Za one kojima možda nije bilo poznato njegovo ime, Joël Robuchon itekako je bio i jest važan u svijetu gastronomije pogotovo njegov nemjerljiv doprinos dio kojeg se nalazi u desecima restorana diljem svijeta, ukupno prikupljene 32 Michelinove zvjezdice u svojoj 61 godinu dugoj karijeri.
Rođen je u7. travnja 1945. godine u francuskom Poitiersu, a kao dječak maštao je kako će jednog dana postati svećenik. Ipak, spomenuti poziv ostaje samo mašta budući da u dvanaestoj godini otkriva snažnu fascinaciju kuhinjom i to uz časne sestre. Sad već kao mladić odlučuje se posvetiti svojoj ljubavi - kulinarstvu te se educira u tom smjeru, a ubrzo postaje i dijelom pokreta Nouvelle Cuisine koji je svojevremeno pokrenuo veliki Paul Bocuse između ostalog i s njegovim mentorom Jean Delaveyneom nakon čega kreće Joëlova uzlazna putanja.
1974. godine postaje glavni chef pariškog Concorde Lafayette, a samo dvije godine nakon toga osvaja titulu Meilleur Ouvrier de France. U dobi od 36 godina otvara svoj prvi restoran Jamin koji čvrsto drži svoja tri Michelina još od 1984. godine. Ovaj marljivi i talentirani chef 1990. biva proglašenim chefom stoljeća po izboru prestižnog vodiča Gault & Millau. Posljednji projekt velikog chefa bio je otvaranje shopa prošle godine u Parizu Joel Robuchon - Dassai.
Osim mnogobrojnih restorana diljem svijeta, gospodin Robuchon iza sebe ima brojne TV showove poput Bon Appétit Sûr i koncepta "Ateliers". U 51 godini odlučuje se povući u mirovinu i odmaknuti od konstantnog stresa te se seli u Alicante u Španjolsku gdje je zapravo i koncept "L' Atelier" i rođen, koji je pretpostavljao uživanje u kompleksnim jelima u opuštenoj atmosferi, baš kao u kakvom tapas baru.
"Ideja mi je pala na pamet u jednom od tapas barova gdje sam uživao u konvencionalnosti tražeći formulu koja mi može otkriti kako se može dogoditi bilo kakva interakcija između chefa i gosta.." rekao je za l´Obs još 2003.
Signature dish? Možda će vam zazvučati banalno, ali njegov pire od krumpira jedno je od njegovih najpoznatijih jela jer u tom na prvi pogled jednostavnom jelu odražava se njegova filozofija da svakoj pa i najskromnijoj namirnici pronađe nešto plemenito. Osim toga, vrlo su poznata i pita od tartufa te krema od cvjetače s kavijarom.
Moguće da je svijet gastronomije ostao bez jedne od svojih najsjajnijih zvijezda, ali nasljeđe chefa stoljeća nastavit će sjajiti još generacijama iza njega.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....