Grilane tikvice s rajčicama i kukuruzom
• 2 tikvice
• 150 g cherry rajčica (žutih i crvenih)
• 2 klipa kukuruza šećerca
• sol, papar
• 3 žlice maslinova ulja
• 1 žlica sjeckanog peršina
Klipove kukuruza stavite kuhati. Tikvice operite pa uzdužno prerežite na tanke kriške. Malo ih prepržite na gril tavi. Rajčice operite i prepolovite. Ako su velike, izrežite ih na četvrtine. S kuhanih klipova kukuruza oštrim nožem odrežite bobice. Ne morate ih odvajati – bit će neobičnije da ostanu u komadu, povezane. Na pladanj poslažite tikvice, rajčice, kukuruz. Pokapajte maslinovim uljem, posolite, popaprite i posipajte sjeckanim listićima peršina.
Savjet: ako želite, prije posluživanja na tikvice naribajte sir grana padano, ili prstima natrgajte komadiće feta sira. Feta sir je slan, pa oprezno s dosoljavanjem.
Punjene tikvice s mesom i rižom
• 4 tikvice
• 250 g mljevenog mesa
• 1 manja glavica luka
• 1 češanj češnjaka
• 1 manja konzerva pelata rajčica
• 1 šalica riže
• 150 g nekog topivog sira
• sol, papar
• biljno ulje
Luk očistite i sitno nasjeckajte. Dinstajte ga na ulju. Kad počne dobivati boju, dodajte sjeckani češnjak. Kad zamiriši, dodajte meso i dinstajte ga dok ne poprimi sivu boju. Morate ga stalno miješati da ne bi ostale veće grudice. U meso dodajte rajčicu, pa dalje dinstajte dok tekućina ne ispari. Skuhajte rižu u slanoj vodi, ocijedite je i isperite hladnom vodom. Rižu umiješajte u smjesu s mesom. Tikvice operite i uzdužno prepolovite. Žličicom izdubite unutrašnjost. Kad se meso i riža malo ohlade, dodajte ribanog sira, začinite solju i paprom, pa dobivenom smjesom napunite tikvice. Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, pa poslažite polovice tikvica. Zapecite ih u pećnici otprilike 15 minuta.
Špageti s kozicama i tikvicama
- 2 manje tikvice
- 1 manja glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol, papar
- 300 g špageta
Kozice očistite. Očišćene i oprane tikvice tanko narežite. Od glava i ljuski, ako želite, možete skuhati temeljac koji će vam dobro doći u ovom jelu, ili ga možete zamrznuti pa upotrijebiti kada se odlučite kuhati primjerice rižoto. Luk očistite i sitno nasjeckajte. Kratko ga prodinstajte na maslinovom ulju. Dodajte tikvice, pojačajte vatru i nekoliko minuta pržite dok ne dobiju zlatnožutu boju. U drugoj tavi, na maslinovom ulju kratko popržite nasjeckani češnjak, dodajte repove kozica i par minuta pržite dok tekućina ne ishlapi. Posolite, popaprite pa smjesu s kozicama dodajte tikvicama. U dosta slane vode skuhajte špagete. Ocijedite ih. Pripremljeni nadjev pomiješajte s tjesteninom.
Savjet: prije posluživanja jelo možete posipati sjeckanim listićima svježeg bosiljka, a prema želji i svježe ribanim parmezanom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....