Najslađa manifestacija

Cijela Vižinada ponovno će mirisati po kolačima koje naše none čuvaju od zaborava

Znate napraviti pandešpanj, pincu, bucolaj, štrukolo, fritule ili možda cukerančići? Prijavite se za sudjelovanje na Slatkoj Istri i pokažite svoje umijeće spravljanja starinskih kolača

Skoro da nema niti jedne istarske kuće u kojoj se brižno ne čuva obiteljska kuharica što se prenosi s generacije na generaciju, pa je pravo vrijeme da u njoj pronađete recepte za tradicionalne kolače ovdašnjeg podneblja. Jer počele su pripreme za 26. po redu manifestaciju Slatka Istra u Vižinadi, koja će se održati 14. kolovoza 2024., i tu nam je vaš angažman od neprocjenjive vrijednosti.

Turistička zajednica Općine Vižinada stoga poziva sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje na Slatkoj Istri te da za ovu nadaleko poznatu manifestaciju sprave tradicionalne istarske kolače prema starinskim recepturama, baš onako kako su to radile naše none. Upravo prijavljeni će svojim vrijednim rukama omogućiti da tradicija istarskog slatkog kulinarstva ne padne u zaborav te da ostane živa u svojim mirisima i okusima. Napravite kolače kao što su pandešpanj, pinca, bucolaj, štrukolo ili povetica, fritule, cukerančići, kroštule, briskve i paštine …

JESTE LI ZNALI?

Prošle je godine najslađa istarska manifestacija obilježila svoj srebrni jubilej. Tada je na smotru tradicijskih istarskih kolača prijavljeno čak 241 kolekcija domaćih kolača.

image
Tz Općine Vižinada

Za svaki izrađeni kolač Turistička zajednica Općine Vižinada daje simboličnu naknadu od 10 eura i mali poklon iznenađenja kao uspomenu i zahvalu za vaš trud i ljubav prema tradiciji. Dobro je znati da se po osobi preuzima maksimalno osam različitih uzoraka kolača. Ostale vrste kolača će biti preuzete, ali bez simbolične naknade. Sve kolače ocjenjivat će stručni žiri, dok će svi prijavljeni kolači zasluženo biti prezentirani na izložbi Slatke Istre. Kao i uvijek, najbolji će biti prigodno nagrađeni.

Kolače koje pripremite preuzimat će se 13. kolovoza 2024. u poslijepodnevnim satima, s tim da će vas prethodno kontaktirati zbog dogovora oko termina preuzimanja.

Svi zainteresirani mogu se javiti za dodatne informacije na telefon 052/446-110 ili uputiti e-mail na adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Pitanja možete postaviti i na Facebook stranici Slatka Istra u Vižinadi, gdje u njihovoj objavi nastavku možete pogledati i kako je to izgledalo lani.

Manifestacija Slatka Istra predivan je način očuvanja istarske tradicije, a i sama je postala tradicija, s obzirom na to da će se održati već 26. put. Mnogi jedva čekaju taj dan kad kamene uličice Vižinade zamirišu baš onako kako su u prošlosti mirisale istarske kuhinje dok se obitelj okupljala oko ognjišta. I zato se u TZ Općine Vižinada beskrajno vesele vašem sudjelovanju i kolačima koje ćete spraviti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2024 09:58