Prošle su dvije godine otkada su iz Dubravice prvi puta u svojim poslovnicama predstavili fantastičan panettone Andrea Tortore, potom su prošle godine uz njegovu pomoć napravili svoj, koji nam se zbilja svidio, a ovog Uskrsa suradnju nastavljaju i predstavljaju talijansku uskršnju poslasticu Colombu, i to u limitiranom izdanju.
Nude je u dvije varijante - s kandiranom narančom, medom i bourbon vanilijom te s tri vrste čokolade, mliječnom, tamnom i Giandujom s dodatkom lješnjaka, koja je ujedno posipana pijemontskim lješnjacima.
Ovih smo dana isprobali klasičnu Colombu s kandiranim narančama i, baš kao što je to bio slučaj s panettoneom iz Dubravice ovog Božića, ostali više nego ugodno iznenađeni. Colomba je meka, prozračna i lagana, gotovo da se topi u ustima, tijesto je bogato začinjeno, vidljive su točkice vanilije i ona se osjeća u svakom zalogaju, a kandirana naranča tijestu daje lijepu svježinu i blagu kiselinu. Kupujete li je ovog Uskrsa, naš je savjet da je svakako podijelite s obitelji ili prijateljima, u suprotnom, vrlo vjerojatno ćete cijelu pojesti sami. Jer, zbilja se teško zaustaviti na samo jednom komadu.
Obje varijante Colombe iz Dubravice teže 750 grama, a cijena im je 27 eura. Važno je dodati i kako su napravljene u vrlo limitiranoj količini te se mogu kupiti samo u odabranim Dubravica poslovnicama - u Gajevoj, u Point centru, na autobusnom kolodvoru, u pothodniku, u Martićevoj ulici, u CCO East, te u Marlesu u Zaprešiću.
Andrea Tortora inače je veliki talijanski majstor za dizana tijesta. Uz panettone, nadaleko je poznat i njegov Pandoro te Uovo di Tortora uskršnje jaje, baš kao i Colomba, koja je svojevrsna uskršnja inačica panettonea. Proces izrade ne razlikuje se previše i ovdje je također bitna upotreba i priprema prirodnog čvrstog matičnog kvasca (lievito madre). Colomba se, kako objašnjavaju iz Dubravice, radi tako da se napravi pet zamjesa, a potom fermentira preko 40 sati kako bi se dobio mekan i svježi slatki kruh specifičnog okusa.
Umjesto grožđica, u Colombu se dodaje kandirana naranča, a izvana se posipa bademima i krupnim, perlastim šećerom. Naravno, kao što je to slučaj i s panettoneom, i Colomba danas dolazi u modernijim varijantama pa se na tržištu mogu pronaći i primjerci s pistacijom, čokoladom i najrazličitijim kandiranim voćem.
Razlika između Colombe i panettonea možda je najočitija u obliku, jer Colomba dolazi u formi golubice raširenih krila i nešto je niža. Osim Colombe, Dubravica u uskršnjoj ponudi ima i pincu, makovnjaču i orahnjaču.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....