MAJA BREKALO

Domaća publika obožava njezine zdrave recepte, a sada s novom kuharicom kreće u osvajanje Amerike

 Berislava Picek/Cropix/Cropix
Nakon uspješne prve kuharice "Moja sretna hrana", blogerica i fotografkinja sa zagrebačkom adresom spremna je za osvajanje Amerike

Dok je u kuhinji čistila jagode za desert koji je osmislila za naše snimanje, Maja Brekalo nije mogla skinuti osmijeh s lica. A zašto bi ga i micala kad za njega ima stvarno dobar razlog. On nije tu zato što je njena prva knjiga “Moja sretna hrana” i nakon godinu dana među najprodavanijim kuharicama u Hrvatskoj i u inbox joj i dalje stižu poruke oduševljenih kupaca koji kroz nju prolaze od korica do korica. Ni zato što u tom trenutku radi ono što stvarno voli, kuha i smišlja recepte. Taj sunčani utorak bio je njena svjetska premijera. Upravo na dan našeg posjeta njenoj zagrebačkoj kuhinji, na američkom tržištu izašla je njena najnovija kuharica "Bake It Vegan", posvećena veganskim desertima.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

Uzbudljivu vijest nam je priopćila dok je dovršavala sočni biskvit s jagodama, nanoseći žlicom svilenkastu kremu od indijskih oraščića.

"Izdavačka kuća iz Amerike me pronašla na Instagramu i poslala mi mail da bi radila sa mnom kuharicu, što me malo zateklo i oduševilo. Velika je stvar kad neki izdavač stane iza tebe jer smatra da dobro radiš i da si kvalitetan autor. Priprema kuharice uključuje jako puno posla jer sama radim i fotografije i recepte, no uspjela sam pripremiti 57 novih recepata za deserte u samo dva i pol mjeseca", ispričala nam je Maja dok je slagala svježe jagode po kolaču.

"Moja sretna hrana", njena prva kuharica izdana u suradnji s Planetopijom, također je zbirka veganskih recepata, i to onih, kako ih Maja opisuje, peri-deri, višestruko provjerenih, jednostavnih i brzih recepata za jela od zdravih, cjelovitih namirnica koji uvijek svima uspiju.

KOLAČ OD JAGODA S KREMOM OD INDIJSKIH ORAŠČIĆA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Tko je dulje vrijeme prati, zna da je veganstvo njen stil života, no za prvo predstavljanje široj hrvatskoj javnosti, nije željela ljudima odvlačiti pozornost od toga da će se, pripreme li njene recepte, odlično najesti i doista uživati u hrani.

"Svima nama koji se bavimo hranom velika je želja imati vlastitu kuharicu, to je kruna našeg rada. Sretna sam što su Hrvati 'Moju sretnu hranu' tako prihvatili i što je kupuju ljudi koji nisu ni vegani ni vegetarijanci. Prva naklada je gotovo rasprodana pa za manje od mjesec dana u knjižare dolazi i reizdanje. Prvi mjesec kada je izašla bila je četvrta najprodavanija knjiga u hrvatskim knjižarama, a prvih nekoliko mjeseci i najprodavanija kuharica, što je za vegansku kuharicu nevjerojatno - zadovoljno ističe i napominje da ne voli komplicirati u kuhinji.

"Htjela sam približiti ljudima cjelovitu hranu kao nešto što nije komplicirano niti traži teško dostupne sastojke. Primjerice, kad kupiš soja sos ili umeboshi ocat za neko od mojih jela, njih koristiš u sigurno dvije trećine recepata te ne moraš za svaki ponovno ići u nabavu. Smišljam recepte za sve one koji nemaju puno vremena za kuhanje, a što je jednostavnije jelo, to će ga ljudi prije probati. Ima tek nekoliko duljih recepata za impresionirati goste, poput pizze s tijestom od chia sjemenki, no oni i dalje nisu zahtjevni", naglasila je Maja.

"Veliki sam gurman, ali mi je jako bitan ulog vremena. Nisam od onih koji vole mijesiti tijesto bezbroj puta niti raditi kolače s milijun krema… Samo neka je sve u jednom protvanu, da je ukusno i da što kraće traje priprema."

PIZZA SA ŠPAROGAMA S TIJESTOM OD CHIA SJEMENKI

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


Maja Brekalo jedna je od rijetkih osoba koja ima čak dva posla u kojima uživa. Kada ne leti svijetom kao stjuardesa, vodi svoj popularni blog na engleskom Delicious and Healthy by Maya, održava kulinarske radionice posvećene zdravoj prehrani na biljnoj bazi i snima iznimne fotografije hrane koje potom objavljuje na Instagram profilu @delicious_and_healthy_by_maya. Upravo su joj se zahvaljujući njezinu profilu na toj popularnoj društvenoj mreži otvorile prilike da izda obje svoje kuharice. No, svako tržište ima svoje zakonitosti. Dok je na hrvatskom bilo važno da se makne fokus s toga da u njena jela ne idu ni meso, ni jaja, ni mliječni proizvodi kako to ne bi odbilo dežurne skeptike, na onom američkom upravo su taj aspekt u izdavačkoj kući Page Street Publishing iz Salema nedaleko od Bostona željeli najviše i istaknuti.

"Za svoju prvu kuharicu nisam htjela da na njoj piše da je veganska, no Amerikanci su inzistirali da to mora biti naglašeno jer im je to bitno za njeno plasiranje."

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix


U pripremi nove kuharice susrela se i s drugačijim stilom pisanja recepata od onog na koji smo se navikli.

"Jako su zahtjevni što se tiče pisanja recepata, sve mora biti jako detaljno objašnjeno, do oblika posude u kojoj se, recimo, namače chia za pizzu. Recepti u 'Mojoj sretnoj hrani' bili bi dvostruko dulji da sam ih morala tako pisati. Nakon bezbroj lektura i pregleda, kada je sve bilo gotovo, trebalo mi je nekoliko mjeseci da dođem sebi jer su svi recepti morali biti novi i posebno smišljeni za kuharicu", objašnjava, ali ističe i da svaki recept u kuharici, osim američkog sustava mjera sa šalicama, ima i onaj međunarodni koji se koristi u većini država svijeta.

TJESTENINA S MINI RAJČICAMA

image
Maja Brekalo/


Kuharica "Bake it Vegan" za sada je dostupna za narudžbu na više američkih i kanadskih web-trgovina, uključujući Amazon, može se prednaručiti i na onim europskim i australskim, a u jednom trenutku pripremit će i inačicu na hrvatskom jeziku.

"Čim smo potpisali ugovor, kuharica je bila dostupna za prednarudžbu. U jednom trenutku mi se netko javio na Instagramu i čestitao na novoj kuharici. Bila sam uvjerena da su me s nekim zamijenili, nisam imala pojma da se već prodaje! Ali tako to rade Amerikanci", uz smijeh nas je ispratila Maja Brekalo, provjeravajući usput kaslić, u nadi da joj je poštar ostavio poruku da je iz Amerike napokon stigla posebna pošiljka svježe ukoričenih kuharica s njenim imenom na naslovnici.

SALATA S KVINOJOM OD ŠPAROGA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix

KREMA OD INDIJSKIH ORAŠČIĆA S JAGODAMA

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. studeni 2024 12:46