Dnevnik pivopije: S kao sljubljivanje

Da-piva genijalno paše uz dimljenu tunu i hrskavu mladu svinjetinu i teleće faširance i slatko od naranče!

piše: Domagoj Jakopović Ribafish

U našim se krajevima u posljednje vrijeme puno više pažnje polaže kako samom izboru piva, tako i sparivanju piva i hrane. Tako smo u proteklih tjedan dana imali sreće prisustvovati igrarijama vrhunskih kuhara i pivskih znalaca koji su se žrtvovali i na svojim pivskim trbuščićima isprobali kakva hrana ide uz koji napitak na bazi ječmenog slada, i ne samo njega! Najbolje od svega je što su sva ta korištena piva dostupna u svim boljim trgovinama širom lijepe naše, pa zasučite rukave i spremite se za pivsku akciju…

Zagrebačka Pivana je bila poprište trećeg po redu Beer Championsa, predavanja s ciljem podizanja kulture odgovornog pijenja piva. O načinu proizvodnje, sljubljivanju hrane i piva te trendovima u svjetskom i hrvatskom pivarstvu, kuhali su, degustirali i govorili Milan Peh, beer sommelier i radijski voditelj Yammat FM-a, te Rene Bakalović, gastronomski stručnjak i sve češći pivoljub, koji je rekao sljedeće:

„Željeli smo dokazati kako to nije tek prigodna fraza nego tvrdnja koja se dade dokazati u praksi. Marko Jovanović, šef kuhinje Pivane, njegova slastičarka Dajana Pelan i ja osmislili smo originalna jela po mjeri svakog pojedinog od ova četiri piva, upravo kako to i inače čine kuhari i sommelieri. Izvrsnom je pivu dakle mjesto u izvrsnim restoranima.“

Jaka hrana traži jako pivo? Da ili ne?

Rečeno, učinjeno, bacili smo se na četiri jela i četiri piva, potpuno spremni da im pobijemo teoriju i smislimo svoje dobitne kombinacije. Ali, nije bilo lako. Problem je bio u tome, da stvarno dugo nisam okusio tako zanimljiva jela, i stvarno bio zadovoljan sparenim pivom. Ljudi često smatraju da aromatična i jaka hrana traži i jako pivo, ali dosta ljudi smatra da je pivo tu tek da ublaži ljutinu, odnosno – smiri vatru. Primjer koji je potvrdio to pravilo je bilo Sharp’s Doom Bar, englesko amber ale pivo, koje se moglo kušati uz specijalitet porchettu, otkoštenu hrskavu roladu mlade svinjetine s nadjevom od svježih začinskih trava uz kiselkasto-slatki umak od blago ljutkastih dimljenih papričica i salatu od mladog graha, mladog luka, bučina ulja, jabučnog octa i grubo mljevenog crnog papra. Dakle, sočno i predivno, autohtono bure baruta umireno s laganicom od 4,3% alkohola. Mir i dobro!

Pivo Franciscan Well konzumiralo se s franjevačkom dimljenom tunom s blagim umakom od hrena, posluženom na kućnom krekeru od sezama premazanom aromatiziranim maslacem i zelenom palentom. Dakle, bolju tunu sam jeo jedino u Kaliju na Ugljanu, direktno s broda, bliže ramsteku nego ribi – dok je irski dimljeni mališan savršeno popratio prizvuke roštilja.

Worthington White Shield odlično se sljubio s viteškom polpetom, odnosno telećim faširancima sa šunkom uz umak od kadulje i mažurana u pivskoj redukciji i krumpirovu salatu s tvrdo kuhanim jajima i vrhnjem. Jelo za svaki dan, i pivo za posebne prilike – izražena gorčina fantastično prati rare pečeni faširanac iz snova sretne domaćice…

Pivo Blue Moon, pokazalo se, ide i uz slatki zalogaj Dajana Blue, u što su se svi mogli uvjeriti kušajući torticu od prhkog tijesta s nadjevom od svježeg sira, soka i korice naranče, limuna i limete s vrlo blagim zaslađenim sladom. Apsolutno najbolja kombinacija dana, blago pivo i jaki kolač stvaraju perverznu simbiozu vrhunskog doživljaja!

No to nije sve… Par dana prije i par kilometara dalje u kuli Lotrščak, već spomenuti Rene Bakalović u suradnji s poznatim vlasnikom restorana Rougemarin, Marinom Medakom, pokušao je listajući stare samostanske napise spojiti tri vrhunska piva Grimbergen sa čak šest sljedova jela! Belgijski samostanski aleovi nedavno su napunili naše police, a kako je to Hrvatima jedan od najomiljenijih belgijskih i europskih brendova, nitko nije bio sretniji od stotinjak uzvanika koji su uz gutače vatre i čistu romantiku gornjega grada uživali u plemenitim okusima.

GRIMBERGEN DOUBLE – AMBREE – Ale pivo s udjelom alkohola 6,5% tamnije boje i slatko-kiselog okusa karamele i sušenih šljiva, nastalo dvostrukom fermentacijom hmelja i slada vrhunski je sjelo uz cistercitsku hostiju s karameliziranom pancetom. Slatko, slano, gorko, hrskavo. Tulum okusa! Janjeće okruglice na ražnjiću su također bile dobitna kombinacija, iako bi neki od nas janjetinu jeli i uz Pipi…

GRIMBERGEN BLONDE – Pitko svijetlo ale pivo, s udjelom alkohola 6,7% te okusima zrelog žutog voća i pikantnim notama klinčića, koje se odlikuje gustom pjenom kremaste boje. Ozboljno pivo koje zavara jačino, Rene i Marin su odlučili spojiti s mini burgerom i prepeličjim jajima. Dakle, mistika kule Lotrščak i slasni oblizeki – praktički neponovljivo!

GRIMBERGEN BLANCHE – Weiss pivo belgijskog stila i tradicije, s udjelom alkohola 6%, svijetložutih tonova, glatke kremaste pjene i osvježavajućeg okusa žutog voća, limuna, klinčića. Ovaj nježni voćni pšenislav, sladak i lagan legao je kao torta na kraju uz makaron sa želeom od kumkvata, idealno izbalansiran, savršeno pogođen odnos kiselina i masti, kombinacija samo za sretne ljude…

Kombinaije su tu, piva su dostupna u Hrvatskoj, želimo vam samo puno slobodnog vremena i dobre volje. Uživajte, pivili!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. studeni 2024 08:52