VIDEO: Kako smo skuhali Božić?

DOBAR STARI FIŠ: Riblji paprikaš po tradicionalnoj recepturi uvijek se pripremao u Baranji na Badnjak!

 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA
Ribu ne smijete miješati, tijesto napravite sami, a dobru čašu vina nikako ne smijete izostaviti!

Ovaj sadržaj vam omogućuje Spar

Posebnu sreću izazvao je kotlić pun dobrog starog fiša i domaćih rezanaca koje nam je pripremila naša teta Ruža. Najvažnije kod fiša iliti ribljeg paprikaša je svježa riba i dobra mljevena paprika. Mi smo ulovili štuku i šarana, ali svakako možete dodati i koju babušku koja će dodatno doprinijeti slatkoći.

„Nekad se riblji paprikaš radio isključivo s vodom iz Dunava, ona je još uvijek kod nas kemijski čista budući da je prirodno stanište rakova, ali je više ne upotrebljavamo baš za kuhanje. Oni koji žele pravi paprikaš i imaju potpuno svježu ribu neće u potpunosti ispirati riblju krv jer se ona prije koristila za gustoću i punoću okusa“ otkrio nam je Karlo Regović.

Paprika se ovdje proizvodi po tradicionalnoj recepturi. Neka domaćinstva proizvedu i do 250 kilograma i to na tradicionalni način i to na kamenom mlinu. Ovo je recimo kraj sezona kad se paprika melje i zato su nam rekli da smo došli baš u pravo vrijeme jer ipak kroz vrijeme (budući da nije tretirana nikakvim aditivima) izgubi dio arome i svojstava.

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

"Pravi šmekeri ne bacaju mliječ već je dodaju 15 minuta prije kraja kuhanja za dodatan gušt"

Ono što morate znati kad radite fiš je da ga baš nikad ne miješate, riba će vam se u tom slučaju raspasti i zato kotlić treba samo lagano protresti ili „zavrtjeti“. Što se tiče tijesta, za nas ga je pripremila teta Ruža. Tijesto se najčešće jelo uz čobanac, grah, pomiješano sa sirom te nezaobilazna kombinacija s fišem.

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Na fotografiji: saran a rasljama.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

„Tijesto je vrlo slično kao za mlince. Ne smijete ih valjati tanko kao za juhu, treba biti malo deblje. Nema neke filozofije samo se držite recepta, malo brašna, jaja i voda. Radim ih na ovaj način cijeli život pa je malo teško objasniti, trebate ih osjetiti pod rukom i ništa se ne smije lijepiti. Kad smo mi bili djeca mama nam je pekla tijesto na staroj peći, a danas se vrlo rijetko rade kod kuće.“ ispričala nam je teta Ruža.

Recept:Domaća tjestenina za riblji paprikaš

Kopacevo, 251116.
Ribarska 11.
Karlo Regovic iz Kopaceva za Dobru hranu priprema rijecnu ribu sa Kristijanom Misaracom.
Na fotografiji: priprema domace tjestenine.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / Hanza Media

Kaže se da riba pliva tri puta; prvi put u Dunavu, zatim u kotliću pa u vinu pa se za našu vinsku pratnju pobrinuo Damir Josić. Ako ste od bijelog vina najbolje je sljubiti čašu dobre graševine, dok će ljubitelji crvenog vina doći na svoje uz čašu Cuveea.

Recept: Riblji paprikaš

Pogledaj božićnu poruku koju ti donosi Spar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. veljača 2025 14:11