![35588273](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2024/10/24/k_35588273_640.jpg)
Sve možemo kuhati i peći, samo što neke bolje podnose visoke temperature i zadržavaju svoju teksturu od drugih. Neke su bolje u pitama, a neke za izradu soka i umaka od jabuka. Saznajte koje!
Braeburn
Radi se o prvoklasnoj desertnoj jabuci. Imaju slatko opori okus, teksture koja ostaje prilično čvrsta tijekom pečenja. Ovo je jabuka za sve svrhe, savršeno funkcionira u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tekuć.
![A pile of red braeburn apples at the farmers market](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_10777023_XLARGE.jpg)
Cortland
Cortland jabuke su sočne i lagano opore, s žarko crvenom korom i snježno bijelim ''mesom''. Savršena jabuka za pečenje, koristite ju u pitama, drobljencima… Dobro funkcionira svježa u salatama i na platama sa sirom, a meso joj ne gubi boju brzo.
![Cortland Apples On The Deck.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_30706352_XLARGE.jpg)
Empire
Empire jabuke su ''križanke'' McIntosh i Red Delicious jabuka. Čvrste su teksture i slatke, a savršene su za izradu domaćih sokova, umaka od jabuke i sušenje.
![A wooden crate with some Empire apples and lots of room for copy.Similar Images:](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_19120732_XLARGE.jpg)
Fuji
Čvrsta i sočna, Fuji jabuka je najpoznatija vrsta jabuke koju biste trebali jesti svježu. Ali to ne znači da nije dobra za pečenje, prilično dobro drži svoj oblik.
![Raw Red Fuji Apples in a Basket](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_72735553_XLARGE.jpg)
Gala
Slatka jabuka blagog okusa, sa zeleno narančastom korom i crvenim ''prugama''. Najbolje ih je koristiti u salatama, izradi soka od jabuke i cidera.
![Royal Gala apples in a pile. All of the apples are red with a slight yellow hue to them. Several apples sit at an angle or on their side, while others sit perfectly straight. There almost forty apples in view.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_18600462_XLARGE.jpg)
Golden Delicious
Slatka jabuka bogatog okusa. Jedna od najzahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.
![Close up of golden delicious apples in box](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_61910828_XLARGE.jpg)
Granny Smith
Najpoznatija vrsta jabuke za izradu tarta. Vrlo je hrskava i poprilično kisela. Kombinirajte ju sa slađim jabukama u pitama.
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_3695425_XLARGE.jpg)
Gravenstein
Gravenstein jabuka dolazi u zelenoj i crvenoj boji te ima sladak okus i čvrstu teksturu. Savršene su za konzumaciju dok su svježe, ali i za pečenje, kuhanje u umacima i prešane za cider. Vrlo su kratko u sezoni i ne mogu dugo stajati, zato ih ugrabite dok ih još ima!
![](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_11607546_XLARGE.jpg)
Honeycrisp
Radi se o američkoj sorti jabuka koja je savršena za konzumaciju svježa. Kako joj i ime insinuira, hrskava je i sočna, a slatkom okusom nalik medu. Savršene za umak od jabuka!
![Honeycrisp apples with a wood background.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_67242301_XLARGE.jpg)
Idared
Vrlo stara vrsta jabuke, kiselkastog okusa s lagano ružičastim mesom. Savršena za umak od jabuka; jabuke kuhajte u kori, kasnije ih ogulite i protisnite kroz sito.
![Ida Red in a basket. This apple was scientifically developed in 1942 at the University of Idaho Agricultural Experiment Station. It is a cross between a Jonathan and a Wagener.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_18169052_XLARGE.jpg)
Jonagold
Ovo je križanka između Jonathan i Golden Delicious jabuke. Savršena za konzumaciju svježa i za kuhanje.
![Jonagold apples in a basket on wooden table against garden background](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_18758240_LARGE.jpg)
Jonathan
Opora jabuka s bogatim, lagano začinjenim okusom jabuke. Svježa u salatama je najbolja!
![Michigan Apples on the Tree in autumn.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_854970_LARGE.jpg)
McIntosh
Klasična jarko crvena jabuka za zelenim podtonovima, sočna, hrskava, ali ne pogodna za kuhanje budući da se lako raspada. Najbolja je ako ju kombinirate s, na primjer, Golden Delicious jabukom u pitama.
![A wooden crate filled with dew covered McIntosh apples at a Cape Cod Farmers Market](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_72496733_XLARGE.jpg)
Mutsu
Ova velika, žuto zelena jabuka je jako sočna i hrskava. Ima svjež i sladak okus, a savršena je u salatama, za zamrzavanje, u umacima i za pečenje.
![A bushel of Mutsu apples in an open air market.](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/9/22/13/iStock_9698891_XLARGE.jpg)
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....