Kruh, prepoznatljiv po svojoj hrskavoj korici i "rupama" vežemo uz Italiju, a zbog svog duguljastog oblika poput kućne papuče dobio je i naziv po kojem danas prepoznajemo ovaj kruh - ciabatta. Često se u samu smjesu mogu dodati i razni dodaci poput začinskog bilja, sušenih rajčica pa i orašastih plodova. Ipak, za ciabattu treba biti strpljiv jer se tijesto mora dizati preko noći i to najmanje 8, a poželjno je 12.
Donosimo vam recept za ciabattu pa ćete u idealnim pecivima moći uživati do mile volje, a i razveseliti svoje bližnje.
Sastojci
Prvo tijesto:
- 10 g kvasca
- 500 g bijelog brašna
- 15 g morske soli
- 50 ml hladne vode
Drugo tijesto:
- 800 g bijelog brašna
- 50 ml hladne vode
- 20 g morske soli
Priprema:
1. korak
Prvo tijesto izradite tako da pomiješate hladnu vodu i kvasac te pustite da se rastopi. Zatim umiješajte brašno i sol. Nemojte se služiti mikserom već kuhačom. Pokrijte folijom pa ostavite preko noći (najmanje 8 sati, a poželjno 12).
2. korak
Drugo tijesto izradite tako da brašno, sol i hladnu vodu umiješate u prvo tijesto. Također se služite kuhačom ili rukama, a ne mikserom. Mijesite tako dugo dok ne postignete homogenu i jednoličnu smjesu koju možete formirati u lopticu bez da se lijepi za stijenke posude. Tijesto mora biti elastično. U ovom koraku možete dodati i komadiće luka, crvene papričice ili maslina.
3. korak
Tijesto zatim premjestite u drugu posudu prelijte s malo maslinova ulja, prekrijte folijom pa ostavite sobnoj temperaturi još 3-4 sata.
4. korak
Pećnicu zagrijte na 220°C. Premjestite tijesto na pleh za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te formirajte štruce ciabatte. Pecite kojih 20 minuta, a zatim pustite da se ohladi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....