Dok nam na Instagramu jedna za drugom iskaču objave fotogeničnih krafni, ekipa iz zanatske pekarnice Korica odlučila je ovih dana predstaviti sasvim drugačiji slatki zalogaj - meko, slatko pecivo od pistacije inspirirano baklavom. Kako su napisali na svom Instagramu, rade ga od lisnatog tijesta i glaziraju domaćim medom, sokom narančine korice i limuna te, osim u punjenje, pistacije koriste i za posip. Potaknuti njihovom objavom, za kraj radnog tjedna jučer smo odlučili nagraditi se baš tim, kako ga nazivaju, baklava čvorom.
Na putu do posla svratili smo u Koricu u Preradovićevoj gdje je vitrina još bila prepuna i odabrali jedan čvor po cijeni od 3,30 eura ili, ako još uvijek preračunavate u kune, 24,86 kuna. Pecivo nam se na prvu činilo prilično malim, no kada smo ga isprobali i shvatili koliko je zapravo punjenje bogato i moćno, baš kao i kod klasične baklave, zaključili smo kako bi, da je veće, možda ipak bilo prezasitno.
Tijesto je pošteno natopljeno sirupom, ali unatoč tome nije preteško niti ga je naporno jesti. Naprotiv, aromatično je, sočno i zove na još samo jedan zalogaj. Pistacija dominira, a cijeloj slastici dozu osvježenja daje dobro naglašena aroma limuna, što nam se također posebno svidjelo.
Baklava čvor iz Korice podijelili smo i s kolegama iz redakcije i kod svih je dobio ocjenu odličan pa, u slučaju da i niste baš od krafni i fritula, uz šalicu kave ili popodnevnog čaja, ovo slatko i slasno pecivo bit će itekako dobar odabir. Kupiti ga možete na tri adrese, u Korici u zagrebačkoj Martićevoj, Deželićevoj te u Preradovićevoj ulici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....