Sezonski i slasno

Chefica Ana Grgić Tomić donosi ljetne okuse u novom jelovniku kultnog Esplanadina Le Bistroa

 Press
Novi à la carte jelovnik ovog restorana, pored ribe i mesa, sadrži zanimljive spojeve sezonskog povrća, voća i začina, idealno za one koji preferiraju vegetarijanska jela

Salata od mladoga graška i mente s mousseom od jogurta, ikrom pastrve i hrskavom košaricom od piva i rižina brašna, kroket od maslina s marmeladom od rabarbare, salikornijom i aiolijem od maslinovog ulja, usoljena tuna s carpacciom od lubenice, hladnom juhom od krastavaca i wasabija, krem juha od pečene rajčice, losos s karameliziranom kremom od kozjeg mlijeka i bazge uz domaće njoke od koprive, američki striploin odrezak s kremom od paljenog kukuruza i borovice, sladoled od zelene jabuke i đumbira, sorbet od višnje i cvijeta soli - samo su neka od fantastičnih jela stvorenih za ljetna uživanja u opuštenom ozračju popularnog gurmanskog hotspota.

image

Američki striploin s kremom od paljenog kukuruza i borovine, pečeni kukuruz, kruna od čilija i smeđeg maslaca

Press

Privlačne kombinacije okusa koje je kreirala chefica Ana Grgić Tomić u Esplanadinom Le Bistrou i ovog puta pokazuju njezinu nepresušnu kreativnost i maštovitosti, a nadahnuće za izradu jelovnika pronašla je u mnogima omiljenom godišnjem dobu.

image

Kremasti rižoto s kremom od pečenih tikvica, rikota, čili ulje od peršina, pinjoli i tikvice

Press

Visoke i katkad neizdržive ljetne temperature najbolje je provesti u hladu, a jedno od mjesta u gradu koje za vrijeme najtoplijeg doba godine pruža dovoljno sjene i jedinstvenu atmosferu jest Le Bistro zagrebačkog hotela Esplanade. Sjednete li na šarmantnu terasu s pogledom na gradske ulice ili u zeleni ambijent ostakljenog vrta, ondje ćete uživati u odličnoj kavi, selekciji vrhunskih vina i pjenušaca na čaše, ukusnim kolačima ili pak neodoljivim à la carte okusima.

image

Pečena guščja jetra, gel od suhih šljiva i tonke, consomme od suhih sljiva te brioš od kakaa

Press

"U novom à la carte jelovniku prevladavaju morske namirnice poput ribe i školjaka. Tunu i losos uvrstila sam u predjela jer su to dovoljno lagane, a opet zasitne ribe. Lagano sam ih usolila da iz njih izvučem višak vode, a pripremila sam ih uz minimalnu termičku obradu. Losos sam spojila s karameliziranom kremom od kozjeg mlijeka i bazge i poslužila s domaćim njokima od koprive koju sami sušimo, meljemo u prah, koji potom upotrebljavamo u pripremi domaćeg tijesta. Tunu sam, primjerice, kombinirala s carpacciom od lubenice, hladnom juhom od krastavaca, wasabija i korijandra. Pravo ljetno jelo koje pruža odlično osvježenje!", istaknula je chefica Grgić Tomić.

image

Usoljena tuna, carpaccio od lubenice, hladna juha od krastavaca i wasabija, korijandar

Press

Novi à la carte jelovnik restorana Le Bistro sadrži zanimljive spojeve sezonskog povrća, voća i začina, idealno za one koji preferiraju vegetarijanska jela. Kroket od maslina, primjerice, Ana je spojila s marmeladom od rabarbare, aiolijem od maslinovog ulja i salikornijom, odnosno morskom šparogom, koja daje dodatnu svježu notu slatko-kiselim jelima. Masline, kaže Ana, sami usoljavaju jer žele da namirnice budu u najvećoj mogućoj mjeri svježe i iskoristive. Suradnja s eko-dobavljačima i lokalnim OPG-ovima od kojih nabavljaju povrće i začinsko bilje važan je dio Anina kulinarskog puta te poslovanja Esplanadinih restorana. Od vegetarijanskih predjela valja istaknuti i crostatu sa šparogama i začinskim biljem, svježom kiselicom i carpacciom od šparoga, zatim pravu ljetnu krem juhu od pečene rajčice s uljem od bosiljka i ukiseljenim komoračem, kao i Anin nagrađivani rižoto, ovaj put u kombinaciji s kremom od pečenih tikvica, rikote, čilija, ulja od peršina, pinjola i svježih tikvica - idealno za uživanje uz čašu vina ili pjenušca.

image

Marinirana hobotnica, salata od mladog krumpira, crna rotkva, motar, gel od limuna i ružmarina

Press

Nisu ovdje zaboravila ni na istinske ljubitelje mesnih jela. Pečenu guščju jetru, svojevrsni klasik Le Bistroa, u ljetnoj ponudi predjela spojila je chefica sa šljivama, čija je sezona upravo u tijeku. "Jedan dio šljiva iskuhavam i radim consommé, a od ostatka napravim gel kojemu dodajem malo tonke. Ovaj francuski specijalitet izvrsno nadopunjuje slatkoća šljiva, a kao ‘točka na i‘ tu je domaći brioš od kakaa. Među mesnim jelima posebno bih istaknula američki striploin odrezak. Riječ je o vrlo lijepom komadu mesa, sočnom i intenzivnom, koji zapečem i dodam finu kremu od paljenog kukuruza i borovine s dodatkom krune od čilija i smeđeg maslaca te poslužim uz pečeni kukuruz. Iako se na prvu čini teško, ovo je lagano ljetno jelo koje će oduševiti sve zaljubljenike u dobre odreske", navodi Esplanadina chefica.

image

Ana Grgić Tomić

Goran Jakus

Od glavnih jela u novom jelovniku ističe se teleći kotlet s raguom od gljiva, zapečenim mladim krumpirom sa začinskim biljem i konfitiranim artičokama, kao i juneći biftek s karameliziranim korjenastim povrćem i kremastim batatom s dodatkom pržene kadulje. Posebno sočan file romba Ana je zamislila u zapečenoj verziji s kremom od parmezana i začinskog bilja, a kao prilog tu su pečena brokula i crumble od crnog češnjaka, dok poširani file kovača dolazi uz sotirani bob s mladim špinatom.

Le Bistro donosi i neizostavne klasike poput kultnih zapečenih Esplanadinih štrukli, specijaliteta hotela koji se rade i u bezglutenskoj varijanti, zatim tatarskog bifteka, Cezar salate s piletinom, kao i francuskog klasika - zapečene juhe od luka te bečkog odreska s kremastim pire-krumpirom.

Vinska karta Le Bistroa sadrži vina i pjenušce za koje će vam uslužno osoblje na čelu sa šefom restorana Ivanom Trbušićem rado dati preporuku.

image

Biskvit od pečene marelice, krema od mascarponea i lavande, karamelzirane marelice i pinjoli

Press

Ručak ili večeru nije naodmet zaokružiti slasticom, osobito ako se radi o desertima koji se pripremaju od zdravih i svježih sastojaka, ne sadrže gluten i pogodni su za vegetarijance. Posebno osvježava sladoled od zelene jabuke i đumbira u spoju s biskvitom od pistacija i pločicom od đumbira, a završnu notu daju mu gel od jabuke i krema od pistacija. Neodoljiva je i tortica od badema i rikote s inovativnim sladoledom od ružmarina i dodatkom marmelade te curda od limuna, a tu je i sočni biskvit od pečene marelice s mascarponeom, lavandom i pinjolima, kao i ledeni sorbet od višnje u kontrastnom spoju s cvijetom soli, čokoladom, mentom i sezamom.

image

Le Bistro, Esplanade Hotel Zagreb

Rajan Milošević

Ako planirate obiteljski obrok, vas i vašu djecu oduševit će Anin pomno osmišljen dječji jelovnik. Također, u Le Bistrou već godinama nude doručak à la carte u vremenu od 9 do 11 sati. Hrskavi tost s kremom od avokada, poširanim jajetom i prženom pancetom, omlet s povrćem ili jaja Benedict poslužena na toplom briošu s maslacem, samo su neke od idealnih opcija za jutarnji obrok.

Stalna ponuda uključuje i Dnevni meni (Menu du Jour) s tri slijeda dnevno svježih jela po izboru šefa kuhinje uz čašu vina kuće Krauthaker te kavu ili čaj za 42 €. Dnevni meni u ponudi je svakog dana od 12 do 17 sati.

Le Bistro je otvoren svakog dana od 9 do 23 sata (kuhinja radi do 22:30), a rezervacije stolova primaju se putem telefona na 01 45 666 11 ili e-poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Više informacija možete pronaći na internetskim stranicama Le Bistroa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 20:47