Većina nas može okusiti povijest u vlastitoj kuhinji slijedeći obiteljske recepte koji se prenose s generacije na generaciju. Ali što s jelima koja nisu sačuvana, nego su izgubljena u vremenu?
Max Miller, s kojim smo ovim povodom i razgovarali o čemu ste mogli čitati ovdje, voditelj omiljene YouTube serije Tasting History with Max Miller, vraća se tisućljećima u prošlost kako bi istražio jela koja su bila zaboravljena. Od ljekovitih napitaka iz antičke Grčke do mesnih tortica u kojima su za vrijeme carstva velikoga kana u Kini uživali potomci Džingis-kana, Miller nanovo otkriva niz primamljivih recepata koje danas ne biste mogli naručiti u restoranu. Ostajući vjeran izvornim tekstovima, svaki je recept temeljito istražen, prilagođen za moderne kuhinje i ispripovijedan na zadivljujući način.
Razigrana i poučna, ova knjiga pokazuje kako kuharica može biti vrelo tradicija, mitologija, političkih previranja i društvenih promjena. Prema Milleru, najbolji način da iskusimo povijest nije šetnja muzejima ili listanje udžbenika jer pripremajući Ruansku patku sjedamo za stol Luja XV.
Okusi povijesti predstavljanju bogato istraživanje o tome kako su se okusi razvijali kroz uspone i padove carstava. Svaki prikaz svjedoči Millerovu čvrstom uvjerenju da hrana posjeduje moć zbližiti čovječanstvo, a dostupan je i na hrvatskom jeziku zahvaljujući Knjižari Ljevak, gdje Okuse povijesti možete kupiti i online po cijeni od 34,90 EUR.
Priključi se i osvoji!
Želite li osvojiti jedan od ukupno pet primjeraka naslova "Okusi povijesti" Maxa Millera izdavačke kuće Ljevak, zapratite nas na Instagramu, lajkajte objavu vezanu uz ovaj nagradni natječaj, odgovorite na postavljeno pitanje: Koje jelo iz prošlosti biste voljeli da vam je češće na stolu?, i možda baš vama stigne na kućnu adresu. Sretno!
Pravila nagradnog natječaja pronađite ovdje.
O autoru
Max Miller voditelj je popularne serije na YouTubeu, a prije nego što je postao zvijezda, radio je u odjelima marketinga i filmske distribucije studija Walt Disney. Kada je zbog epidemije koronavirusa u Los Angelesu dobio otkaz, svoju je strast prema povijesnim jelima počeo pretvarati u video seriju koju je sam snimao. U svega nekoliko tjedana od prve objave na YouTubeu, Maxove emisije pogledalo je nekoliko stotina tisuća gledatelja koji su htjeli saznati više o povijesnim jelima. Max trenutno živi u Los Angelesu, u Kaliforniji, sa svojim suprugom Joséom i njihove dvije mačke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....