BEZ FIGE U DŽEPU

Dvije sestre iz Rijeke pokrenule digitalnu platformu, sad dofuravaju zeleni eliksir iz Japana

Zbog sestara Blažević u Hrvatskoj je konačno šire dostupna iznimno kvalitetna matcha iz Japana

Kultura ispijanja zelenog čaja postoji već duže vrijeme, ali posljednjih godina posebno je eksplodiralo tržište matche, odnosno matche čaja. Matcha je kineska sorta zelenog čaja koja je jedinstvena po berbi, obradi i načinu pripreme. Tri ili četiri tjedna prije berbe grm (Camellia sinensis) se pokrije kako bi se spriječila izravna sunčeva svjetlost, pa lišće raste u sjeni.

image
Ino Zeljak/

Nakon berbe listovi se čiste od peteljki i žilica te se prerađuju u fini prah. Za razliku od većine sorti čaja, matcha uvijek dolazi u obliku praha—praksa je prvi put uvedena u Kini, ali je ostala standard u Japanu.

Prah se zatim obično miješa s tekućinom, uglavnom vodom ili mlijekom, najčešće biljnog podrijetla. Zbog svoje jedinstvene žetve, matcha čaj obično ima veće količine teanina i kofeina od ostalih vrsta čaja. Tradicija pripreme i ispijanja matche potječe iz davnih vremena, a vjeruje se da su je kineski zen budistički redovnici prvi počeli koristiti između 8. i 10. stoljeća.

image
Ino Zeljak/

Ispijanje matche bio je dio njihovog vjerskog rituala, a vjeruje se da su svoju praksu kasnije podijelili s Japancima. Od tada je matcha postala neizostavan dio japanske tradicije, a još uvijek se koristi u izvornom obliku u prahu. Osim u obredima, matcha prah se danas često koristi u pripremi slanih i slatkih jela, ali i napitaka.

Vrijednost tržišta matche u 2020. godini, prema nekim analizama, strelovito se popela do gotovo milijardu dolara s tendencijom kontinuiranog rasta u sljedećim godinama.

Potražnja za napicima s matchom u Americi porasli su za 202% dok je u Velika Britanija zabilježila rat od 114%. Ljudi su doslovno poludjeli za matcha smoothiejima, kolačima, sladoledima, čajnim kolačićima i biskvitima. Mnogo se ulagalo i u inovacije. Primjer je višemilijunsko ulaganje Tea Dropsa iz 2021. godine, proizvođača čajnih mješavina bez vrećica, da bi danas matcha bila jedan od njihovih najprodavanijih proizvoda.

image
Ino Zeljak/

Naravno, frcanje popularnosti matche nije slučajno. Posljednjih godina promiče se trend o zdravijoj kulturi življenja što podrazumijeva kvalitetniju prehranu, redukciju stresa u užarenom tempu svakodnevice, prakticiranje tjelovježbe, odnosno generalno podizanje svijesti o puzlama kvalitetnije životne slagalice.

Matchi ide u prilog što pršti od antioksidansa, vlakana i klorofila, bogata je vitaminima C, A, B6, K, kao i mineralima selenom, kromom, cinkom, magnezijem, kalcijem, željezom, kalijem, fosforom i bakrom, prirodni dodatak za mršavljenje. Najčešće se koristi kao alternativa kavi jer ima učinak mnogo prirodnijeg boosta energije, smiruje um i opušta tijelo, blagotvorna je za srce, pomlađuje i osvježava kožu, podiže raspoloženje i može povećati fokus, snižava kolesterol i šećer u krvi.

image
Ino Zeljak/

Kao i kava, matcha sadrži kofein, no način na koji djeluje na tijelo je potpuno drugačiji - kofein u matchi daje stabilniji i dugotrajniji poticaj energije, u odnosu na kavu. Matcha sadrži otprilike 75% kofeina iz šalice kave i oko 80% iz energetskih pića. Zbog visokog udjela aminokiselina (osobito L-teanina), kofein iz matche u tijelo ulazi sporije od kofeina iz kave, što znači da nema osjećaja tjeskobe i dehidracije. Za matchu možemo reći da je alkalizirajuća kava – daje nam energiju, ali za razliku od kave – gastroenterološki je podnošljiva. Zanimljivo je da matcha sadrži pet puta više L-teanina od običnog zelenog čaja – aminokiseline za ugodan osjećaj koja stimulira alfa moždane valove, što zauzvrat smanjuje stres. Ovaj učinak je također poznat kao satori - što znači smirivanje euforije. Kofein koji se polagano otpušta u kombinaciji s L-teaninom poboljšava kognitivne funkcije stvarajući dosljednu, održivu energiju.

Maja i Zrinka Blažević, sestre iz Rijeke pokrenule su svoju platformu materia.eu, a jedan od glavnih komponenata njihovog poslovanja distribuiranje matcha čaja direktno iz Japana pa je u Hrvatskoj moguće konačno popiti izuzetnu matchu.

Jako volim konzultantsku industriju i petnaestogodišnjoj karijeri prošla mnogo segmenata poslovanja koji su me poslovno formirali. No uvijek mi se, a pogotovo u zadnjih par godina, u pozadini vrtjela zamisao da želim pokrenuti nešto drugačije. Ideja o well-being brendu se dugo razvijala i formirala dok nije poprimila konture. Kako sam ljubiteljica zdravog načina života i to je moja strast - nekako se samo po sebi nametnulo kao logičan slijed. Zanimljivo je da prvi proizvod koji smo lansirali nije trebala biti matcha, već jedan drugi funkcionalni napitak. Ipak, procijenili smo da je trenutno tržište spremnije za matchu. Ne možete biti sigurni kako će tržište reagirati i u kojem će smjeru sve ići, no znala sam da imamo kvalitetne proizvode i da smo sa srcem ušli u sve. Treba imati veliku dozu ludosti, hrabrosti i pozitive i kad ne ide sve glatko, još pogotovo uz brojne obiteljske obaveze u mom slučaju. Jako nas veseli kad ljudi prepoznaju to sto radimo te nam komentiraju kako im je ukusan proizvod te kako se bolje osjećaju otkad su počeli piti matchu - otkrila je Maja Blažević

Dobru matchu prepoznat ćete po žarko zelenoj boji. Mnogo je vrsta matche i potrebno je pažljivo čitati sitna slova na poleđini ambalaže jer ako dolazi iz Japana veće su šanse da je stvarno kvalitetna za razliku od kineske. Matcha nije nova stvar u Hrvatskoj i dostupna je već godinama u boljim prodavaonicama zdrave hrane, ipak najčešće ju karakterizira sivo-zelena boja što je pokazatelj da ipak nije najbolje kvalitete. Izuzetno je skupa, tako da ako ste matchu platili malo, vrlo vjerojatno je kineskog porijekla i poslužit će kao dodatak smoothieju, kolačima ili nekim drugim jelima.

image
Ino Zeljak/

Za pripremu čaja trebali biste birati ipak onu najbolje kvalitete jer prava matcha nije oporog okusa već lagano slatkastog. Također, za pravi ritual trebali biste obratiti pažnju na vodu. Najbolja voda je ona koji nabavite na izvoru što može biti dio vašeg novog rituala. Priprema matcha čaja nezaobilazna je na japanskim ceremonijama čaja. Najzanimljivija je priprema kad vruću vodu pomiješate s prahom, a sve zajedno treba sjediniti energičnim potezima koristeći bambusovu metlicu. Tvrtka Materia na svom webshopu nudi uz prah i cijeli pribor koji je karakterističan za tradicionalnu pripremu čaja. Djevojke su prošlog tjedna održale promociju i poznatoj zagrebačkoj pekarnici Breadclub gdje možete kupiti i croissante s matchom.

Prije susreta s matchom nismo bile velike ljubiteljice čaja, uglavnom smo preferirale kavu. Međutim, kako smo u ponajviše u pandemiji promijenile određene navike, tako nam ni kava više nije odgovarala, te smo željele konzumirati napitak koji će nam dati drugačiju, čišću energiju - otkrile su Maja i Zrinka Blažević

Obje si radije pripremaju matcha latte, verziju koju preferiraju zapadnjaci, a u toplijim danima favorit nam je iced matcha latte – osvježavajuća, ukusna i zdrava. Matcha se najčešće priprema s biljnim mlijekom, iz nekoliko razloga; okus kravljeg mlijeka je previše intenzivan, stoga preuzme okus matche. Ono također sadrži kalcij, koji blokira apsorpciju hranjivih tvari iz matche u ljudskom organizmu. Naša preporuka je zobeno mlijeko, koje je dosta neutralno stoga pristaje uz matchu, ne izdominira. Međutim, ovisno o preferencijama i druga biljna mlijeka mogu biti dobar izbor.

- U svojim tinejdžerskim i dvadesetim godinama sam živjela po cijelom svijetu, međutim u Japanu sam prvi put bila sa suprugom prije nekoliko godina i to je bilo jedno predivno, potpuno drugačije iskustvo. Tamo sam se prvi put susrela s matchom koja nas je dočekala kao welcome drink u jednom ryokanu (tradicionalnom hotelu) u Kyotu. Nakon sto sam upoznala autentičan proizvod, jako me frustriralo sto se takva kvaliteta nije mogla kupiti ni konzumirati kod nas. Kod Japanaca cijenim puno toga, a ponajviše njihovu profesionalnost, jednostavnost i radnu etiku - rekla nam je Maja Blažević

Zrinka je u Japan otišla u posjet dečku, koji je ondje pohađao Tokyo Sushi Academy pa se njen boravak ondje najviše vrtio oko toga što će sljedeće kušati od gastronomskih čuda. Iskustvo autentične pripreme matche upoznala je na jednodnevnom izletu u Kamakuri, koju još opisuju kao Kyoto istočnog Japana.

Matcha je prisutna svakodnevno i ne mogu zamisliti svoj dan bez matche barem tri puta dnevno haha. Prvu pijem kao matchu to-go ujutro dok vozim djecu u školu i vrtić. Priprema matcha čaja je pomalo ritualna pa čak i kad pripremam tu prvu šalicu u jutarnjoj ludnici koja traje traje kratko dovoljna je da me razveseli… jedva čekam popiti prvi gutljaj. Vikendima nema jurnjave ujutro te onda pripremi posvetim više vremena i jako uživam u tome. Obožavam okus matche i činjenicu da u sebe unosim obilje antioksidansa, minerala i vitamina. Isto tako, taj energy boost koji mi matcha pruža se ne može usporediti s drugim kofeinskim napicima.

Dugo su testirale različite vrste matche i znale kakav okus žele budući da su bile na samom "izvoru". Iako se Materijina matcha može kupati u brojnim kafićima, restoranima i hotelima, djevojke ne završavaju svoju misiju samo distribuiranjem proizvoda u lokale već drže i edukaciju osoblja kako bi se iskustvo ispijanja matche što kvalitetnije populariziralo.

KAKO PREPOZNATI KVALITETNU MATCHU?

  • provjerite zemlju porijekla, najbolja matcha dolazi iz Japana, posebno pokrajina Uji i Nisiho
  • boja mora biti intenzivno zelena
  • okusom je "prava" matcha slatkasta i travnata, ne smije biti gorka
  • cijena - kvalitetna matcha nije jeftina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. studeni 2024 14:17