pišu: Dora Koretić i Višnja Gotal
Gledajte, cijena obroka je između 20 i 30 kuna, ali informacije o tome kako je formirana trebati pitati naručitelja, a ne Pleter jer mi s time nemamo veze. Prava adresa je Krizni stožer. Ja vam mogu reći isključivo to da se cijena sastoji od troška namirnice, troška radne snage i troška prijevoza - rekao nam je u utorak u kratkom telefonskom razgovoru Marijan Mareković, general-pukovnik i predsjednik Uprave državne tvrtke Pleter usluge d.o.o.
Ta je tvrtka u ponedjeljak, naime, preuzela pripremu i dostavu obroka za stradalnike na Baniji, a šira javnost ostala je zabezeknuta kada je Mareković medijima otkrio da će se cijena obroka, koje će pripremati ova državna tvrtka, kretati "između 20 i 30 kuna".
Za tu je cijenu, naime, u Zagrebu moguće pojesti sasvim pristojan obrok u nekoj od standardnih zalogajnica, da ne spominjemo kako cijena variva u korporativnim kantinama, u kojima uslugu prehrane pružaju komercijalna poduzeća, nerijetko iznosi i znatno manje od 20 kuna.
- Moguće da vi u Zagrebu jedete za taj iznos, ali ove namirnice je potrebno dovesti na Baniju. Pa valjda i to diže cijenu obroka - rekao nam je Mareković.
U tom trenutku postalo je jasno kako je država, čini se, angažirala državnu tvrtku na pripremi nekoliko tisuća obroka dnevno za stradalnike u potresu, a da pritom javnost nije dobila konkretnu informaciju koliko će se točno za taj obrok izdvajati iz proračuna, od čega će se on sastojati i tko će ga platiti.
Stožer bez odgovora
Je li cijena 20 ili 30 kuna?
Odgovor smo stoga pokušali dobiti od glasnogovornika Kriznog stožera Mladena Pavića, kojeg smo pitali po kojim je uvjetima država dogovorila posao prehrane s Pleterom i koliko će se prosječno izdvajati po obroku, no do zaključenja broja nismo dobili nikakav odgovor.
Cijena kojom se Mareković u ponedjeljak pohvalio u medijima, doznajemo od nekoliko sugovornika, djeluje prilično visoko, posebno ako se u obzir uzmu cijene koje za obroke Pleter trenutačno dobiva od MORH-a, ali i kad ih se usporedi s tržišnima.
Kako doznajemo od dobro upućenih sugovornika, cijene koje Ministarstvo obrane trenutno plaća za obroke koje im priprema Pleter doista se kreću u iznosima od 20 do 30 kuna, no riječ je o cjelovitim obrocima.
Prema informacijama naših izvora, cijene obroka koje Pleter priprema za civilne zaposlenike iznosi 22, a za vojne 28 kuna s PDV-om po obroku, ali za taj iznos zaposlenici MORH-a dobivaju juhu, glavno jelo, kruh i salatu, a u nekim slučajevima i desert.
Ipak, čini se kako niti tim obrokom ne vlada veliko zadovoljstvo, a što proizlazi iz izvješća Državne revizije o radu MORH-a, doduše za 2013. godinu.
Tamo se, naime, spominje kako je Ministarstvo uočilo da "Društvo Pleter ima zadržanu dobit, a da je kvaliteta usluge koju im pruža u kontinuiranom padu, posebno u smislu ugostiteljskog prostora kao i same ugostiteljske usluge."
Iz izvješća je također vidljivo i kako izgleda struktura troškova samog obroka: od pune cijene 49 posto odlazi na trošak namirnica, 39 posto na trošak radne snage, a 12 posto na druge troškove koji podrazumijevaju inventar, higijenski potrošni materijal, odjeću i ostalo.
Naši nas sugovornici upozoravaju kako je cijena obroka od 20 do 30 kuna definitivno previsoka, posebno kad se u obzir uzme povlašteni položaj koji ima Pleter.
Naime, s obzirom na to da priprema obroke za vojsku, to znači da kuha na veliko, čime ima pristup jeftinijim namirnicama, poznato je i kako ne plaća najam MORH-u za korištenje njihove ugostiteljske infrastrukture, a bitno je za znati da radnici Pletera imaju među nižim plaćama u ugostiteljstvu.
Prema podacima iz izvješća, prosječna neto plaća u Pleteru iznosu 4100 kuna, što je daleko ispod tržišnog prosjeka pa bi trošak radne snage trebao ići u prilog nižim cijenama obroka, a ne obrnuto.
- Držimo menzu u jednoj korporaciji i tamo prodajemo grah s kobasicom po tržišnoj cijeni od 18 kuna iz koje plaćamo radnike, trošak namirnica, režije i najam te nam još ostaje i dobit. Dakle, cijena između 20 i 30 kuna po obroku, s obzirom na sve prednosti poslovanja ove državne tvrtke, nije opravdana - kaže nam sugovornik.
Upravo je porcija graha obrok koji je Pleter u utorak dostavio stradalnicima na Baniji, a kako doznajemo na mjestu događaja, normativ iznosi 400 mililitara po osobi.
Komentiralo se kako u grahu ima premalo kobasice pa su ugostitelji onima koji su zatražili u njega dodali još malo vratine.
Inače, na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji u utorak je vladao blagi kaos.
U tijeku je upravo bila primopredaja između ugostitelja i djelatnika Pletera kojima su kuhari predavali popis ljudi koje treba nahraniti, popis zaliha, čak su dijelili njihove tople obroke po terenu.
Još danas su kuhali i ugostitelji volonteri koji su pripremili paprikaš s tijestom.
Ivica Katić iz Udruge hrvatskih ugostitelja rekao nam je kako je u Petrinju dan nakon potresa stigao iz Splita te da u četvrtak odlazi doma.
Žao mu je otići iz emotivnih razloga, kaže.
Povlačenje chefova
Petrinjcima je žao što odlaze ljudi koji su ih, kako govore, "fino hranili".
- Došli su ljudi ovdje da nam pomognu. Imaju i oni kod kuće svoje obitelji. Hrana je fenomenalna. Svaka im čast. Jako mi je žao što idu i voljela bih da se vrate. Sve su nam dali, nisu štedjeli - kaže Fata Poropatić.
I Dragan Demić žali što odlaze "dečki i cure koji su od prvog dana bili tu".
- Kako će se nastaviti, ne znam. Pročitao sam da porcija naše hrane državu košta 30 kuna. Pa jeftiniji je gablec u Saboru nego tu. Bit će tu svačega kao i devedesetih u obnovi - rezigniran je.
Slavko Sobotka kaže da se u svakom jelu ugostitelja osjetilo "da ljudi kuhaju srcem, a ne zato što im je to posao".
Ne biraju, kažu, ali sviđalo im se što je svaki dan u ponudi bilo više jela.
Marin Medak kaže da to što fizički odlaze ne znači da će napustiti Baniju.
- Pokušat ćemo dignuti otkupni centar za kupovinu stoke, organizirat ćemo dobrotvorne večere, prvog toplog dana u Petrinjskoj voljeli bismo odraditi 'večeru u bijelom' za 2000 ljudi - rekao je Medak.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....