Prije nekoliko dana snimljeni su prizori ribarenja na Prukljanskom jezeru na način koji je bio uobičajan prije više od stotinu godina kako je prenijela Slobodna Dalmacija. Nuditi male ribice - čokalice i prezentirati ih kao gastronomsku ikonu svojevremeno je bila prava avangarda, no danas je to i postignuto.
Kako se takva sinergija može pronaći na malom prostoru koje je omeđeno s jedne strane zaleđem, rijekom i slapovima Krke, te morem koje prodire iz Šibenskog kanala, može se objasniti da se radi o doista jedinstvenom prostoru, jednom od rijetkih na svijetu, jer se u srazu spomenutih mikroklima stvara entropija koja ubrzava rast vegetacije i života, ali ujedno balansira prostorom te da je prirodno da su ljudi nastanjivali to područje od praiskonskih vremena.
Zanimljivo je da je struktura jezera podijeljena na tri dijela - u gornjem je slatka voda, u srednjem bočata, a u donjem more s visokim salinitetom. U estuariju rijeke Krke događa razlika energetskih potencijala rijeke i mora koja omogućuje mnogo brži rast faune. Zbog velike cirkulacije slapova i povećane koncentracije kisika morska riba koja boravi u tim vodama reducira zasićene riblje masnoće što rezultira puno lakšom i ukusnijom probavom. Zato je Skradinska riba na čuveno poznata od pamtivijeka.
Dodatno, frapira činjenica da su se, do prije stotinjak godina, skradinski ribari bavili lovom na tune kojima je jezero bilo prirodno mrijestilište. Gastronomski gledano, područje je bilo meta raznoraznih osvajača koji su donosili svoje utjecaje. Budući da su Skradinjani bili neka vrsta vlastele, imali su dovoljno mogućnosti za kupnju i korištenje začina u jelima - pitanje prestiža u ta davna vremena.
Kako napraviti čokalice?
300 g čokalica - tipičnih malih ribica iz Prukljanskog jezera sličnih gavunima, koje žive u bočatoj vodi
100 g oštrog brašna
200 ml ulja
0,75 l debita
sol
Ribice (svježe neočišćene) uvaljajte u brašno i pecite u zagrijanom ulju 4, 5 minuta. Izvadite na papirnatu salvetu da se ocijede. Dok su još vruće, posolite. Otvorite bocu debita i uživajte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....