljaju vinari!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Na jednom od posljednjih održanih događanja u gastronomskom svijetu, Vinart Grand Tastingu u zagrebačkoj Laubi, nedavno su se okupili vinari, ljubitelji vina, ali i brojni domaći i međunarodni novinari, stručnjaci koji su svoj profesionalni život posvetili otkrivanju priča o dojmljivim vinima i vinarima.

Upravo jedan takav gost bila je i Caroline Gilby, britanska vinska novinarka i jedna od predsjednica sudačkog panela za Europu na ovogodišnjem Decanteru. Nismo propustili priliku pitati je za dojmove o našoj vinskoj sceni, ali i o aktualnoj situaciji u Hrvatskoj i svijetu.

- Imali smo puno sreće da se Vinart održao, jer je riječ o jako dobrom događanju koje nije preveliko i izbor je prilično selektivan. Korisno je i jer dobijete priliku upoznati mnogo doista važnih vinara i popričati s njima o njihovim vinima - započela je naš razgovor Caroline Gilby, koja je svoju gotovo tridesetogodišnju karijeru posvetila svijetu vina, i to posebice onom istočne Europe.

VINO KAO SVJEDOK

- Jedna od stvari koja me i dalje fascinira u ovom dijelu vinskog svijeta jest činjenica da je svaka zemlja ove regije izašla iz socijalizma s vrlo različitom osobnošću. Vino je fantastična leća kroz koju se može promatrati kultura, jer obuhvaća i krajolik i klimu koja utječe na vino, ali isto tako i ljude koji ga prave, grožđe koje su odabrali za sadnju i načine na koje su ga odlučili raditi, kao i povijest koja ih oblikuje. U toj čaši vina imate sve spojeno u jedno - ističe.

Caroline Gilby je posljednjih sedam godina predsjednica sudačkog panela na Vinistri i od tada pozorno prati kako se razvija perjanica istarskog vinarstva - malvazija istarska.

- Kvaliteta vinske proizvodnje ove sorte neizmjerno je napredovala i sve sam više impresionirana njezinim potencijalom da nudi različite stilove, od vrlo jednostavnih, svježih i laganih vina koja se ispijaju uz more, do mnogo složenijih vina. Iako posebno prati malvaziju istarsku, smatra da imamo brojne sorte vrijedne spomena.

- Hrvatska ima ogroman repertoar sorti i u većini slučajeva netko od vinara radi nešto dobro sa svakom od njih. Furmint ili pušipel je fantastična sorta i vjerujem u njen veliki potencijal. Graševina je također zanimljiva sorta jer je dugo izrabljivana, ali ono što je učinjeno s njom u Slavoniji je zaista zanimljivo. Slavonija je tako podcijenjena, a u njoj ima toliko toga vrijednog pažnje! Babić je još jedna sorta koju se prije izrabljivalo, ali postoje ljudi koji od babića prave sjajne stvari - naglašava.

Zagreb, 090320.
Caroline Gilby, vinska novinarka i sutkinja na Decanter natjecanjima.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

Na pitanje trebaju li pritom vinari svu svoju pažnju posvetiti upravo autohtonim sortama umjesto onima internacionalnog karaktera, Gilby nije dvojila. - Ima prostora za oboje. Međunarodne sorte imaju posebno važnu ulogu na domaćem tržištu jer još uvijek postoji tendencija da ljudi koji vino ne poznaju toliko dobro vide međunarodne sorte kao siguran ili glamurozan izbor koji se pritom razlikuje od onoga što su njihovi roditelji i djedovi i bake pili, a mladi se uvijek žele pobuniti - nasmijala se Caroline Gilby pa dodala: - Što se međunarodnih tržišta tiče, kupce zanimaju autohtone sorte jer im daju orijentir i jedinstvene su.

Potrebno je uspostaviti ravnotežu između međunarodnih i lokalnih sorti grožđa, kako kod monosortnih vina, tako i kod blendova. Kada je o promidžbi riječ, prema mišljenju Caroline Gilby, vinari ne bi smjeli sjediti i čekati državne poticaje, nego se uključiti u promicanje svojih vina, kako bi imali obrazovaniju publiku koja će kupovati više vina bolje kvalitete.

- Vinari moraju biti puno svjesniji tržišta, a ne orijentirati se samo na proizvodnju. O tome moraju razmišljati od samog početka i pitati se što će saditi, koja vina će proizvoditi, tko će ih kupiti, kako će im govoriti o tim vinima, kako će vina uopće dovesti pred kupce. Uočavam često nerazumijevanje činjenice da danas ne možete zanemariti društvene medije, morate imati ažuriranu web stranicu, i to na engleskom, jer ako informacije ne možete prenijeti više ljudi, riječ je o potraćenoj prilici. Morate koristiti svaki alakoji imate na raspolaganju, od pristojne web stranice, QR koda na etiketi, pa do Instagram i Facebook profila. Morate imati dobar proizvod i dobru priču jer ljude zanimaju ljudi. Objasnite im zašto ste se zaljubili u vino! - strastveno priča Caroline Gilby.

DECANTER U HRVATA

A kako bi dobili potvrdu da se njihov trud isplatio, pogotovo u Hrvatskoj, vinari u posljednjih nekoliko godina svoja vina revno prijavljuju na razna međunarodna natjecanja, među kojima prednjači Decanter. Sva vina koja hrvatski vinari pošalju na natjecanje prođu strogi sud Caroline Gilby i kolega iz vinskog svijeta, jer je upravo ona već godinama predsjednica komisija za istočnu Europu. Jesu li natjecanja vrijedna pažnje vinara i koliko zapravo znače medalje, upravo nam Caroline najbolje može pojasniti.

- Ako je riječ o sudjelovanju na pravom natjecanju iz pravog razloga, a potom rezultate dobro iskoristite, natjecanja mogu biti vrijedno ulaganje. Decanter, primjerice, ima stvarno visoke standarde. Sama dobro znam kvalitetu sudaca koje imamo i koliko se svađamo oko svakog pojedinog vina, stoga sam čvrsto uvjerena da sva vina koja dobiju medalju na Decanteru, posebno ona koja dobiju zlato ili platinu, to zaista zaslužuju. Medalje na boci mogu puno značiti ako ljudi gledaju niz boca vina na polici i pokušavaju odlučiti što će odabrati. Mogu vam dati i kredibilitet kad se pokušavate probiti na novo tržište. Sa širenjem koronavirusa sektor proizvodnje hrane i pića, kao i sektor ugostiteljstva, zadobili su posebno težak udarac, i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu.

Zagreb, 090320.
Caroline Gilby, vinska novinarka i sutkinja na Decanter natjecanjima.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA

- Mislim da bi bilo lijepo nadati se da će ljudi koji i dalje imaju redovita primanja nastaviti podržavati restorane kupovinom jela i pića za van. Kupnja vina izravno iz vinarija i specijaliziranih vinskih trgovina mogla bi tom dijelu sektora pomoći da preživi. Pritom je sasvim jasno da će biti puno ljudi koji će trpjeti ozbiljne financijske posljedice, tako da će male užitke poput odlaska u restorane i kupovanja malo skupljih vina morati zaboraviti. I ja sam jedna od osoba teško pogođenih situacijom, barem po pitanju gubitka posla - iskreno nam odgovara Caroline kako će izgledati svakodnevica u ovim novim okolnostima.

NOVA REALNOST

- Prije svega se svi moramo držati savjeta naših vlada i Svjetske zdravstvene organizacije kako bismo pokušali usporiti i smanjiti širenje bolesti. Tako ćemo dati našim sjajnim zdravstvenim radnicima priliku da se nose sa situacijom, a ostaje nam i nadati se da će naši znanstvenici smisliti učinkovito cjepivo, jer bez kupaca nema ni posla. Svima će u ugostiteljstvu sada glavna zadaća biti održavanje sigurnosti i smanjenje troškova, dok bi vinarije trebale pronaći načine kako organizirati izravne isporuke svog vina kupcima - naglasila je.

Caroline Gilby je i sama sada usporila, pogotovo s obzirom na sve otkazane manifestacije, poput ProWeina u Düsseldorfu i sličnih događanja iz sektora, a znatiželjni kako provodi dane, pitali smo je što se skriva u njenoj čaši.

- Trenutno sa svojom obitelji dijelim nekoliko zanimljivih boca koje sam skupila na svojim putovanjima. Jučer su to bile dvije krasne, ali različite žilavke iz vinarije obitelji Škegro iz BiH. Druga jako dobra vina koja smo probali bila su i Breg Prokupac iz vinarije Doja u Srbiji, Aldas Bikaver iz St. Andree u Mađarskoj, furmint iz monosortnog vinograda vinarije Balassa u Tokaju, dok večeras imam iznenađujuće dobar rumunjski Agape sauvignon Adalberta Martona. U svakom slučaju, istraživanje vina srednjoistočne Europe je moj siguran izbor! - zaključila je Caroline Gilby.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 21:57