Pišu: Gordan Zečić i Neda Batinić
-Koliko su ćevapi važna tema, potvrdilo nam se nizom čitateljskih reakcija na naš odabir i procjenu 11 kultnih mjesta u Zagrebu poznatih upravo po tom jelu, u pregledu koji smo objavili još u rujnu. Najveći broj prigovora bio nam je upućen zbog izostanka nekih mjesta koja su, po mišljenju čitatelja, svakako zaslužila biti uvrštena na naš popis. No, da ponovimo: tad smo posjetili samo najglasovitije zagrebačke ćevabdžinice koje su u ta tri tjedna, koliko je trajao naš obilazak, bile otvorene. Tako je izostala, primjerice, poznata ćevabdžinica Cvjetno koja je uporno produžavala svoj godišnji odmor, ili Kraljice, koju smo zbog blizine našoj redakciji ostavili za sam kraj, a onda je odjednom privremeno zatvorena iz obiteljskih razloga. Već smo tada pretpostavljali da našem poslu nije kraj, pa sada – zahvaljujući ponajprije vašem gorljivom isticanju vlastitih favorita – nastavljamo niz i ispravljamo propušteno. Svjesni, naravno, da ni ova dopuna neće baš svakoga zadovoljiti. A to je valjda dobra vijest – da uvijek ima još poneko mjesto vrijedno vaše žudnje za dobrim ćevapima.
PEČENJARNICA CVJETNO
Cvjetna cesta 21a
Tel: 619 5142
Radno vrijeme: pon-sub 9-22, nedjeljom zatvoreno
Cijena: 32 kn
Na glasu kao jedni od najboljih, a po nekima i najbolji u gradu. Doživljaju ovih stvarno ukusnih ćevapa pridonosi i samo mjesto – pečenjarnica je old school, montažna, s prozračnom natkrivenom terasom, smještena u jednom od najmirnijih prisavskih kvartova po kojem nosi ime. Ćevapi su banjalučkog stila, dakle u „šaržeru”, kojih je tri (x 4) u velikoj lepinji. Od čiste junetine, prilično masni, ali slasni, imaju svoju vjernu publiku (među kojom su i brojni zaposlenici negdašnjih obližnjih novinskih redakcija), koja ovamo i dan-danas ciljano dolazi iz svih dijelova grada.
PEČENJARNICA KRALJICE
Koturaška 51
Tel: 5620 971
Radno vrijeme:pon-pet 8-18, subota 9-16, nedjeljom zatvoreno
Cijena: 39 kn
Kraljice su nedavno proslavile deseti rođendan, a u to su vrijeme stekle priličan ugled među ljubiteljima ćevapa i pljeskavica. To ne propuštaju istaknuti zidnom mini galerijom fotografija svojih gostiju – od Ćire Blaževića do Ribafisha. Ćevapi od junećeg mesa su krupni, sočni i vrlo ukusni, s finom aromom dima. Iako praktički u centru grada, s obzirom na pomalo zavučen smještaj na začelju zgrade u ne baš prometnoj ulici uz željezničku prugu, Kraljice su i dan-danas mjesto poznato samo bolje informiranim ćevapofilima. O opuštenoj i prijateljskoj atmosferi brine sama vlasnica – živahna i neposredna Bosanka koja će vam, osim što sama peče roštilj, po dogovoru za više osoba skuhati i bosanski lonac.
TOMISLAV GRILL
Martićeva 62
Radno vrijeme: svaki dan 9 - 23
Cijena: 45 kn (veliki ćevapi + lepinja)
U Tomislav Grillu na Kvatriću gotovo je uvijek gužva, tako da se spremite na čekanje, ali vrijedi biti strpljiv. Ćevape rade sami od mješavine svinjetine i junetine, a peku ih na roštilju na drveni ugljen. U velikoj porciji dolazi osam dugačkih i odlično pečenih ćevapa, meso je rahlo i krupnije mljeveno. Na mahove se blago osjeća papar, kao i dim od pečenja. Lepinja, koja se zasebno naručuje i dođe šest kuna, također je bila malo popržena na masnoći tako da je gornji dio bio hrskav, dok je donji bio natopljen sokovima i masnoćom iz ćevapa. Luk je bio svjež, hrskav i sladak.
2 ŽARULJE
Heinzelova ulica 74
Tel: 095 1999 754
Radno vrijeme: pon - pet 8 - 20, sub 8 - 17, nedjeljom zatvoreno
Cijena: 35 kn
U ovom biste dvorištu očekivali autoelektričarsku radionicu (uostalom, tu je bio negdašnji pogon za proizvodnju akumulatora „Munja”), a ne jedan od najboljih roštilja u gradu. I prije je tu bila neka solidna pečenjarnica, no 2 žarulje, koje postoje nepune tri godine, unatoč skromnom uređenju, najugodnije su iznenađenje ovog testa. Izvrsni ćevapi leskovačke škole koje peče osobno vlasnik Zagrepčanin, hrskavi su, ali ne i gumasti, odlično su ispečeni i čista okusa, bez češnjaka, papra ili drugih začina – samo sitnije mljevena svježa junetina i sol. Nisu još dovoljno poznati, jer za oba posjeta u vrijeme ručka odmah smo našli slobodan stol na terasi, ali ovdje bi se na ćevape trebalo čekati u redu.
BISTRO VRAPČAK
Aleja Bologne 2
Tel: 01 2342 927
Radno vrijeme: uto-sub 9-22, ned9-17, nedjeljom zatvoreno
Cijena: 35 kn
Iako smo prilikom ovog pregleda zagrebačkih ćevabdžinica izbjegavali gostionice koje uz roštilj nude i gablece, uvjerljivu preporuku dobili su ćevapi Bistroa Vrapčak, smještenog s južne strane igralište zagrebačkog trećeligaša NK Vrapče. Morali smo onda kušati i njih, i pokazali su se doista jako dobri. Vrapčak svoju grublje mljevenu junetinu nabavlja od Igomata i od nje peče malo tvrđe, ali sočne ćevape, koji su dugi poput srednjeg prsta odraslog muškarca. Bez agresivnih začina, samo posoljeni, dolaze na stol s hrskavim lukom srebrencem i toplom lepinjom sa strane. Iako, dakle, nude i jela na žlicu, isplati se do njih i samo radi ćevapa.
MERAK
Tratinska 36
Radno vrijeme: pon - sub 8 - 22, nedjeljom zatvoreno
Cijena: srednja porcija ćevapa - 31 kn
U Meraku, koji je mnogima poznat i po pitama i burecima, tu sunčanu srijedu oko 14 sati ljudi nisu prestajali dolaziti po svoje narudžbe ćevapa. Raspoređeni u malu (5 komada - 17 kn), srednju (10 komada - 31 kn) i veliku porciju (15 komada - 44 kn), ćevapi dolaze u zapečenoj lepinji čiji je gornji dio hrskav, dok je donji natopljen mesnim sokovima i masnoćom. Pripremljeni od dobro začinjenog mesa, više papreni nego slani, ćevapi u Meraku nisu jedan drugom nalik, već naiđe koji malo nepravilnog oblika. To nam daje naslutiti da su rađeni rukom, ali i da ih u Meraku užurbano rade kako bi ih izbacili pred gladne goste. Uza svu žurbu, u prosjeku se na narudžbu čeka od 10 do 15 minuta. Sami ćevapi su bili ukusni, rahli i dobro pečeni. Uz porciju je došao malo presitno narezan luk, ali je zato udarao pa je s njim trebalo oprezno, iz poštovanja prema kolegama i životnim partnerima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....