Dan Barber oduvijek je bio vizionar. Njegova predanost filozofiji "od farme do stola" ga je stavila u prvi plan poljoprivrednog pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i širom svijeta. Sada, kad se restorani, opskrbni lanci i kultura hrane pokušavaju oporaviti od posljedica koje je uzrokovala pandemija koronavirusa, on predstavlja viziju koja bi gastronomiju trebala vinuti u potpuno nezamislive visine.
Projekt Kitchen Farming, kako ga Barber naziva, za cilj ima sijati sjeme promjene u svijest svih onih koji o hrani razmišljaju. Počevši od svog restorana Blue Hill at Stone Barns. Svrha mu je ponovno povezati sveukupni prehrambeni lanac te spasiti male poljoprivrednike od propadanja.
U sklopu projekta dokumentiraju se tri kuhara iz kuhinje Blue Hilla, kroz faze. Od planiranja, sadnje i berbe vlastitih malih vrtova, pa sve do stvaranja recepata. A Barber želi da svi zajedno krenemo na to putovanje.
Kitchen Farming je zapravo online tečaj ili reality show (kako vam je draže) u kojem tri mlada naučnika iz njegovog restorana uče kako uzgojiti vlastitu hranu. Isti su bez prethodnog hortikulturnog iskustva. Osobe koje se prijave na ovaj program se mogu zainteresirati za određenog glavnog junaka ili za sve troje. Svaki od njih ima različitu pozadinu, različitu priču za ispričati, a svi oni obrađuju svoje malene vrtove na sebi svojstven način.
Prva epizoda vas uči kako iskopati komad zemlje na kojem možete pripremiti svoj vrt te kako razmišljati o sjemenu. U videu vas upozoravaju da pažljivo birate biljke koje ćete saditi, pazeći da birate one koje vole rasti u simbiozi.
- Da biste imali zdrav vrt, uz zagrijano tlo koje privlači prave insekte, potrebna vam je biološka raznolikost. Ne možete imati jedan veliki vrt ispunjen samo krumpirom i rajčicom - govori Barber.
Svatko se može uključiti u projekt Kitchen Farming. Sve što trebate je mala parcela zemlje (nije važno koliko je mala), osnovni alati i entuzijazam da zasučete rukave i osjetite zemlju među prstima. Od dvije tisuće ljudi širom svijeta koji su se već prijavili, trećina nema veze s ugostiteljstvom ili prehrambenom industrijom, već jednostavno želi biti dio projekta.
Još je jedan razlog zbog kojeg se Barber odlučio na organizaciju ovog gastropokreta. Iz arene fine dininga svijet se posljednjih godina neumoljivo pomicao prema dobrim, svježim, lokalnim i organskim sastojcima. Sada, s jakom "sušom" koja je pogodila taj pokret, Barber se boji da toj bujnoj kulturi prijeti devastacija.
Barber odbija dopustiti da se pokret "od farme do stola" jednostavno ugasi. Ako njega pitate, ključ su nove generacije koje će naslijediti pokret i ponovno posijati sjeme koje će uspješno rasti. Kitchen Farming je više od vrtlarstva, to je ljudski pokret koji ima širu viziju, a cilj mu je osnažiti sve uključene da preuzmu kontrolu nad zajedničkom budućnosti hrane.
- Upravo se sada nalazimo na raskrižju. Imamo izbor. Ako ne djelujemo odmah, generacija mladih poljoprivrednika jednostavno neće preživjeti. Bit će gotovo. Tako je jednostavno - zaključio je.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....