Da kreativci u kuhinji rade svakakva čudesa i nadahnjuju se drugim kolegama dobro je poznata stvar i srećom što je tako jer da nije, ne bi se u Lipovu hladu u Osijeku na stolu pojavio takozvani kristalni kruh. Tu je jednostavnu, a fascinantnu grickalicu chef Ivan Đukić, čitateljima Dobre hrane poznat po svojim vještinama carvinga i putovanju u Baskiju, odlučio isprobati nadahnut upravo svojim boravkom u Španjolskoj.
To je jelo izvorno izašlo iz kuhinje elBullija, slavnog restorana braće Adrià. Osim što je bio pravi rasadnik gastronomskog talenta, u elBulliju su osmišljene i brojne moderne kulinarske tehnike koje još uvijek nadahnjuju kuhare diljem svijeta.
"Pričao sam s predavačima u Baskijskom kulinarskom centru puno o elBulliju i raznim jelima koja su iz njega izašla. Općenito me nadahnula Španjolska i stalno isprobavam razne recepte. Primjerice, pintxosi su mi top, te sam sitne zalogaje uveo u ponudu restorana i prilagodio sastojke našim ljudima", objašnjava nam Đukić.
"Naletio sam u jednom trenutku na pojam "crystal bread" i to me jako zaintrigiralo, ali dugo nisam mogao u Osijeku pronaći kuzu prah, izrađen od korijena jedne mahunarke. Na kraju sam ga nabavio u maloj trgovini koja se zove Bio Dona, kupio sam silikonske kalupe i počeo isprobavati. Prvi put kad sam zamiješao krumpirov škrob, kuzu i vodu, prokuhao ih i ispekao, dobio sam odličan rezultat", zadovoljno ističe.
Taj je "kruh" ustvari hrskava i prozirna ovojnica, šuplja u sredini, koju je Đukić zatim svojim kušačima poslužio s kremom od pečenog celera i misa uz perlice od jabučnog octa Due Vittorie. Napominje i da mu u druga dva navrata recept nije tako dobro uspio jer mu je vlaga u zraku pomrsila planove, ali ne odustaje.
"Recept nije složen, samo moraš dati malo volje i svoje vrijeme, pokušati, isprobati i lijepo to prezentirati. Kada sam to poslužio, ljudi su ostali zapanjeni jer izgleda kao staklo! Prvo su gledali je li to uopće jestivo jer im je izgledalo kao komad najlona", nasmijao se i dodao: "Kad sam im objasnio da je riječ o svojevrsnom kruhu, ipak su ga probali i zaključili da je to fantazija"
Nakon što je vidio reakcije na efektni kristalni kruh, odlučio ga je ponekad ubaciti kao pozdrav iz kuhinje ili mali zalogaj između sljedova na eventima Wine & Deli koje su počeli raditi u Lipovu hladu.
"Pokušavam ponuditi nešto drugačije za naše područje, gastronomiju koja nije dosadna. Na primjer, maknuli smo iz restorana ćevape, i to nam je odmah prepolovilo promet. Riskirali smo time, no ubrzo su ljudi uočili da radimo neke nove stvari koje još nisu vidjeli i taj se promet nama vratio. Jedna od njih je program Wine & Deli u sklopu kojeg nudimo kasniji ručak u pet do šest sljedova s uparivanjem vina", priča nam i nabraja što je sve radio za ta događanja, a da je, kao i kristalni kruh, privuklo pozornost.
"Radio sam gumene bombone od goveđeg repa i praha rajčice, tartelette od brašna napravljenog od grožđa cabernet franca s majonezom od lješnjaka i tartarom od mariniranog tolstolobika ili, pak, bijeli mousse s prhkim tijestom od brijesta, crnim orahom i kineskom djetelinom. Stvarno puno eksperimentiram", zaključio je Đukić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....