PROVJERENI RECEPT

DOBRE STARE BUHTLE: Imamo provjereno dobar recept, ali odvojite vrijeme i imajte strpljenja, jer će se trud isplatiti!

Zagreb, 201114. Opatovina. Kuhaona. Kolaci s kvascem. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
 / CROPIX
Nismo štedjeli domaćeg pekemeza i radili smo baš po ovom receptu!

snima: Biljana Gaurina

Istina. Bez strpljenja i s mislima na instant rješenja ne možete krenuti na buhtle. Kuća vam treba biti zagrijana. Nema otvorenih prozora jer bi se mogle prehladiti. Nema odustajanja jer se gluten mora razbiti. Imate provjereno dobar recept koji smo iskušali i u Kuhaoni, a sad je red na vama da ga isprobate:

/ CROPIX
Zagreb, 201114. Opatovina. Kuhaona. Kolaci s kvascem. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX

Sastojci za 23 buhtle:
• 2 jaja
• 2 žlice šećera
• 100 g maslaca
• 1 limun
• 150 ml mlijeka
• 20 g svježeg kvasca
• 550 g oštrog brašna
• sol
• 2 žlice ulja
• pekmez od šljiva
• šećer u prahu za posipanje

/ CROPIX
Zagreb, 201114. Opatovina. Kuhaona. Kolaci s kvascem. Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
  1. Jaja, šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i jaja, uz neprestano miješanje. Na kraju dodajte rastopljeni kvasac i ulje. Prema potrebi tijesto još doradite rukama.
  2. Ostavite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. Dignuto tijesto lagano premijesite i pomoću valjka tanko razvaljajte na prethodno pobrašnjenoj površini.
  3. Tijesto izrežite nožem na kvadrate na koje stavite žličicu pekmeza od šljiva. Prikupite rubove na sredinu kako biste na kraju dobili kuglicu. Stavljajte ih jednu do druge u tepsiju koju ste prethodno premazali maslacem.
  4. Ostavite tijesto da se diže na toplome mjestu oko 45 minuta. Buhtle stavite peći 5 minuta u pećnicu prethodno zagrijanu na 250 °C, a zatim smanjite temperaturu na 180 °C i pecite još 15 minuta. Poslužite tako da ih izvadite iz tepsije na duguljasti tanjur i pospite šećerom u prahu.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2024 19:00