REBRAŠ
Navikli smo celer rebraš, odnosno bjelaš (Apium graveolens L. var. rapaceum Mill.) gledati u stranim filmovima i serijama kao obaveznu grickalicu svih koji žive zdravo, što zapravo nije daleko od istine! Ova vrsta celera pouzdano snižava tlak i razinu kolesterola, a prepuna je vitamina K i B-kompleksa te odlično djeluje na zdravlje.
Za razliku od korjenaša, rebraš nema zadebljanje korijena, većinom se jede svjež, ubacuje se u brojne sokove i smoothieje, ali i u juhe i variva. Posebno je ukusan kad ga umočite u slane namaze, poput onih od sira ili slanutka, a jede se često i u kombinaciji s kikiriki maslacem i grožđicama. Celer rebraš zna narasti više od pola metra uvis, a kada ga kupujete, pripazite da mu stabljike budu čvrste, svjetlije zelene i mirisne. Jednom kada ga operete, osušite i uklonite moguće smeđe dijelove, u hladnjaku vam može stajati do tjedan dana.
KORJENAŠ
U hrvatskim kuhinjama ova vrsta celera (Apium graveolens L.) priprema se barem jednom tjedno, kada se radi nedjeljni ručak i kuha neizostavni lonac domaće juhe s grincajgom. Na tržnicama ga možete kupiti razrezanog u kombinaciji s povrćem za juhu, cijelog i to očišćenog od zemlje, sitnog korijenja i lišća, ali i s lišćem koje je također jestivo.
Kod ovog povrća ne vrijedi filozofija “što veći, to bolji”, nego upravo suprotno, jer što je korijen veći, to su veće šanse da je u svom središtu šupalj i spužvast. Osim bistre juhe, od njega se radi i ona gusta i aromatična, može ga se i pohati te kuhanog koristiti u salatama, dok će neočišćeni celer korjenaš u hladnjaku izdržati čak nekoliko tjedana.