Najbolji restoran na svijetu prema prestižnom izboru The World´s 50 Best Restaurant je Central smješten u Limi. Ujedno je to i najbolji restoran Latinske Amerike.
"Kad su bili oni trenuci gdje se nije znalo hoćemo li mi uzeti prvo mjesto ili Disfrutar, glupo mi je reći da mi je bilo svejedno tko će pobijediti! Ipak, ovo morate znati - za mene su ekipa Disfrutara bogovi tehnika i ja im se klanjam. Osim toga, mi smo super frendovi i često ručamo skupa kad imamo prilike. Baš jučer smo išli na paellu! Ipak, drago mi je da smo mi na prvom mjestu jer tako Latinska Amerika dobiva glas koji smo čekali 21 godinu!" izjavio je Virgilio Martinez iz restorana Central.
Uoči proglašenja, popričali smo s uzvanicima i špekulirali oko novog restorana koji će postati broj 1 za 2023. godinu. Komentari su uglavnom bili usmjereni na tezu da će ove godine doći kraj dominaciji restorana iz sjeverne Europe. Chefovi, novinari, distributeri najboljih rumova, slastičari/pastry chefovi, baš svi su prognozirali uzlet "nekoga" iz Južne Amerike, a uz par čaša više, netko u društvu bi samo pljusnuo rečenicu: "Ma ja mislim da će bit Central!" Oni koji nisu predvidjeli golem uspjeh latino-američkih restorana u ovoj mjeri kladili su se na azijske pulene koji su također zagrlili opsežan dio liste.
Zapravo, svatko tko je uspio prebaciti u top 50 može se smatrati pripadnikom A liste, ako možda ne najboljih restorana, onda najpopularnijih. Također, i oni koji nisu nužno dio te liste, a značajno su utjecali na gastronomsku scenu ne treba otpisati već listu uzeti kao orijentir, ne kao pravilo. Primjerice, u prvih 50 nije uvršten restoran Azurmendi genijalnog Eneka Atxe, a Ikoyi je 35. na listi. Ikoyi je londonski restoran koji nudi apgrejdanu afričku kuhinju koja zasigurno ne dobiva dovoljno pozornosti, u fokusu im je očuvanje pomalo zapostavljene kulture i ugurao se daleko ispred Azurmendija koji je po našem mišljenju po svim parametrima bolji. Zato treba naprosto putovati, mnogo istraživati, listu najboljih restorana uzeti kao putokaz, ali ostati otvoren za čudesna iskustva koja se mogu dogoditi i u restoranima na začetku liste ili možda u onima koji nisu ni uvršteni kao što je to restoran AM par Alexandre Mazzia, prošlogodišnji dobitnik nagrade One to watch, a ove godine ga nema na listi.
Ipak, vratimo se laureatima. Central je 2008. godine otvorio Virgilio Martínez, a 2009. u restoranu mu se pridružila Pia Leon, današnja supruga. Vizija je od početka bila – donijeti Limi, fin restoran u kojem se koriste lokalne peruanske namirnice i sofisticirane tehnike, ali ne zaboravljajući snažno uporište u terroiru. U restoranu Central, važnu ulogu ima i Malena Martinez, Virgilijeva sestra pa sve troje putuju zemljom kad god imaju prilike, upoznaju se s proizvođačima, smišljaju nove načine kako nove namirnice ukomponirati na meni i kako poboljšati cijeli sustav proizvodnje i distibucije pod projektom Mater.
Njihov jelovnik osmišljen je kao gradacija nadmorskih visina pa startaju s ekosustavom koji živi 15 metara ispod površine Tihog oceana sve do vrhunaca planinskog lanca Ande koji imaju oko 4200 metara nadmorske visine. Iz podnožja i mora tako koriste škampe i avokado, a listovi koke predstavljaju planince vrhove. Gosti koji su posjetili Central, kunu se da je Centralov vrt najljepši koji su ikad vidjeli. Vjerojatno ti isti gosti nisu bili u Hrvatskoj i porazgovarali o ljepoti vrtova jer je potpuno jasno da kod nas svatko ima najljepši vrt i najbolje kuha kojegod jelo spomenuli.
Pia Leon, uzletjela je kao kulinarska zvijezda baš u restoranu Central, ali je 2018. odlučila pokrenuti i vlastiti restoran 2018. godine – Kjolle koji je ove godine 28. na listi.
"Ono najvrjednije što vam 50 Best daje je vidljivost. Trenutno, ima dosta južnoameričkih restorana na listi, a 21 godinu smo čekali da budemo na vrhu. Vjerujte da ćemo iskoristiti taj trenutak! Oh, kako ćemo ga samo iskoristiti! Nije poanta samo u pobjedi Centrala, mi imamo sad mogućnost privući pozornost sa stvarnim situacijama kao što su okrupnjavanje proizvođača u klastere, uvjeti u kojima proizvođači rade, kvaliteta namirnica, distribucijski kanali! Ova priča je šira od Centrala!" izjavila je Pia Leon. "Nismo mi neki nedodirljivi ljudi nakon ove nagrade, neki polubogovi ili celebrityji! Mi radimo u kuhinji, moramo zaprljati ruke zemljom u vrtu, svaki dan se boriti da budemo bolji! Najvažnija je disciplina i strategija! Vi se možete slikati bez plana! Mi smo godinama peglali stvari u Centralu i još nismo zadovoljni! Želim upiti ovaj trenutak kao neki game changer i razmisliti kako ćemo približiti ljudima tu našu prelijepu kulturnu i gastronomsku raznolikost i poboljšati standard ljudi koji su dio cijelog lanca!" zaključio je Virgilio Martinez.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....