Povijest festivala uistinu je zanimljiva – događanje koje je započelo 2014. godine kao regionalni vinski festival s ciljem promoviranja vinske kulture i autohtonih sorta Dubrovačko-neretvanske županije, zahvaljujući velikom interesu ciljane, ali i opće javnosti već tri godine kasnije postalo je međunarodni festival, otvorivši svoja vrata sudionicima daleko izvan granica županije.
Organizatori su pripremili bogat program u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe. Festival započinje „Dubrovačkom vinskom setemanom“ u okviru koje brojni Dubrovčani i gosti posjećuju restorane, konobe i vinske barove s oznakom „Wine Friendly“ te kušaju vrhunska vina koja se izvrsno sljubljuju s finim delicijama dubrovačkog kraja.
Središnji događaj je izložba vina ovogodišnjeg Dubrovnik Festiwinea koja će se održati u petak i subotu, 20. i 21. travnja 2018. godine u prekrasnom ambijentu Sunset Beacha u Uvali Lapad. Tijekom izložbe vina, uz susrete vinskih profesionalaca s vinarima, održat će predavanja i vinokušnje, ali i vrlo atraktivne vinske i kulinarske radionice poput „Gault & Millau“ masterclass radionice japanskog chefa Ippei Uemure i Salona pjenušavih vina – „Sparkling table“.
„Ove godine Dubrovnik FestiWine obilježava svoj peti rođendan, sigurnim koracima nastavljamo pozitivnim smjerom strategije razvoja vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko-neretvanske županije. Veselimo se svim izlagačima i njihovim vinima, svim posjetiteljima i vinskim znalcima, veselimo se zdravoj konkurenciji u kojoj naša županijska vina mogu još bolje potvrditi svoju izvrsnost", rekao je Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.
Pored već spomenutih događanja, već tradicionalno tijekom Dubrovnik FestiWinea naslijepo se kuša i bira vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, stonsku kamenicu. Uz atraktivan „Blind date: In love with Ston Oysters“, održat će se i „Dubrovnik FestiWine Trophy“, ocjenjivanje vina u okviru kojeg međunarodno priznati ocjenjivački tim, sastavljen od domaćih i inozemnih sudaca, enologa, na čelu s predsjednikom ocjenjivačkog tima Bojanom Kobalom, bira najbolja vina festivala.
Zanimljivost festivala je gastro spektakl „Dubrovnik FestiWine Gala“ svečana večera koja će se održati 19. travnja 2018. godine u hotelu Excelsior na kojoj će se uz sedam pobjedničkih vina s prošlogodišnjeg festivala predstaviti kreativna kuhinja mladih ali dokazanih chefova: gosta Igora Jagodica i domaćina Petra Obada. Kao i prošlih godina, cjelokupan prihod namijenjen je stipendiranju mladih talenata iz područja kulinarstva i someljerstva.
Sve detalje o festivalu, izlagačima te kako ga posjetiti možete saznati na http://www.dubrovnikfestiwine.com/hr/ te prateći Facebook stranicu festivala.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....