Teško da bismo se usudili upustiti u repliciranje tanjura koja veliki chefovi današnjice poslužuju u svojim restoranima, no posebno nas vesele oni nešto lakše dostupni recepti za jela koje isti ti chefovi pripremaju kod kuće. Skupili smo zato nekoliko svakodnevnih primjera tanjura velikih faca u svijetu gastronomije i sastavili popis za cijeli tjedan. Našlo se tu za svakog ponešto, od jednostavnog sendviča za užurbane radne dane chefa Thomasa Kellera, preko već na prvi pogled neodoljive tjestenine s pestom Massima Botture pa sve do pite od limuna Gordona Ramsaya idealne za nedjeljna druženja. Odaberite favorita i upustite se u pripremu, a mi obećajemo kako su u pitanju zbilja jednostavna i pristupačna jela priprema kojih vam neće oduzeti više od sat vremena, ponekad čak i manje.
Tjestenina s pestom od mente chefa Massima Botture
Trebat će vam:
200 g listova bosiljka
50 g listova peršina
120 g listova mente
25 g starog kruha
2 režnja češnjaka
3 žlice maslinova ulja
30 g parmezana za pesto
2 žlice soli
600 g tjestenine
Parmezan za posipanje
Priprema:
U blender ubacite bosiljak, peršin, mentu, kruh koji ste usitnili na mrvice, češnjak i pet kockica leda. Blendajte dok se svi sastojci ne usitne. Dodajte maslinovo ulje, parmezan i žlicu soli. Blendajte još kratko. Tjesteninu skuhajte u vodi u koju ste dodali žlicu soli. Kada je kuhana, pomiješajte je s pestom i pospite parmezanom.
BLT sendvič s jajem i sirom chefa Thomasa Kellera
Trebat će vam:
4 tanka komada slanine
2 tanka komada sira
2 tanke kriške bijelog rustikalnog kruha
1 žlica majoneze
4 tanko rezana komada rajčice
2 lista salate
1 žličica maslaca
1 jaje
Priprema:
Najprije na tavi pecite slaninu dok ne postane hrskava, oko 8 minuta. Prebacite je na papirnati ubrus. Na jedan komad kruha koji ste prethodno tostirali stavite sir, a drugi, također tostiran, premažite majonezom, dodajte slaninu, rajčicu i salatu. Na tavi otopite maslac. Dodajte jaje i pecite ga na umjerenoj vatri dok rubovi bjelanjka ne postanu hrskavi. Žumanjak mora ostati tekuć. Jaje prebacite na salatu, zatvorite sendvič i jedite toplo.
Piletina s medom chefice Mary Berry
Trebat će vam:
6 pilećih bataka
6 žlica kečapa
2 žlice umaka od rajčice
2 žlice senfa
3 žlice Worcestershire umaka
2 žlice meda
1 režanj češnjaka
Priprema:
Oštrim nožem najprije zarežite meso na dijelovima, a zatim sve sastojke osim mesa ubacite u veću posudu. Dobro ih pomiješajte pa dodajte meso i sve dobro sjedinite. Posudu prekrijte folijom i pustite da se marinira barem 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 200 do 220 stupnjeva. Meso prebacite u posudu za pečenje tako da koža bude s gornje strane. Premažite je ostatkom marinade i pecite oko 35 do 40 minuta, dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo.
Otmjeni ratatouille chefa Alaina Ducassea
Trebat će vam:
2 luka
4 režnja češnjaka
2 patlidžana
2 tikvice
4 cvijeta tikvice
2 crvene paprike
2 rajčice
1 vezica zelenog bosiljka
1 vezica ljubičastog bosiljka
Maslinovo ulje
Ulje za kuhanje, primjerice suncokretovo
50 ml mineralne vode
25 g brašna
Sol, papar
Šećer
Priprema:
Ogulite patlidžan, papriku i jedan luk. Nasjeckajte ih na kockice, a zatim isto učinite i s tikvicama, ali njih nemojte guliti. Rajčici također maknite kožu i koštice pa je nasjeckajte na kockice i stavite u cjedilo kako bi se riješili viška vode. Češnjak tek lagano pritisnite nožem. Svaku vrstu povrća zasebno pirjajte na maslinovom ulju uz dodatak režnja češnjaka. Dok se povrće pirja, nasjeckajte bosiljak. Stabljike obavezno ostavite. Rajčicu bacite na tavu, dodajte i sitno sjeckanu kožu koju ste odstranili, ostatke bosiljka, sjeckani luk i prstohvat šećera. Pustite da omekša pa je ubacite u pećnicu na 30 minuta na 130 do 140 stupnjeva. Kada je gotovo, ocijedite rajčicu i sačuvajte dobiveni sirup pa ga spremite u hladnjak. U posudi pomiješajte brašno i mineralnu vodu pa dobivenom smjesom premažite cvjetove tikvice. Pržite ih u ulju na 170 stupnjeva jednu minutu sa svake strane, ocijedite na papirnatom ubrusu i začinite soli i paprom. Na tanjur najprije posložite povrće u željenom obliku, dodajte cvijet tikvice i bosiljak pa sve poprskajte sirupom od rajčice.
Juha od buče i batata chefice Nigelle Lawson
Trebat će vam:
350 g sjeckane buče i batata
750 ml temeljca
¼ žličice cimeta
¼ žličice muškatnog oraščića
4 žlice mlaćenice
Priprema:
Kockice buče i batata ubacite u posudu, dodajte zagrijani temeljac i začine pa kuhajte na srednjoj vatri oko 15 minuta ili dok buča i batat ne omekšaju. Po potrebi, dodajte i papar. Sve sastojke usitnite štapnim mikserom kako biste dobili kremastu juhu. Nakon što ste juhu podijelili u tanjure, svaki od njih ukrasite s po dvije žličice mlaćenice.
Brzi puding od kruha chefa Hestona Blumenthala
Trebat će vam:
25 ml ruma
30 g ribiza
1 slatko pecivo s maslacem
8 g demerara šećera
125 ml slatkog vrhnja
125 ml mlijeka
30 g šećernog sirupa
3 žumanjka
1 žlica šećera
Priprema:
Najprije zagrijte slatko vrhnje, mlijeko i sirup. Pustite da se pojave mjehurići. Za to vrijeme u posebnoj posudi pjenjačom istucite žumanjke i žlicu šećera dok ne postanu kremasti. Kada se smjesa s mlijekom zagrijala, polovicu dodajte jajima i dobro promiješajte kako se jaja ne bi skuhala. Tu mješavinu prebacite u polovicu koja je ostala na štednjaku pa kuhajte na laganoj vatri uz neprestano miješanje barem tri minute. Maknite s vatre i ohladite. U drugu posudu stavite rum, pustite da zavrije pa ga maknite s vatre i dodajte ribiz. Pustite da odstoji sat vremena. Pećnicu zagrijte na 140 stupnjeva. Pecivo nasjeckajte na kockice, ubacite u posudu za pečenje i dodajte mješavinu od mlijeka i jaja te rum i ribiz. Lagano promiješajte i pustite da stoji barem desetak minuta. Pospite šećerom po vrhu i pecite oko 25 minuta.
Tart od limuna sa salatom od bobičastog voća chefa Gordona Ramsayja
Za tart će vam trebati:
5 netretiranih limuna
6 jaja
250 g šećera
200 ml slatkog vrhnja
Prhko tijesto
Za salatu će vam trebati:
4 žlice šećera u prahu
350 g malina
150 g borovnica
1 žličica sherry kvasine ili balzamičnog octa
Šaka svježe mente
Priprema:
Sitno naribajte koricu tri limuna, a zatim iz njih istinite sav sok. U posebnoj posudi pomiješajte šećer i jaja, miješajte dok se ne povežu. Dodajte i slatko vrhnje te limunov sok i koricu pa sve dobro promiješajte. Prhko tijesto razvaljajte na željenu debljinu i prebacite ga u kalup za pečenje. Tijesto spremite u zamrzivač na 20 minuta kako bi se dobro ohladilo. Dok se tijesto hladi, zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Kada je zagrijana, na tijesto položite kuglice za pečenje ili suhi grah pa sve zajedno pecite oko 15 minuta. Nakon toga, odstranite kuglice ili grah i pecite još 5 do 10 minuta, dok ne poprimi boju. Temperaturu zatim smanjite na 150 stupnjeva. Tijesto izvadite iz pećnice, dodajte kremu koju ste pripremili ranije i brzinski vratite sve zajedno u pećnicu. Pecite 35 do 40 minuta. Dok se tart peče, pripremite salatu od bobica. Šećer u prahu najprije stavite u posudu pa ga zagrijte na laganoj temperaturi. Dodajte voće i ocat i pustite da se krčka minutu do dvije pa maknite s vatre i dobro ohladite. Prije posluživanja, tart je važno dobro ohladiti, a zatim po površini posipati malo šećera u prahu i karamelizirati ga brenerom. Na kraju, u salatu umiješajte mentu i poslužite uz tart od limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....