Gyoze su, uz raviole, vjerojatno najpoznatije punjeno tijesto na svijetu, koje su japanski vojnici nakon izgubljenog rata donijeli iz Kine. Ovi punjeni meki jastučići obožavani su diljem svijeta, a tajna njihova okusa leži u savršenoj ravnoteži tijesta, mesa, povrća i začina. Mario Mihelj, chef restorana El Toro u Šubićevoj i El Toro Street Food u Petrinjskoj, otkrio nam je kako ih, korak po korak, napraviti u kućnoj radinosti pa poslužiti uz omiljeni domaći slatko-ljuti umak.
Savjeti za pripremu gyoza:
1. Obavezno pripremite vlažnu krpu kojom ćete pokriti tijesto za gyoze kako se ne bi osušilo
2. Pokraj krpe stavite i zdjelicu s mlakom vodom, s obzirom na to da se sve radi prstima dobro je imati mjesto gdje ćete ih oprati, a tu vodu ćete koristiti i za spajanje rubova tijesta
3.Za zgušnjavanje slatko-ljutog umaka umjesto gustina možete koristiti i tapioka brašno
4. Obavezno koristite teflonsku tavu jer se u onima on inoxa gyoze lijepe
*Tijesto za gyoze možete kupiti Gyoza skins tijesto u bolje opremljenim azijskim dućanima ili napraviti svoje
Što vam je potrebno za izradu tijesta?
- 350 g glatkog brašna
- 1/2 žličice soli
- 180 ml vruće vode
Sve sastojke prvo kuhačom pomiješajte, a onda tijesto izradite rukama. Podijelite u tri dijela i ostavite da malo odmori na sobnoj temperaturi. Zatim ga razvaljajte u valjak i podijelite na manje dijelove širine oko 10 mm. Razvaljajte u tanke krugove debljine oko 1 mm.
Punjenje:
(za oko 40 komada gyoza)
- 1 kg mljevene svinjske potrbušine
- 200 g sitno rezanog kineskog kupusa
- 1 dcl soja umaka
- 200 ml ribljeg umaka
- 200 ml srirache
- 100 ml sezamova ulja
- 100 ml soka limete
- 50 g ribanog đumbira
- 1 čajna žličica sode bikarbone
Sve sastojke dobro izmiješajte rukom i ostavite da odstoji 1 sat u hladnjaku. Prije samog punjenja na tavici ispecite malo smjese da testirate okus.
Slaganje gyoza:
Uzmite jedno tijesto u ruku, stavite u sredinu cca 30 g smjese, lagano premažite unutarnje rubove vodom te preklopite tijesto. Vanjsku stranu ruba preklopite pet do šest puta kako biste dobili faldice. U teflonsku ili keramičku tavu (obavezno) stavite malo ulja, zagrijte tavu i slažite gyoze u krug jednu do druge. Kad gyoze dobiju laganu koricu, zalijte ih s 3 dcl vode, poklopite i kuhajte dok voda potpuno ne ispari. Kada voda nestane, otklopite i pecite još par minuta da se ponovno dobije korica na donjem dijelu gyoze i da se počnu odvajati od tave.
Domaći slatko - ljuti umak:
- 500 g šećera
- 300 g vode
- 200 g rižina octa
- 4 komada svježeg čilija
- 1 svježa crvena paprika
- malo soka od naranče
- 1 žlica gustina
- 2 komada mladog luka
- 50 g sezama
Šećer i vodu stavite na srednje jaku vatru da prokuhaju. Zatim dodajte sitno nasjeckanu crvenu papriku, čili (bez sjemenki) i rižin ocat. Sve dobro promiješajte i pustite da kuha 5 minuta. Nakon toga se umak mora ohladiti do kraja jer ćemo tada vidjeti koliko je gust i trebamo li ga dodatno zgusnuti gustinom. Ako ga je potrebno zgusnuti, 1 žlicu gustina umutite s 4 žlice vode pa umak ponovno zagrijte da prokuha te lagano dodajte tapioku do željene gustoće i obavezno stalno miješajte. Na kraju u ohlađeni umak ubacite tostirane sjemenke sezama i sitno rezani mladi luk.