ZANIMLJIVE ČINJENICE

DESET ČINJENICA O NAJCJENJENIJOJ GLJIVI NA SVIJETU: artuf je zreo i spreman za vađenje kad pusti miris, tada ga pas nanjuši!

 Goran Sebelic / CROPIX
Svi vole ovu malu gljivu!

Svi tartufari znaju sljedeće: u šumu je najbolje ići navečer, odnosno noću jer šuma je tada tiha i psi su tada puno koncentriraniji. Tada uglavnom tartufare stariji iskusni tartufari i stari lovci koji se međusobno ne ometaju jer oni znaju pravila ponašanja u šumi. Tartuf je zreo i spreman za vađenje kad pusti miris, tada ga pas nanjuši. Pas možda zreli tartuf neće odmah nanjušiti, ali za, na primjer, dva sata ako se prođe tim istim mjestom, možda i hoće jer se ne zna kada će tartuf pustiti miris. Pravilo je kada se tartuf izvadi, da se rupa iz koje je izvađen zakopa kako bi mogao niknuti novi tartuf. I kada se na nekom mjestu izvadi, treba istražiti okolni teren jer vrlo često se u blizini nalazi još tartufa. Problem je s divljim svinjama, one rade štetu, jer kad otkopaju tartuf, a vole ih jesti, rupa ostaje otkrivena i tu neće više biti tartufa.

Kremenje, 031008.
Tartuf.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
- jl specijal -
Goran Sebelic / CROPIX

Donosimo vam 10 zanimljivih činjenica o gljivi koju vole svi!

Alba

Ovaj grad u Piedmontu (Italija) se smatra glavnim gradom tartufa i svake godine se u njemu održava Međunarodni sajam bijelog tartufa.

Crni tartuf

Crni tartufi, Tubermelonosporum, poznati i kao Perigord - po francuskoj regiji u kojoj su nastali - su drugi po redu (nakon bijelih) tartufi po pitanju vrijednosti te rastu uz stabla hrasta i lješnjaka.

Citta del Taftufo

Asocijacija Citta del Tartufo objedinjuje 50 talijanskih gradova koji marljivo promoviraju ovu delikatesu.

Psi i svinje

U prošlosti su mlade svinje tražile tartufe, ali se ispostavilo da ih previše vole jesti. Svinje se za potragu tartufa koriste u nekim dijelovima Francuske, a u Italiji preferiraju pse. Najviše se koriste mješanci koji su savršeno istrenirani. Blizu Albe se nalazi i škola za obuku pasa tartufara koja datira iz 1880 godine.

Buzet, 250517.
Natura tartufi je tvrtak koja se bavi izlovom, otkupom, proizvodnjom i distribucijom tartufa i proizvoda s tartufima na hrvatsko i svjetsko trziste. Firmu su prije 20-tak godina pokrenuli Kvinto i Anita Zigante iz sela Sovinscina pored Buzeta, koji su i danas aktivni u tvrtki iako cijeli posao vodi kcer Daniela Puh s suprugom Markom. Novi pogon je u selu Srnegla pored Buzeta gdje je proizvodnja i kusaona.
U sumi tartufe su trazile njihova dva psa mjesanka Biba i labradolica Mojca u pratnji none Anite i Daniele, iako trenutno imaju 6 pasa.
Sada je sezona crnog tartura, iako je najcjenjeniji bijeli tartuf koji se trazi u jesen.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jaja

Najbolji pratitelj tartufa. Jaja na oko s malo tartufa su prava delikatesa, a to chefovi znaju već generacijama.

Skladištenje

Jedno od važnijih pitanja jest kako skladištiti bijele tartufe. Prije svega, trebalo bi ih prenositi u rashlađenom hladnjaku/kutiji. Dobro je ostaviti i malo zemlje na njima (koju ćete ukloniti kasnije pomoću kista) te gih treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 3 do 4 Celzijeva stupnja umotane u kuhinjski papir i smještene u hermetički zatvorenu posudu.

Buzet, 250517.
Natura tartufi je tvrtak koja se bavi izlovom, otkupom, proizvodnjom i distribucijom tartufa i proizvoda s tartufima na hrvatsko i svjetsko trziste. Firmu su prije 20-tak godina pokrenuli Kvinto i Anita Zigante iz sela Sovinscina pored Buzeta, koji su i danas aktivni u tvrtki iako cijeli posao vodi kcer Daniela Puh s suprugom Markom. Novi pogon je u selu Srnegla pored Buzeta gdje je proizvodnja i kusaona.
U sumi tartufe su trazile njihova dva psa mjesanka Biba i labradolica Mojca u pratnji none Anite i Daniele, iako trenutno imaju 6 pasa.
Sada je sezona crnog tartura, iako je najcjenjeniji bijeli tartuf koji se trazi u jesen.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Terfez

Ovo se takozvani desertni tartufi koji pripadaju porodici Terfeziaceae, a rastu na pustinjskim ili polupustinjskim područjima s pogledom na Mediteran, na Arapskom poluotoku, ali i u Kini. Oni uopće nemaju okus i aromu europskih tartufa, ali se koriste kao sredstvo koje može upiti bilo kakve okuse. Također, postoji australski desert s ovim tartufima koji se naziva Choiromycesaboriginum.

Plantaže

Vjerovali ili ne, u svijetu zaista postoje plantaže tartufa. Kultivirani su krajem 18. stoljeća u Francuskoj, gdje se danas i nalazi najveći broj plantaža. 2015. je u Velikoj Britaniji otvorena prva plantaža, a u Sjedinjenim Američkim Državama, Čileu, Novom Zelandu i Južnoj Africi broj plantaža raste iz godine u godinu.

Buzet, 250517.
Natura tartufi je tvrtak koja se bavi izlovom, otkupom, proizvodnjom i distribucijom tartufa i proizvoda s tartufima na hrvatsko i svjetsko trziste. Firmu su prije 20-tak godina pokrenuli Kvinto i Anita Zigante iz sela Sovinscina pored Buzeta, koji su i danas aktivni u tvrtki iako cijeli posao vodi kcer Daniela Puh s suprugom Markom. Novi pogon je u selu Srnegla pored Buzeta gdje je proizvodnja i kusaona.
U sumi tartufe su trazile njihova dva psa mjesanka Biba i labradolica Mojca u pratnji none Anite i Daniele, iako trenutno imaju 6 pasa.
Sada je sezona crnog tartura, iako je najcjenjeniji bijeli tartuf koji se trazi u jesen.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Bijeli tartuf

Bijeli tartuf raste blizu stabala lješnjaka i hrasta, a može se naći ujesen. Bijeli tartufi mogu narasti čak do 12 cm polumjera iako su obično puno manji.

Zeus

U Antičko doba, smatralo se kako su tartufi nastali iz Zeusove munje koju je on ispalio u stablo hrasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2024 05:50