Nedavno smo pisali o pristupačnom ručku koji se svakog utorka i petka kuha u zagrebačkom Cheese baru, a danas smo upravo tamo naletjeli na fantastičnu paštu s teletinom na dubrovački koju je ekipa iz njihove improvizirane kuhinje na otvorenom skuhala udruživši snage s brendom Pasta Perica i Sašom Fridom. Da je atmosfera, ali i hrana bila više nego dobra, bilo je prilično jasno već iz praznih tanjura i zadovoljnih osmijeha ekipe okupljene na prostranoj terasi Cheese bara.
SVE O MARENDI O CHEESE BARU PROČITAJTE OVDJE
Ručak utorkom i petkom u Cheese baru počinje u 12 sati, a kada smo oko 12:20 stigli na njihovu terasu, gotovo sva mjesta bila su već popunjena. Marenda je ovdje veliki hit, a današnja ponuda toliko nam se svidjela da smo kuhara Olivera, koji je iz velike posude pune ragua na terasi Cheese bara gostima neprestano grabio obilne porcije, odmah zamolili za recept. Dok smo uživali u pašti, porazgovarali smo i sa Sašom Fridom, koji nam je rekao kako je ovo samo prvo u nizu pop up pojavljivanje koje planira održati te kako mu se koncept marende u Cheese baru svidio već na prvu. Otkrio nam je i poneku tajnu o pripremi po mnogima najbolje tjestenine na domaćem tržištu.
"Puno truda ulažemo u svoj proizvod. Koristimo talijansko brašno i radimo s mlinom koji se baš specijalizirao za durum i ne rade druga brašna. Teže je napraviti zamjes i baš zato i radimo na brončane kalupe. To joj, pak, daje grublju teksturu i poroznost te zato bolje upija umake", rekao je i dodao: "U planu su i radionice izrade tjestenine na koje će se moći prijaviti svi zainteresirani, to je nešto što mene osobno baš jako veseli."
CIJELU PRIČU O BRENDU PASTA PERICA I SAŠI FRIDU PROČITAJTE OVDJE
Pasta Perica tjestenina proizvodi se u Ježdovcu, a u ponudi brenda trenutno se može pronaći nekoliko vrsta tjestenine, od pappardella, preko tagliatella pa sve do rigatona i penna piccola. Dobro je dodati i da, osim što ste u Pasta Perica tjestenini zasigurno već uživali u nekom od poznatih domaćih restorana, kupiti je možete i u specijaliziranim trgovinama kao što su Grga Čvarak, Špeceraj, Igomat, Mrkvica i Proljeće. A onda vam ne preostaje ništa drugo već pripremiti ovaj sjajan, gust i okusom bogat ragu uz koji se tako dobro slaže.
TJESTENINA S TELETINOM NA DUBROVAČKI
Trebat će vam:
500 g teleće vratine
500 ml šalše
100 ml bijelog vina
Luk
Mrkva
Celer
Češnjak
2 lovorova lista za marinadu
Malo dalmatinskih začina (ružmarin, timijan, origano)
Sol i papar
Temeljac
Priprema:
Na maslinovu ulju najprije pirjajte sitno sjeckani luk. Zatim dodajte mrkvu, celer i češnjak. Dodajte sitno sjeckanu mariniranu teletinu s lovorovim listom. Sve zajedno podlijevajte vinom, a kada alkohol ispari, dodajte temeljac. Na kraju dodajte šalšu i dobro sve pomiješajte. Kuhajte dok meso ne omekša i dok ne dobijete gusti šug. Poslužite uz svježu tjesteninu koju ste skuhali prema uputama na pakiranju.
Važno!
Meso u marinadi neka stoji barem dva sata, samo da lovor malo otpusti arome.
Količine prilagodite vlastitim potrebama i ukusu.