KAO OD STAKLA

Chef Ivan Đukić u osječkom Lipovu hladu pripremio je ‘kristalni kruh‘ i otkrio nam recept

Ovo jelo, koje je izvorno izašlo iz kuhinje elBullija, slavnog restorana braće Adrià, nadahnulo je slavonskog chefa

Da kreativci u kuhinji rade svakakva čudesa i nadahnjuju se drugim kolegama dobro je poznata stvar i srećom što je tako jer da nije, ne bi se u Lipovu hladu u Osijeku na stolu pojavio takozvani kristalni kruh. Tu je jednostavnu, a fascinantnu grickalicu chef Ivan Đukić, čitateljima Dobre hrane poznat po svojim vještinama carvinga i putovanju u Baskiju, odlučio isprobati nadahnut upravo svojim boravkom u Španjolskoj.

image
Darko Tomas/Cropix

To je jelo izvorno izašlo iz kuhinje elBullija, slavnog restorana braće Adrià. Osim što je bio pravi rasadnik gastronomskog talenta, u elBulliju su osmišljene i brojne moderne kulinarske tehnike koje još uvijek nadahnjuju kuhare diljem svijeta.
"Pričao sam s predavačima u Baskijskom kulinarskom centru puno o elBulliju i raznim jelima koja su iz njega izašla. Općenito me nadahnula Španjolska i stalno isprobavam razne recepte. Primjerice, pintxosi su mi top, te sam sitne zalogaje uveo u ponudu restorana i prilagodio sastojke našim ljudima", objašnjava nam Đukić.
image
Ivan Đukić/Privatna Arhiva

"Naletio sam u jednom trenutku na pojam "crystal bread" i to me jako zaintrigiralo, ali dugo nisam mogao u Osijeku pronaći kuzu prah, izrađen od korijena jedne mahunarke. Na kraju sam ga nabavio u maloj trgovini koja se zove Bio Dona, kupio sam silikonske kalupe i počeo isprobavati. Prvi put kad sam zamiješao krumpirov škrob, kuzu i vodu, prokuhao ih i ispekao, dobio sam odličan rezultat", zadovoljno ističe.
Taj je "kruh" ustvari hrskava i prozirna ovojnica, šuplja u sredini, koju je Đukić zatim svojim kušačima poslužio s kremom od pečenog celera i misa uz perlice od jabučnog octa Due Vittorie. Napominje i da mu u druga dva navrata recept nije tako dobro uspio jer mu je vlaga u zraku pomrsila planove, ali ne odustaje.
image
Ivan Đukić/Privatna Arhiva

"Recept nije složen, samo moraš dati malo volje i svoje vrijeme, pokušati, isprobati i lijepo to prezentirati. Kada sam to poslužio, ljudi su ostali zapanjeni jer izgleda kao staklo! Prvo su gledali je li to uopće jestivo jer im je izgledalo kao komad najlona", nasmijao se i dodao: "Kad sam im objasnio da je riječ o svojevrsnom kruhu, ipak su ga probali i zaključili da je to fantazija"

Nakon što je vidio reakcije na efektni kristalni kruh, odlučio ga je ponekad ubaciti kao pozdrav iz kuhinje ili mali zalogaj između sljedova na eventima Wine & Deli koje su počeli raditi u Lipovu hladu.
"Pokušavam ponuditi nešto drugačije za naše područje, gastronomiju koja nije dosadna. Na primjer, maknuli smo iz restorana ćevape, i to nam je odmah prepolovilo promet. Riskirali smo time, no ubrzo su ljudi uočili da radimo neke nove stvari koje još nisu vidjeli i taj se promet nama vratio. Jedna od njih je program Wine & Deli u sklopu kojeg nudimo kasniji ručak u pet do šest sljedova s uparivanjem vina", priča nam i nabraja što je sve radio za ta događanja, a da je, kao i kristalni kruh, privuklo pozornost.
"Radio sam gumene bombone od goveđeg repa i praha rajčice, tartelette od brašna napravljenog od grožđa cabernet franca s majonezom od lješnjaka i tartarom od mariniranog tolstolobika ili, pak, bijeli mousse s prhkim tijestom od brijesta, crnim orahom i kineskom djetelinom. Stvarno puno eksperimentiram", zaključio je Đukić.

KRISTALNI "KRUH"

• 650 g vode
• 20 g krumpirova škroba
• 20 g praha kuzu korijena
• malo suncokretova ulja za premazivanje

Sve suhe sastojke pomiješajte pa umiješajte vodu. Kuhajte smjesu u loncu uz često miješanje oko 10 minuta, odnosno sve dok ne postane prozirna. U kalupe ulijte 36 grama smjese pa stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 °C i pecite jedan sat. Nakon toga smanjite temperaturu na 120 °C, upalite opciju pečenja uz ventilator i pecite dodatnih sat vremena. Izvadite kalupe i pustite da se "kruh" potpuno ohladi. Želite li da komadi "kruha" dobiju sjaj, kada se ohlade premažite ih s malo suncokretova ulja. Poslužite kristalni "kruh" kao grickalicu uz druge sastojke

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. studeni 2024 14:23