SVE KREĆE IZ BARANJE

Fiš majstori, zasučite rukave! Na dvije fišijade snage će odmjeriti više od 200 kuhara

Tri dana za redom u Hrvatskoj će ljubitelji fiša doći na svoje kroz tradicionalno kulinarsko natjecanje

Na istoku Hrvatske, u Belom Manastiru, 6. i 7. rujna, održat će se najveća hrvatska fišijada. U petak, prvi dan natjecanja, na Prvenstvu Hrvatske kuhače će ukrstiti 32 kuhara, dok će u subotu na Prvenstvu Baranje sudjelovati rekordnih 230 kuhara!

Prvu vatru na Prvenstvu Baranje u 18 sati će upaliti gradonačelnik Grada Belog Manastira - Tomislav Rob, izaslanik predsjednika Sabora RH Goran Ivanović i zamjenik župana Mato Lukić. Na taj način obilježit će se početak natjecanja, a proglašenje pobjednik održat će se u 20,30 sati.

image
Turistička Zajednica Baranje/

Za one kojima je ipak Baranja predaleko, 8. rujna 2024. na jezeru Rakitje održat će se i Svetonedeljska fišijada, za koju organizatori najavljuju fiš iz najvećeg kotla u Hrvatskoj - od čak 600 litara! Očekuje se sudjelovanje 40-ak ekipa iz raznih dijelova Hrvatske, dok će strani gosti koji borave na jezeru također pridonijeti međunarodnom duhu događaja. Program počinje u 14 sati, a proglašenje pobjednika održat će se u 18.

image
Turistička Zajednica Grada Sveta Nedelja/

Fišijada je tradicionalno kulinarsko natjecanje i manifestacija posvećena pripremi fiš paprikaša, jela koje se priprema od slatkovodne ribe, najčešće šarana, štuke ili soma, kuhane u kotliću na otvorenoj vatri.

Glavni sastojci su riba, luk, crvena paprika, češnjak, i različiti začini, a često se poslužuje s domaćim rezancima ili kruhom.

Na natjecanjima se ocjenjuju okus, izgled i način pripreme, a osim natjecanja, fišijada je i prilika za druženje, zabavu i promociju lokalne gastronomije i tradicije. Manifestacija privlači lokalne stanovnike, ali i posjetitelje iz drugih krajeva, te je postala popularna turistička atrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2024 11:55