Kako smo već najavili, ove smo godine, nakon brojnih upita za preporuku panettonea, odlučili organizirati malo kušanje i pronaći onaj koji bismo i sami vrlo rado ponovili. Budući da dobro znamo kako je priprema ovog, kako ga vole nazivati, Mount Everesta u slastičarstvu zahtjevan zadatak koji iziskuje puno truda, znanja i strpljenja, kušanju smo prije svega pristupili s velikim poštovanjem.
Okupili smo šest kušača, redom amatera, te smo se vodili jednostavnim kriterijima kao što su omjer voća i tijesta, aromatičnost i tekstura. Nešto kao da za obiteljskim stolom, u društvu članova obitelji koji vole dobro pojesti, komentiramo ono što je ispred nas. Testiranje je provedeno na slijepo, što znači da niti jedan od kušača u trenutku kušanja nije znao naziv proizvođača pojedinog panettonea.
Naše dojmove o panettoneu talijanskog proizvođača Tre Marie možete provjeriti ovdje, one o panettoneu iz Gucci Osterije da Massimo Bottura ovdje. Kako nam se svidio hrvatski panettone Boogie Laba i Kroštule pročitajte ovdje, dojmove nakon kušanja panettonea majstora Andree Tortore pročitajte ovdje, a one na panettone brenda Fiasconaro ovdje.
U nastavku donosimo komentare koje smo skupili nakon što smo kušali još jedan hrvatski panettone, onaj iz Dubravice.
PANETTONE IZ DUBRAVICE
Nakon što su mjesecima učili od samog Andree Tortore, pa čak i prošle godine nudili njegov panettone u svojim poslovnicama, ove godine ekipa iz Dubravice predvođena glavnim tehnologom i jednim od vlasnika Krunoslavom Mikelecom, u avanturu izrade panettonea odlučila se upustiti i sama. Kako nam je otkrio nedavno, proces je bio iznimno zahtjevan, a s mislima o panettoneu, našalio se, budio se i odlazio na spavanje. Više o svemu možete pročitati ovdje.
Dobro je dodati, osim klasičnog panettonea, u Dubravici se može kupiti i njihov panettone s tri vrste čokolade, a u odabranim poslovnicama i ove godine nude panettone i pandoro Andree Tortore.
KAKAV JE NJIHOV PANETTONE?
Gdje kupiti: u poslovnicama Dubravice
Cijena: 37 eura (39 eura za panettone s tri vrste čokolade)
Dojmovi:
Dio kušaća već na prvu je ovaj panettone proglasio najljepšim. Svidjela im se boja, zbog poštene količine kandiranog voća, hrksave korice s bademima i točkica vanilije izgledao im je primamljivo, a svidio im se i miris. Panettone iz Dubravice, složili smo se svi za stolom, nije presladak, jako je aromatičan i ima neku ugodnu kiselinu, što mu daje na svježini. Neki su dodali i kako je teži mirisom i okusom od ostalih na kušanju, što ga, dodali su, čini baš nekako blagdanskim. Svidjelo nam se i voće, koje je meko i sočno, a u ovoj se slastici lijepo osjeti i vanilija. Tekstura mu je blago ljepljiva i, iako se na prvu može učiniti kao da je suh, to uopće nije slučaj. "Ovaj bih kupila za svoju obitelj", zaključila je jedna kušačica, a nekoliko njih s njom su se spremno složili.
Baš kao i panettone Andree Tortora i Gucci Osterije, i ovaj iz Dubravice dolazi upakiran u limenu kutiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....