Saralee Madnui, najpoznatija Tajlanđanka u Zagrebu, održala je ovog ponedjeljka radionicu kuhanja u Visokoj školi Aspira, najprije za studente, a potom i jednu otvoreniju, na koju su se mogli prijaviti ljubitelji njezine kuhinje. I baš je tako i bilo, u Aspirinoj kuhinji okupilo se 15-ak ljudi, svi redom ljubitelji predobrog pad thaia, curryja i tom yuma s njezinog kioska na Iblerovom trgu, a odnedavno i restorana u zagrebačkoj ulici Crvenog križa.
"Obožavam hranu s njezinog kioska, živim u blizini i svaki put kad prolazim, sve mi zamiriše pa moram stati i naručiti. Zato sam se i prijavila na ovu radionicu", rekla nam je jedna od sudionica radionice.
Cijeli projekt nastao je u suradnji s tajlandskim veleposlanstvom, a cilj je bio upravo približiti pripremu tajlandske hrane kakva se jede i na popularnom kiosku Saralee‘s thai street food. Pripremala su se četiri jela i kroz tri sata radionice simpatična chefica upoznala nas je s osnovama, objasnila pojedine namirnice i pokazala kako se radi njezina stir-fried piletina s indijskim oraščićima, zatim stir-fried rezanci s kozicama, popularna Tom Yum Koong juha s gljivama i kozicama te na kraju, omiljeni sticky rice s mangom recept za koji nam je nedavno već otkrila.
Iako smo znali da je priprema tajlandskih jela prilično brza i bez previše kompliciranja, iznenadilo nas je kojom brzinom su zapravo jela bila gotova, a koliko okusa i mirisa su donijela u prostor Aspirine kuhinje. Prva je na redu bila juha, koja se priprema vrlo jednostavno i ne zahtijeva baš nikakvu posebnu vještinu (dobro, osim čišćenja kozica), pa čak ni prethodno prženje sastojaka. Svi se kuhaju u temeljcu, otpuštaju svoje arome i stvaraju juhu koja, ako je dovoljno zaljutite, razbuđuje i puni energijom i na najnaporniji dan. Najviše muke zadao nam je stir fry s rezancima kod kojeg je potrebno biti brz i snalažljiv, posebice kod dodavanja jaja, no vjerujemo kako ćemo, uz još malo prakse, pripremu ubrzo usavršiti.
Za svako jelo, recepte za koja ostavljamo u nastavku, trebat će vam nekoliko drugačijih i posebnih sastojaka, no ako vas ovakva kuhinja stvarno zanima, zaputite se u neku od trgovina s azijskom hranom i opskrbite se. Bočica soja sosa, srirache, ribljeg umaka i tamarind paste trajat će vam mjesecima i stvarno je dobro ulaganje. Azijske dodatke jelima inače volimo kupovati u trgovini Asia na Ilici, zatim u malom marketu Pekinška Patka u Vlaškoj ulici, a uvijek dobar odabir je i odlazak u Asian Cash & Carry Megastore u Novom Zagrebu, u blizini Avenue Malla, gdje se nudi zbilja velik izbor azijskih namirnica. Sve je veći izbor i u domaćim trgovinama pa tako u većim supermarketima možete pronaći lemongrass, korijander, soja sos i riblje umake te rezance.
TOM YUM KOONG
(ljutkasta juha s kozicama i gljivama)
Trebat će vam:
150 g kozica
10 g Galangala (ili đumbira)
1 stabljika lemongrassa
4-5 Kaffir lime listova
80 g gljiva po želji (može i šampinjoni)
3-4 stabljike korijandera
Oko 500 ml temeljca ili vode
3-4 žlice ribljeg umaka
3-4 žlice soka limete
½ žličice coli
Čili
Priprema:
U posudi najprije zagrijte temeljac, dodajte nasjeckani lemongrass i galangal (ili đumbir). Zagrijte pa dodajte i kozice, gljive, listove limete i sol. Kuhajte još nekoliko minuta, tek da se kozice skuhaju pa maknite s vatre i dodajte riblji umak, sok limete i pospite čilijem i korijandrom.
GA PAD MED MAMUANG
(piletina s indijskim oraščićima)
170 g pilećeg filea (nasjeckanog na kockice)
40 g paprike različitih boja
30 g luka
20 g indijskih oraščića
2-3 komada suhog čilija
1 mladi luk
1 režanj češnjaka
1 žlica oyster umaka
1 žlica soja sosa
½ žličice šećera
1 žličica čili paste
Prstohvat soli
Ulje
2-4 žlice temeljca ili vode
Priprema:
Piletinu nasjeckajte na kockice i dodajte joj soja sos i papar. Pustite da tako odstoji barem pola sata. U wok posudi zagrijte ulje, dodajte suhi čili i pustite da se prži, ali pripazite da ne zagori, što se može dogoditi jako brzo. Dodajte i indijske oraščiće i pržite ih tek toliko da dobiju boju. Izvadite iz ulja i stavite sa strane. U ulje dodajte piletinu i pržite dok se ne zapeče za svih strana. Kada je gotova, izvadite iz tave i na isto ulje dodajte češnjak. Pirjajte dok ne zamiriše. Dodajte papriku, pirjajte još kratko, a zatim vratite piletinu i začinite s oyster umakom, čili pastom i dodajte temeljac ili vodu. Pirjajte još kratko pa dodajte na tanko sjeckani mladi luk, čili i oraščiće. Sve dobro pomiješajte i maknite s vatre pa poslužite uz rižu.
PAD THAI KOONG
(rezanci s kozicama)
Trebat će vam:
130 g rižinih rezanaca (skuhanih u vrućoj vodi i ocijeđenih)
150 g kozica
1 komad tofua (narezan na kockice)
2-3 jaja
Pola šake klica
2-3 komada kineskog vlasca (koristiti možete i običan vlasac)
Pola male ljutike
1 žlica usitnjenog kikirikija
1 kriška limete
2 žlice ulja
4-5 žlica Pad thai umaka
Za Pad thai umak trebat će vam:
4-5 žlica vode
3 žlice tamarind paste
1-2 žlice šećera ili palminog šećera
1 žlica oyster umaka
½ žlice srirache
1 žličica ribljeg umaka
¼ žličice soli
Priprema:
Najprije napravite umak. U posudu stavite vodu, tamarind pastu, šećer, oyster umak, srirachu i riblji umak i posolite. Stavite na vatru i kuhajte dok se svi sastojci ne povežu, a šećer se otopi, oko 7-10 minuta. Trebate dobiti gusti umak. U woku zagrijte ulje. Dodajte tanko rezanu ljutiku i pržite dok ne zamiriše. Dodajte tofu koji ste nasjeckali na male kockice i pržite dok ne poprimi zlatnu boju. Dodajte i kozice i pržite minutu do dvije. Dodajte unaprijed pripremljene rižine rezance, sve dobro promiješajte, a zatim dodajte umak. Još jednom pomiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Dodajte i malo vode ako je potrebno. Kratko kuhajte pa sve sastojke stavite na jednu stranu woka i na prazni dio dodajte malo ulja i razbijte jaja. Odmah počnite miješati dok ne dobijete kajganu, a zatim sve zajedno pomiješajte s rezancima. Na kraju dodajte kikiriki, klice i kineski (ili hrvatski) vlasac. Još kratko kuhajte pa maknite s vatre i prebacite na tanjur. Poslužite s još malo kikirikija, klicama i kriškom limete.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....