NOVOSTI S OTOKA

DIVNA PRIČA S PAGA: Boškinčeva strast za stvaranjem jača je od bilo kakvih nepogoda i krajem veljače predstavljaju dva nova vina!

 Maja Danica Pečanić / Boškinac
 

Život na otoku poseban je izazov. Život na otoku znači preživjeti hladnoću, vlagu, posolicu, samoću, šibanje vjetra, kišu i smiraj. Ljudi koji odluče ostati i uhvatiti se u koštac sa svim prethodno navedenim iz godine u godinu sve su malobrojniji, a time i vrjedniji hvale. Jedno od najznačajnijih imena hrvatske gastronomske ali i vinske scene koje je posvetilo život očuvanju terroira i konstantnom otvaranju očiju znatiželjnih hodočasnika na Pag svakako je Boris Šuljić. Glavno lice priče Boškinac koja se upravo sprema na tržište izbaciti dva nova vina. Reful i Calma.

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: vizure otoka Paga.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: polje sa samoniklim biljem.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: podizanje mreza.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

- Reful je snažan, konkretan i energičan baš kao i vino koje će se naći u boci, a radi se o kupaži 50% merlota, 25% cabernet sauvignona i 25% syraha. - rekao nam je Boris Šuljić, vlasnik hotela, restorana i vinarije Boškinac.

Maja Danica Pečanić

Liniju pomalo fantazijskih etiketa odradio je kreativni studio Sudar. Osnovni motiv je ovca koji je jedan od paških amblema, a nekad su svakoj davali ime. Stavljajući je na etiketu oživljavaju tradiciju tako da će svaka nositi svoje vino. Unutar nje prelijevaju se motivi valova i ženskog lika koji raspuhuje vjetar. Vino Calma je pak kupaža 50% chardonnaya, 25% debita i trebbiana (sorta bijelog grožđa porijeklom iz Italije). Inače, Calma inače u prijevodu znači mirna, a u ovom kontekstu označava smiraj nakon nevere.

Maja Danica Pečanić

Pag išiban posolicom koja se lokalno naziva cuškrap ili šuštrap i danas trpi posljedice te su prethodno spomenuta vina napravljena od grožđa od kooperanata s područja Sjeverne Dalmacije točnije Posedarja, Nadina i Benkovca, a iz Boškinca najavljuju kako će to i u budućnosti prakticirati. Ideja je ponuditi tržištu odličan omjer cijene i kvalitete, a sama vina se nastavljaju na tradiciju vinarstva Sjeverne Dalmacije gdje su se uvijek radili blendovi i mlada vina. Ovo su mlada vina, s naglašenim dalmatinskim terroirom, voćnim notama, i finim balansom. Podsjetimo kako je prošlogodišnji urod iz Boškinčevih vinograda koji su također stradali od posolice išao za vinsku etiketu Potribica koja je bila humanitarnog karaktera te je sav prihod išao za Udrugu RokOtok.

Maja Danica Pečanić / Boškinac

Pag kao mikrolokacija je vrlo specifična i zahtjevna za uzgoj bilo kakvih kultura. Karakteriziraju ga suha i vruća ljeta te hladne i vjetrovite zime s obilnim padalinama. Poznat po soli, siru i stoljetnim lunjskim maslinicima čine unikatan paški terroir za boškinčeva vina od kojih je daleko najpoznatiji Boškinac Cuvee. Rađen od grožđa iz vinograda na pjeskovitom tlu u novaljskom polju što je jedna od rijetkih oaza na otoku, a novi Cuvee berbe 2016. bit ce dostupna u ožujku.

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: vizure otoka Paga.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: dozrijevanje Paskog sira.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: rezanje paske janjetine na posebne komade.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Nove vinske etikete na koje se može gledati kao na vinsku djecu Potribice, Raful i Calma, bit će predstavljene u vikendu od 21. do 23. veljače kad će se premijerno moći kušati u Boškincu. Također, baš u tom terminu moći ćete uživati u degustacijskom meniju chefa Matije Bregeša koji će za dvije osobe iznositi 1600 kuna uz mogućnost da i prisvojite jedan karton novih vina po izboru te tako ponesete i komadić Paga u svoj dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2024 22:12