U današnjem svijetu užurbanog tempa i brze hrane, bogatstvo je svakodnevno jesti svježe pripremljen obrok. Da prehrana koja obiluje voćem i povrćem te žitaricama blagotvorna za naš organizam to je već stara stvar, ali isto tako je na svoj meni dobro uvrstiti i "superhranu" koja će nas dodatno podići. O čemu je riječ? Superhrana ili "superfood" jesu namirnice iznimnih nutritivnih vrijednosti. Uz kelj, goji bobice, šipak, možda najpopularnije su chia sjemenke.
Chia na majanskom znači snaga, a u doba Azteka korištene su kao platežno sredstvo te bile vrjednije od zlata. Nakon izumiranja majanske civilizacije, zapisi upućuju kako je istraživač Wayne Coates proučavao ove super sjemenke da se njihov uzgoj intenzivira u Argentini, a kasnije postao i velikim zagovornikom primjene chia sjemenki kako u prehrani tako i u medicini.
U nastavku donosimo sedam razloga zbog kojih ćete se i vi možda odlučiti uvrstiti chia sjemenke u svoju jutarnju rutinu.
1. Nutritivna bomba
Dobar su biljni izvor omega 3 masnih kiselina, a bogate su i željezom, kalcijem, magnezijem manganom, cinkom te vlaknima i vitaminima B grupe. Smatra se da imaju osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa, 15 puta više magnezija od brokule i 4 pute više fosfora od neobranog mlijeka.
2. Blagotvorna za probavu
Chia sjemenke izuzetno ljekovito djeluju na probavni trakt, poboljšavaju apsorpciju nutrijenata u crijevima što je posebno važno za ljude s manjkom željeza u krvi. Također, posjeduju minerale koji poboljšavaju oksiginaciju u krvi. Samo jedna čajna žličica sjemenki sadrži trećinu preporučene dnevne doze vlakana za odrasle, a upravo vlakna omogućuju blag i prirodan način čišćenja crijeva.
3. Hranjive i izdašne
Ozbiljan konkurent chia sjemenkama je lan koji također obiluje nutrijentima. Ipak, chia ne sadrže antinutrijente koji se nalaze u lanu, a koji negativno utječu na kvalitetu mesa životinja. tako da je zanimljivo spoemnuti kako se sjemenke ove biljke dodaju hrani za životinje poput kunića, peradi, a pokazalo se da je udio omega 3 veći u jajima koka nesilica nego kad konzumiraju hranu u kojoj je lan.
4. Poboljšavaju san
Iako možda niste znali, chia sjemenke poboljšavaju san. Naime, u njima se nalazi triptofan što je aminokiselina koja poboljšava san, a bogate su i glutaminom koji blagotvorno utječe na imunitet i živčani sustav.
5. Gluten free
Chia sjemenke ne sadrže gluten tako da je bez bojazni od negativnih posljedica mogu konzumirati i ljudi oboljeli od celijakije te s intolerancijom na gluten.
6. Prirodni antioksidans
Ako je uspoređivati chiju sa žitaricama, ona ima daleko veću antioksidativno aktivnost u odnosu na pšenicu ili ječam. Također, sadrži klorogensku, kafeinska, ružmarinska i galna kiselinu te miricetin, kvercetin i kamferol za koje se vjeruje da štite od raznih srčanih i zloćudnih bolesti. Ružmarinska kiselina pokazuje protuupalno, antibakterijsko, antivirusno, antimutageno i adstringentno djelovanje tako da je konzumacija chija sjemenki prava doza zdravlja.
7. Potpomažu mršavljenju
Zbog visokog udjela vlakana i proteina, kao i vrijednih nutrijenata, chia sjemenke posebno se preporučuju osobama koje žele smršavjeti. Budući da ubrzavaju apsorpciju hrane i razgradnju masnoća u organizmu daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks.